Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

USB tuner

Od: ele* odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer,
když zapojím USB DVB-T k pokojovému rádiu, které má USB vstup budu chytat radio stanice? Lze poté nějakým způsobem naladit i radio stanice které nejsou vysílané digitalně.
Řeším problém s radiovým signálem v domě na určitém místě lze naladit na radio anténu pár stanic, na onom místě je mi to, ale na...
Děkuji za odpověd případně tip jak to vyřešit nebo kde se obrátit.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

axlik*
hodnocení

1x

Zdravím, jak to vyřešit nevím, ale na tuner se dá chytnout rádio či televize jen s příslušným ovladačem nainstalovaným v pc (řekne zařízení jak s ním pracovat). Čili to fungovat nebude.

hodnocení

0x

nebude, tuner potřebuje obslužný software, radio neumí zachytávat stream ani "ladit" radio

doplněno 07.02.13 00:04:

ladit digitální radio v tuneru

martinhajek*
hodnocení

0x
Samozřejmě že to fungovat nemůže, v té klíčence totiž žádný DVB-T přijímač není, je to jen směšovač s nulovou mezifrekvencí jako tuner a chipset od Realteku, veškeré zpracování signálu včetně demodulace probíhá až v PC. Funguje to tedy na principu softwarového rádia (SDR) a je k tomu potřeba dostatečně rychlý počítač s příslušným programem.
doplněno 08.02.13 09:39: Nekomentujte něco čemu nerozumíte a co jste si nikdy nevyzkoušeli.
Všechny dnes prodávané DVB-T USB jsou na principu SDR, výrobce si tím usnadňuje výrobu a rovněž je to levnější. To co to umí nebo neumí přijímat, záleží opravdu jen na obslužné aplikaci.
Sám takovou klíčenku používám s aplikacemi HDSDR a SDR# pro příjem signálů v WFM, NFM, AM, SSB, CW a jiných. Rozsah ladění tuneru klíčenky je obrovský, často sahá od krátkých vln až k mikrovlnám. Jen citlivost je oproti klasickým SDR přijímačům výrazně nižší.
Pro laika je to ostatně velice zajímavé téma a hodně lidí bylo překvapeno, co ten krám který považovali za pouhý DVB-T tuner dovede. Je to i solidní vstupenka do světa softwarově definovaného rádia. Stačí odinstalovat aplikaci dodávanou s klíčenkou, nainstalovat některý s programů pro SW rádio, včetně pluginu a ovladače klíčenky, který umí ovládat i její ladění a je to.
doplněno 08.02.13 09:46: Vyzkoušel jsem jich několik, tahle je nejlepší. Jen ta originální aplikace je taková divná na ovládání, ale funguje bez problémů.
tv-tunery.heureka.cz/...
doplněno 08.02.13 09:49: Spektrální analyzér programu SDR# při příjmu FM rádia s touto klíčenkou.
USB tuner
luke237
S timhle nemuzu souhlasit. Demodulace probiha uz na cipu ("v USB") a do PC uz vstupuje jen proud dat (tedy MPEG2 (video) + MP2 (zvuk) pro TV a MP2 pro radio sirene v multiplexu).

to luke - souhlas. Jinak by každý tuner - přijímač mohl pomocí PC zachytával i v HD rozlišení - což není pravda. Jednoduchý přijimač s mezifrekvenci bez demodulace by měl velmi nízký příkon - čipy v TV kartách hřejí hodně - tedy zpravovávají větší datové toky. A PC může být na příjem DBV-T slabý (pro příjem PAL 720x576), stačí CPU 1GHz a průměrná grafika.

luke237

Spise nez moznost zachycovani v HD by takova USB klicenka mohla zachytavat jakekoliv radiove vysilani, tedy i napr. DVB-T2, coz ocividne nefunguje.

Ke sve posledni reakci jeste doplnim, ze nejenze nesouhlasim s tou demodulaci na strane PC, ale navic nesouhlasim ani s tim, ze se jedna o softwarove radio ("SDR"). Jedna se o normalni prijimac (vsadil bych se, ze to bude klasicky heterodyn s mezifrekvenci), a v zakladnim pasmu dojde k demodulaci digitalni modulace. Vystupem je pak bitovy stream daneho programu nebo nektere cipy umi i cely DVB MPEG Transport stream.

luke237
Nekomentujte něco čemu nerozumíte a co jste si nikdy nevyzkoušeli
Tvrdit, ze protoze jeden Realtek muze fungovat jako SDR, tak ze takhle fungujou vsechny DVB-T USB klicenky, je dost odvazne tvrzeni.
luke237
Ano, LifeView LV5TDeluxe je na seznamu zarizeni obsahujicich ten Realtek a je to na tom seznamu ten nejvetsi smejd (nejmensi preladitelne pasmo) :D
martinhajek*
Žádný šmejd, z těch co jsem testoval je nejcitlivější. Jenže to takle z internetu nepoznáš, to se musí nejdřív vyzkoušet a teprve dělat závěry, víš? ;)
Na rozsah tuneru nekoukej, ve skutečnosti ladí od 22 MHz až těsně pod 1500 MHz. Typ tuneru je tam chybně uveden, správně má být FC0013G.
doplněno 08.02.13 11:41: Když už jsi si zateoretizoval o použitém tuneru, opravdu nejlépe se jeví klíčenky s E4000. Jenže ladí až od 62 - 64 MHz a rozsah do 2,2 GHz je k ničemu, tam prakticky nic co se dá přijímat v SDR není (zato v rozsahu 25 - 65 MHz ano). Navíc ovládání tohoto tuneru se zasekává, tedy aspoň u těch co jsem zkoušel.
Teoreticky nejlepší tuner z těch na té stránce je tedy zároveň v praxi nejméně použitelný ;)

Martine, je vidět, že se v tunerech vyznáš, tak mi prosím poraď, co je asi příčinou toho, že DVBT tuner HYUNDAI PDP 371 DVBT v přenosném DVD přehrávači naladím jen na CT 1, 2, PRIMA Family, PRIMA Cool, NOVA a BArrandov a nic víc. Při tom na tutéž anténu, když jí zapojím do setop -boxu SENCOR, tak chytím i TV Šlágr, PRIMA Zoom, Smíchov a ještě něco dalšího. Frekvenční rozsah tuneru jsem v návodu nenašel. Je to možné, že je omezen?

martinhajek*
Kmitočtový rozsah ne, ale citlivost je u každého receiveru jiná. Pravděpodobně máš slabý signál třetího a čtvrtého muxu a ten SENCOR je zjevně citlivější. Tohle se občas stává třeba po výměně externího DVB-T receiveru za televizor s DVB-T tunerem, ty jsou na signál tupější a je potřeba lepší anténu nebo zesilovač. Ten ti zvýší úroveň signálu ale zase signál poškodí vlastním šumem, takže zesík se dá použít pouze tam, kde je signál slabý ale jinak kvalitní. Typicky se tohle děje ve středních čechách, mux1 a mux 2 mají signál dostatečný, mux 3 na K59 ho má znatelně slabší a mux4 je z Prahy na K42 prakticky nechytatelný, nebo jižně od Prahy se mux4 často bokem chytá na K44 s Kozmic u Benešova. Tam se také stává, že v části rozvodu jde vše, v části jen první a druhý, případně mux 3 kostičkuje.
Nenapsal jsi odkud jsi a jaké kanály přijímáš.
doplněno 08.02.13 18:42: Jo ahá, ty máš pokojovku! A ještě zřejmě nějaký šmejd, který ti chytá víc rušení než použitelný signál. Tak to jsme doma...
No tak to si k tomu co jsem napsal ještě přidej zakoupení POŘÁDNÉ ANTÉNY, protože právě pokojovky mají často obrovský rozdíl v úrovni jednotlivých signálů, hlavně když musí přijímat odrazy. To jen tak nějaký settopbox nepřechroustá.

Díky, Martine, za vysvětlení problému. Mám skutečně aktivní pokojovku z Polska (takový dipól do kříže a za ním síto), ale nezdá se mi špatná, když ten SENCOR setop-box na ní jede dobře. Měl jsem venkovní YAGI anténu a stále to kostičkovalo, tak jsem ji zrušil. Přijímám buď Bukovou horu nebo převaděč v Benešově nad Ploučnicí, nevím jak to zjistit:)), ale myslím si, že je to jedno. Budu se asi muset smířit s tou nižší citlivostí tuneru v tom přenosném DVD přehrávači.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]