Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LED svítidlo

Od: daisy odpovědí: 11 změna:

Dobrý den

Lze omezit výkon nestmívatelného LED svítidla? Např. použití předřadného odporu apod. Příkon svítidla je asi 26 W.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Jednoducho nie, len zasahom do obvodu napojeneho na ledky vnutri.

hodnocení

5x
NE; a k předřadnému odporu tolik. Pokud chcete snížit spotřebu, předřadný odpor "část světla" změní na teplo... Neušetříte... Pokud světla máte "moc", budete muset vyměnit za jiné svítidlo... které svítí méně nebo s regulací...
daisy
hodnocení

Jde mně o to abych snížil výkon světla v ložnici, vím že předřadný odpor znamená tepelnou ztrátu ale to mně nevadí.Nechci kupovat a hlavně montovat (zbytečné vrtání do betonu) jiné světlo

Vsetky zdroje pre led su dnes spinane a nejaky predradny odpor s nimi ani nehne, tie zdroje zvladaju aj sietove napatie od 110V v USA po 230V v Europe, tadial cesta nevedie, rovnako ani cez nejaky triakovy regulator.

Jedine spinany zdroj otvorit, urobit analyzu obvodu a zmenit spatnu vazbu tak, aby to davalo mensi prud alebo napatie (otazne je, ako su ledky zapojene, ci pozaduju prudovvy zdroj). Ak nemate nejakeho bastlica, ktory to urobi ako zabavku vo volnom case, tak zaplatit to, za to mate aspon 3 nove lampy, sikovny clovek si zapyta povedzme 1000 CZK / hodina prace a to este nemate garantovany vysledok ...

hodnocení

0x
Záleží, jestli napájecí zdroj uvnitř svitidla je skutečný spínaný zdroj (tam jen jeho úpravou), nebo jestli se používá ke snížení napětí a omezení proudu pro ledky sériový kondenzátor, tam ny stačilo snížit jeho hodnotu, nebo dát do série s ním další o podobný kapacitě.

hodnocení

0x

Bylo by vhodné vyfotit, co vtom svítidle vůbec máte, potom by se dalo od něčeho odpíchnout.

hodnocení

0x
A co použít nějaké stínítko? Když jde jen o snížení jasu, poslouží tenčí látka, kus igelitové tašky, přinejhorším černý pytel na odpadky...
daisy
hodnocení

OK díky za rady, ale nechám to jak to je. Možná zkusím nějaké stínítko, tím nic nezkazím...

Zakrývat čímkoliv není dobrý nápad. Dojde k přehřívání svitidla a ke snížení životnosti, v extrémním případě bude mít co hořet.

mll
hodnocení

0x

Podle mě to jednoduše nepůjde. Když odpor, tak spíš paralelně, ledky bývají buzené zdrojem konstatního proudu, tak je potřeba část proudu odvést mimo. Ale to je jen teorie, realizovat to asi nebude jednoduché.

Dost záleží na tom svítidle, některé LED drivery mají vstup pro stmívání, který jen není použitý, pak by se dalo s tím pracovat. Ale spíš bude jednodušší pořídit jiné svítidlo.Nebo si pořídit druhé svítidlo s menším světelným výkonem.

26W je dost, v bývalé kategorii A+ (která je nehorší, co se smí prodávat (má kolem 100 lm/W) a byla přeznačená tušim na D) to je minimálně 2500 lumenů, to je docela dost (asi jako žárovka mezi 150-200 watů, kdo si takové žárovky dával do ložnice, stopadesátku jsme mívali v kuchyni).

halamus
hodnocení

0x

Můj názor je, že než se pokoušet o bastlení s nejistým výsledkem je nejschůdnějším řešením použít jiné svítidlo. S vrtacím kvadivem nebo aspoň s příklepovkou to půjde i do betonu poměrně rychle.
K sehnéní jsou LED žárovky na dálkové ovládání, já mám ve dvou místnostech takové, co mají 16 barev, jedna z nich je bílá a pro všechny barvy jde jas nastavit v pěti úrovních.
Jsou i svítidla, kde jde jas a teplotu bílé nastavit prakricky plynule, buď na dálkové ovládání, nebo dražší, které jde ovládat i z aplikace v mobilu.

LED svítidlo
LED svítidlo #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]