Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nelze nabít nabíjecí baterii?

Od: rotorod® odpovědí: 14 změna:

dobrý den

mám nabíjecí baterii AA 1) GP ReCxko+ PRO 2000mAh a 2) TRONIC energy Eco 2400mAh

obě baterie mám cca 1 rok a obě jsem pužil/dobil párkrát. V nabíječce mi ale začaly, nezávisle na sobě, obě blikat = nelze nabít. Co se stalo? jsou po smrti? je to normální že se to stane? mohu vyhodit? Nebo jsou nějaké pokusy, které by ji restartovaly?

P.S. nemám pouze po jednom kusu, i jedny i druhé mám asi po 6-ti kusech ale pouze 1kus z každé značky nelze nabít. Zkoušeno opakovaně.

děkuji za rady či objasnění

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Nicd/Nimh články, hlavně, pokud už jsou starší, se v případě úplného vybití zkratují - elektrody prorostou skrz izolátor a je potřeba velkým proudem takovy bod propálit - a nabíječka s proudem v řádu stovek mA nemá šanci si s tím poradit. Používám k tomu zdroj, řádově jednotky voltů i ampér(na několik vteřin, případně pár kondenzátorů s kapacitou řádově několik mF, i ťuknutí o 12V akumulátor posloužilo:) Každopádně takový článek už ma nejlepší za sebou. A nebo jsou opravdu jen úplně vybitý a nabíječka je tak nevidí - zkus na začátek na chvíli paralelně spojit nabitou a vybitou, třeba to bude stačit.

riva
hodnocení

0x

Bez měření není vědění. Jaké je na nich napětí? Některé nabíječky odmítnou nabíjet článek, který má moc nízké napětí. A články trpí samovybíjením, takže když někde dlouho leží, mohou se vybít.

Já takový článek na chvíli připojím na jiný zdroj napětí aby se trošku nabil a pak už ho nabíječka neodmítne. Jeho parametry se obvykle zlepší, když nechám 1-2x proběhnout cyklus nabití/vybití.

hodnocení

obě baterie mají 1,2V. Pokud by nabíječka odmítla baterii s nízkým napětím, to by mi nevzalo zbylých 10 tužkovek, a i tyto 2 baterie jsem párkát nabíjel bezproblému.

na jaký jiný zdroj napětí připojojete článek? příklad poprosím, děkuji

riva

Používám regulovaný zdroj napětí 30V/5A, ale protože ten běžně v domácnosti nebývá, stačí jakýkoliv jiný, třeba dva sériově zapojené (nevybité) články nebo nabíječka mobilu.

@rotorod - jaký jiný zdroj napětí - Napětí může být hodně vysoké, i 50 Voltů (bezpečných z pohledu přímého dotyku), jen se aku nesmí přehřát, potom výbuch. Proto vysoce kvalitní nabíječky jsou proudové zdroje a měří teplotu článků.

@riva asi nastaví maximální přípustný proud ve zdroji a tím chrání aku proti přehřátí.

hodnocení

0x

1. TRONIC jsou dost levné, aby byly kvalitní. Výrobci mohou být různí (jde o obchodní značku - LIDL?) nezaručují kvalitu. TRONIC bych nekoupil.*cert*

2. Obecně vadí projití mrazem, úplné vybití, přebíjení, ... Jak již uvedeno.

3. Zkusit nabít bez jakékoliv automatiky, nejlevnější nabíječky, ale ne v těch párových. Případně s takovým způsobem nabíjení s nimi dožít.

4. Vysoce kvalitní nabíječky umožňují opravu, mají několik režimů oprav, jako například vysokonapěťové pulsy a podobně.

Mám životní zkušenost, že TRONIC jak nabíjecí, tak i nenabíjecí jsou dost slušné ve vzorci výkon/cena. V životě jsem vystřídal velké množství různých typů a dále používám pouze Sanyo Eneloop, ostatní nabíjecí baterie typu NiMh mají tak velké samovybíjení, že jsou dlouhodobě nepoužitelné, spíš jen tak po nabití k okamžitému použití.

:) No - rotorod Vám vše vyvrací. Uvádím: pod stejným označením TRONIC mohou být zcela jiné šarže, či výrobci. A proto bych NEkoupil; sázka do loterie. Též kupuji jen Sanyo Eneloop nebo dražší Panasonic Eneloop Pro.

111®
hodnocení

0x

Pokud by nabíječka odmítla baterii s nízkým napětím, to by mi nevzalo zbylých 10 tužkovek
to je myšleno jak? Jako že jsou baterky zapojeny v serii?

NE, tazatel má dvě sady různých výrobců, každá 6 ks; pouze po jedné baterii z každé sady není možno nabít...píše

111®
Tak tohke bych neřešil, prostě odesla.

hodnocení

Diky všem, asi prostě fakt odešly

asd1
hodnocení

0x
Rady ze chcipla a vyhodit jsou nesmysl. Obvykle hodne vybity clanek (=nízké napětí) nabijecka vyhodnotí jako vadný a nezačne nabíjet. Stačí clanek par vterin nakopnout blbou nabijeckou a už se chytne. Nebo to jde i v chytre nabijecce v portu kde už se začal nabijet jiný dobry článek tak baterku rychle prehodit a taky se chytne. Pak ji to nabije normálně do plna.
Mmch Tronic ty lepší s nízkým samovybijenim vůbec nejsou smejdy ale naopak kvalitní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]