Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
pro starý televizor Sencor SLE22F57M4 potřebuji koupit nové externí reproduktory, ale nevím jak a kde zjistit zda 4 nebo 8 ohmu... poradí někdo? děkuji Jiří
ta televize má od začátku (koupena před cca 10-15let) příšerný zvuk, mám tam připojené repro pro počítač, ale jsou asi už vadné, vrčí, tak je chci vyměnit, ale už si nepamatuji doporučený odpor... a bylo mi tenkrát řečeno, že je to důležité, aby nedošlo k poškození výstupu...
Ty repro pro počítač co jste tam měl, měli v sobě zabudovaný zesilovač. Takže musíte koupit aktivní repra nebo zesilovač a pasivní repra. Ta první možnost je jednodušší.
Ten zesilovač je zabudovaný v těch "aktivních" repráčcích, což není nic jiného než zesilovač + repro v jedné krabici. Je to udělané pro minimální cenu, takže to zní, jako by ti někdo strčil hlavu do kýblu.
Jaký odpor má ten vlastní repro je jedno, protože ta TV vidí jen ten zesilovač uvnitř té bedýnky a co za repro je připojené na výstupu toho minimálního, miniaturního zesilovače, už není její věc.
Repro pro počítač mají v sobě zabudovaný zesilovač. Teda skoro vždy, a nesetkal jsem se posledních 15 let s něčím jiným. Jo zvukovka, na kterou se rovnou připojovaly reproduktory, to už jsem taky měl, ale to je naprostá exotika z doby než se to ustálilo na tom, že zvukovka je nejvejš na sluchátka a repro se připojují aktivní. To samé u televize, na pasivní repro mívaly výstup opravdu hodně staré televize.
Jinak doporučený odpor najdete v návodu k televizi, ale neni to nijak kritické, myslím že na scartu to bývalo napětí 300 mV š-š na impedanci 1 kiloohm (je důležité, aby vstup zesilovače neměl menší a to mít nebude), na sluchátkovém výstupu to bude daleko míň , takže pohodička.
Jaký je odpor reproduktoru vám může být jedno, to je interní záležitost mezi zesilovačem a reproduktorem, pro vás je důležitý vstupní odpor, teda vlastně ani neni, protože ten bývá dostatečně velký. (U zvuku jsem se s tím nesetkal, ale u obrazu býval i nějaký maximální odpor, mám pocit, ale že to bylo jen u televizního výstupu grafických karet, což je už minulost.)
@jirinoe: > televize má od začátku (koupena před cca 10-15let) příšerný zvuk
Televize má digitální koaxiální zvukový výstup S/PDIF. Stačí tedy připojit na kvalitní zesilovač, který má tento vstup a na dobrých reprobednách bude mít ta TV špičkový zvuk.
Tím S/PDIF ta televize bude posílat dokonce i přijímaný prostorový zvuk formátu 5.1 Dolby Digital® (AC-3), pokud ho program vysílá. Stačí jen připojit příslušný zesilovač (audio receiver) s reproduktory a budeš mít zvuk, že ti kamarádi budou závidět.
Kdo tvrdí, že ta TV má mizerný zvuk?
Když vidím ten typ, tak je mi jasné, že tazateli nejde o to, aby u televize o úhlopříčce 55cm měl prostorový zvuk. Původní reproduktory podle mne budou drnčet (tak jak SENCOR dokáže) a tazatel nejspíše potřebuje nejsnadněji TV používat dál. A skutečně nejsnažší je koupit ty nejlevnější reproduktory k počítači a strčit je do sluchátkového výstupu. Nic víc nic míň, jen přibude další "balast" okolo, ale i s těmi nejlevnějšími bude zvuk o 100% lepší než byl zvuk původní televize, ikdyž byla nová...
ano, přesně trefeno, přesně o to jde... televizi mám v kuchyni, a nechce se mi kupovat nic nového...díky
a k tomu právě byl ten dotaz - odpor 4/8 ohmu? ale nebudu to řešit, zřejmě to není až tak důležité...
Už to tady máš několikrát - o odpor vlastních reproduktorů se starat nemusíš a ani se o něj starat nemáš, protože to je interní věc té bedýnky, která obsahuje nějaký reproduktor a jeho odporu už přizpůsobený zesilovač. Ty k TV připojuješ ten zesilovač uvnitř té bedýnky, ne ty reproduktory. Ten zesilovač je navržený k připojení na sluchátkový výstup.
Že vlastní odpor reproduktorů je u těchto integrovaných řešení zbytečný údaj pro uživatele, dává najevo i to, že v parametrech těchto výrobků není vůbec udáván, jak se jde přesvědčit pohledem na detailní popis několika náhodných výrobků v tom odkazu na Heureku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.