Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v paneláku v 5.patře jsem se rozhodl (jako amatér podotýkám) vyměnit domovní telefon starý hnědy TESLA (vzadu na štítku asi označení 4FP110, nap.8V = a vlnka).
Zde bylo zapojení kabelů do svorel toto:
7 - prázdné // 4 - bílá // 1 - černá // 3 - červená // A - prázdné // T - prázdné // 2 - zelená // 6 - hnědá
Dostal jsem zánovní telefon značky VIDEX (typ 3101 - si myslím podle internetu) a i přestože elektrice nerozumět, pokusíl jsem se zapojit nový telefon - svorky a kabely takto - viz foto:
4 - červený // 6 - bílý // 2 - hnědý // 1 - zelený // 3 - černý // 5,8,9 - prázdné (zapojoval jsem dle popsiu manuálu - viz příloha)
Problém ZVONEK: bydlím v paneláku, máme tedy nejen zvonek na patře, ale i el.vrátný dole u vstupních dveří. Zvonek v patře zvoní, ALE zvonek "ZE SPODU" nikoliv. Když dole u vstupních dveří zvoním/stisknu tlačítko, je slyšet takové mručení dole v základě (asi dojde k sepnutí obvodu), nahoře to ale nezvoní-
POZN.: hovor při zvednutém sluchátku je slyšet obousměrně v pořádku.
Nedokážu posoudit, zda mám zapojeno chybně, nebo je vadný telefon, nebo vadný kabel. Obracím se proto zde do fóra s prosbou o radu a pomoc.
1/ mám to vůbec zapojené správně/ a nebo co je chybně?
2/ sice nvěřím, ale kdybychto měl správně, jak zjistím/proměřím, zda do přívodního kabelu na zvonění zespodu jde proud?
2a/ který kabel je na zvonění zespodu a do jaké svorky by měl být uchycen?
3/ není potřeba něco vzájemně propojit - nepoužité svorky proklemovat, nebo 2 kabely do jedné svorky?
Snažil jsem si najít informace v manuálech na internetu, ale moc tomu nerozumím- jsem v koncích.
PS: utažení kabelů jsem kontroloval, kabely drží + spodní dveře neotvíráme přes domovní telefon, ale čipem dole u dveří
Moc Vám děkuji za pomoc, jsem ve slepé uličce.
Přeji príma den
Patrik
Je nepripustne menit telefon napojeny na spolocne rozvody, vymena je mozna len pri dodrzani rovnakeho systemu. Ak tam nieco "odpeciete", celu opravu hradite vy. Na uvod by mal spravca oslovit firmu, ktora sa stara o vase domofony s tym, ze je poziadavka na vymenu, firma uvedie, ake su mozne nahrady.
Dobrý den a díky za reakce. Já jsem stejného názoru, že tento problém má vyřešit bytové družstvo, proto jsem se na ně také obrátil se žádostí o vyřešení, nebo alesoň kontakt na firmu, která to spravuje. Bylo mi řečeno, že toto družstvo neřeší, že se o to mám postarat sám. ...a tak jsem tady s dotazem a prosbou o pomoc.
Je potřeba přiměřeně protestovat. Když jsem domovníkovi říkal o nefunkčním uzávěru vody, prý ať si to opravíme sami. Tak jsem protestoval, že to je před vodoměrem a tam se nebudu hrabat (jistě bych i jako elektrikář ten kohout nebo ventil vyměnit dokázal, ale zrušil bych plombu a pak kdo ví, co by následovalo, u elektriky člověk platí plný příkon za domnělou dobu porušené plomby). Do týdne jsme měli doma instalatéra, který oba kohouty vyměnil. A já mohl vyměnit vodní baterii, aniž bych vytopil sousedy (zní to jako legrace, ale jeden člověk v domě už něco takového taky zkoušel).
To samé u domovního telefonu, ať si to družstvo zařídí. A to samé u antény a dalších společných rozvodů.
patrik: tato výměna/oprava se neřeší ani u obecního bytu.DT zvoní-mikrofon funguje ,ale ve sluchátku není nic slyšet.Mám si najít firmu co to opraví a sám do toho sahat nemám.Tak jsem to teda vyřešil - DT má svůj origo.vypínač na zvonění,tak jsem ho vypnul.Kdo chce na návštěvu,tak má mobil a po zavolání tlačítkem doma otevřu.Doporučená pošta mi chodí do datovky,do schránky jen SIPO a zdejší zpravodaj a na to DT nepotřebuji.Nebudu někomu platit ticícovku za dvacet minut práce.Až se jednou odsud budu stěhovat do pece,tak ať si to nechá opravit nový nájemník.
Nejsem odborník na elktriku (nomen omen v tomto případě neplatí), ale coby správce objektu vím, že domovních telefonů je několik typů (systémů) a nejsou vzájemně úplně kompatibilní. Zasahujete do společných částí domu, což není úplně košer a snadno můžete způsobit škodu. Měli jsme v domě několik takových případů, kdy si nájemník sám vyměnil koncové zařízení - výsledkem byla nefunkčnost části systému a vyhozené peníze za nekompatibilní koncové zařízení. K hmotným škodám na společných částech snad nedošlo (nepamatuji se), ale dávat do pořádku to musel odborník. Omlouvám se za OT, ale někdy je dobré si vyslechnout i názor osoby s jiným úhlem pohledu.
Uplny suhlas, ako spravca prizmurim oko len v pripade, ked napr sadrokartonari trafili vrtackou kabel v dutine panelu, to je nehoda, ale ked laik fusuje do rozvodov, pekne to plati, naposledy cca 100 eur = 2500 CZK (vyjazd, praca, material).
U nás je to relativně v pohodě. Elektrikář bydlí v domě, takže to je ve stylu: Prosímtě, až budeš mít chvíli, zajdi tam a dej to do pořádku. Platí samozřejmě průserář. Ale je hezké vědět, že i jinde řeší stejné problémy.
Jsem také rád, že máte v domě elektrikáře. U nás mě družstvo odkázalo, jak jsem psal výše, ať si to zařídím sám. Souhlasím s Vámi a zaskočilo mě to, že se o to mám postarat sám,ale už takovou informaci obdržel a tak se snažím vyřešit technický problém.
Bylo by milé, kdybych od někoho obdržel technickou radu. Díky
Není to tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Těch telefonů existuje hafo typů. Podle Vaší fotky máte analogový přístroj s bzučákovým zvoněním (připojení 5 drátů). Ten můžete nahradit opět jen analogovým přístrojem s bzučákovým zvoněním, nic jiného tam fungovat nebude. Pokud dodržíte připojení jednotlivých vodičů na svorky se stejným číslem jako u původního přístroje, mělo by to být v pořádku. Když to zapojíte špatně, můžete rozhodit celý systém v domě. Na barvě vodičů nezáleží, není na to žádný předpis a záleží na tom jaké barvy jsou v použitém kabelu a jaké si technik při montáži zvolil.
Mimochodem - to připojení na fotce je Vaše práce?
@magdon Pokud dodržíte připojení jednotlivých vodičů na svorky se stejným číslem jako u původního přístroje, mělo by to být v pořádku.
Ale jedině u DT stejného výrobce a stejného typu, analog za analog. Zde u záměny Tesla za Videx nejsou svorky se stejným číslem identické, pozor na to...jinak to nebude fungovat správně
Zdravím, ano, než jsem začal, prvně jsem se snažil o problematice něco dozvědět - nebyl to pokus omyl Dočetl jsem se právě, co píšete, že číslování lze použít u "stejných" přístrojů/výrobců a je-li jiný, je nutné vycházet z návodu. Ale je to oblast, které nerozumím
PS: vodiče jsem neupravoval - jak byly použity původně, přepojil jsem. Vodiče k bzučáku v zařízení již od výrobce.
Potřeboval bych celé označení starého DT... 4FP 110.xx nebo 4FP 110.xx.xxx...doplňte číslice za x...pak dále...jinak souhlas s peter, amperr...ale pokusím se vám pomoci, i z toho důvodu, že máte barvy a svorky původního DT...pomůže vám i odkaz od amperr, kde jsou obrázky
Nový DT Videx
1 zelený - mikrofon - v pořáddku
2 hnědý - reproduktor - v pořádku
3 červený - minus ze zdroje v přízemí
5 černý - zámek vchodových dveří
6 bílý - bzučák (zvonění v bytě v DT) z přízemí
Zvonek na patře není součástí DT, je to samostatný obvod
Mělo by to fungovat bez problémů...
Nahradil jsem 4FP 110.36 novým Videx 3101; pokud tam máte jiné typy, doplním...
Ještě tato vaše věta
PS: utažení kabelů jsem kontroloval, kabely drží + spodní dveře neotvíráme přes domovní telefon, ale čipem dole u dveří
Chápu, že když jdete doů s čipem (pokud jste ho nezapomněl), tak si otevřete sám... Ale co, když jste doma a přijde návštěva BEZ ČIPU, to chodíte dolů, otevírat? ...Nebo házíte čip z okna? ...ale to jen tak na okraj...
Ještě doplním; starý DT s bzučákem typ 4FP 110.xx je jednoznačně nahraditelný DT Videx 3101, tak, jak jste učinil. Akorát POZOR čísla svorek na slovenském telefonu Tesla Stropkov a Italském Videxu nejsou ANALOGICKÉ, pozor na to. A také pozor, svorka č.4 na Videx-u je vstup elektronického zvonění, tuto NEZAPOJOVAT (nemáte ve zdroji v přízemí elektronický generátor zvonění), vy máte bzučák a to je svorka č.6... Ať se zadaří...
Moc Vám děkuji za Vaše rady a popis zapojení. Zítra vyzkouším, momentálně nejsem doma. Následně sem do fóra napíšu výsledek, aby i jiní mně podobní "kutilové" měli záchranu Ano, Videx by měl být zaměnitelný (to bylo první, co jsem zjišťoval).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.