Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jistič 3 fáze

Od: jis2 odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
Dneska jsem doma chtěla nahodit topení a jak jsem ho nahodila tak najednou hrozný blesk od jističe s zase spadl když jsem ho držela. Je možné že mě kopl aniž bych to zaznamenala, tím vyděšení?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
S velkou pravdepodobnosti Vas nic nekoplo, jen vydesilo. Jistic, pokud nejde nahodit nebo pri nahozeni dojde ke zkratu, tak se uz znova nenahazuje. Je treba neprve zjistit zavadu.

mll
hodnocení

2x

To možné neni. Možná na vás přistálo kousek plazmatu a ozonu a dalších produktů oblouku, ale kopnout vás to nemohlo.

Jak jde od jističe "hrozný blesk" znamená to tvrdý zkrat, který je potřeba najít a odstranit, nebo aspoň odpojit tu část, kde je. To opakované nahození nevyřeší, protože energie, kterou jistič propustí nestačí na jeho odpálení (jako je to u většiny zkratů, třeba když vám ustřelí šňůra od žehličky, nechci to zakřiknout, ale dneska jsou ty šňůry nějak odolnější, už jsem se s tím roky nesetkal, ale dřív se normálně v místě ohybu izolace porušila natolik, že to právě takto končilo).

hodnocení

2x
Kdyby tě "jistič kopl", tak o tom velmi dobře víš a neměla by jsi potřebu se ptát tady. Někde je tam chyba, možná i nějaká forma zkratu přímo na jističi, no a ten průvodní jev a vybavení jističe tě jen velmi vystrašil. Ale na tom není nic špatného, každý se lekne.

hodnocení

0x

Nic vas nekoplo, to by ste si dobre pamatali. Vy ste videli vedlajsi efekt vypnutia kvoli skratu, elektricky obluk, ktory je ako maly blesk a svietiaci plyn sa tlaci cez kazdu malu dierku na istici von.

Podla vsetkeho mate nejaky skrat na obvode kurenia, po odstraneni zavady odporucam aj kontrolu istica spolu s kablom, najma ked je to nejaky starsi cierny model z bakelitu, je vhodna vymena za novy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]