Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kabliky do svorek a nepajive pole

Od: kablik odpovědí: 17 změna:

Nevíte jestli tyto kablíky pasují do těchto svorek?

dratek.cz/...

Svorky:

dratek.cz/...

Svorky jsem měřil šuplerou a zdá se že tam je prostor max 2.6mm. No z kablíků si nejsem jistý jestli jsou 2.55 nebo 1 mm pruměr.

Dále bych chtěl koupit nějaké nepájivé pole - půjdou tam právě tyto kablíky dupont strčit?

dratek.cz/...

Pole bych chtěl používat na otestování drobných lehkých zapojení, maximálně nějaký jednoduchý měnič, klopný obvod či regulátor osvětlení, apod. Co mi k tomu můžete doporučit ještě dokoupit a jaké pole je na to dobré?

doplněno 14.02.24 21:52:

Tak ještě přidám, našel jsem tuhle zajimavou pomocnou ruku, vypadá to že to mají lépe řešené, flexibilní.

Zkoušel jste to někdo?

" Pomocné Ruce Pájení, Nástrojová Lišta Držák Desky Plošných Spojů Z Třetí Ruky Ohebná Ramena Se Stolní Svorkou Základna Pro Elektronické Desky Opravy Modelování Montáž Šperků Dílna Hobby Řemesla"

temu.com/...

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

4x

tam pasuje vodič 0,5 a max 0,8mm průměr..

host
hodnocení

2x

...Co doporučit ještě dokoupit a jaké pole je na to dobré?,

Nepájivé kontaktní pole, klidně dvě, druhé menší na nějaké zapojení, které zatím nechcete rušit.

Nářadí: kromě běžného nářadí také dobré malé štípací kleště, pinsetu s kulatými špičkami, jemné kleště s úzkými čelistmi, možná i odizolovací kleště (nemussí být, stačí šikovné ruce a štípací kleště, nebo kapesní nůž na stržení izolace), Páječka se také hodí. Zásobníky na součástky, lupa, baterka nebo dobrá stolní lampička, malý odpadkový košíček na stůl, chemikálie - líh, lepidla, kalafuna v lihu, atd.

Alespoň základní digitální multimetr a krabici na spoustu drátků, lanek, vodičů a pak ještě krabičky na různé materiál, součástky, atd. Sešit na kreslení schémat a vlastní poznámky k pokusům, na naměřené hodnoty, a co to dělá nebo nedělá.

PRÚMĚR vodičů jnistíte nejlépe posuvným měřítkem. Vodiče - izolované měděné dráty s průměrem asi jako je průměr vývodů rezistorů, kondenzátorů a dallších součástek - tedy asi 0,8 mm. Tenčí, například 0,5 mm v dutinkách teké drží, ale je moc jemný. Tlusté dráty buď dutinky ničí, nebo se do nich nevejdou.

Vodiče Barevné izolace pro lepší orientaci ve vrabčím hnízdu, pro některé spoje holý měděný pocínovaný drát ("cucín"). Lanka do dutinek necpěte, na konec lanka (například stíněného lanka, nebo silného, které by se do dutinky nenacpalo) si připájejde kousky vodičů, například odstřižené vývody od rezistorů, Dostatečně dlouhé, aby se daly držet v prsteh, nebo lanko připájejte klíďo na jeden vývod nějaké součástky, kterou tímto vývodem zapíchnete do pole a zbytek se nepoužije. Dobře se to drží v prstech.

ZASTŘIHÁVÁNÍ konců vodičů a vývodů - šikmo, jakoby do špičky, protože rovně odstřižené vývody součástek mívají ostrý nebo pomačkaný okraj a hůř se do dutinek pole cpe.

riva
hodnocení

0x

Dupont kablíky jsou jenom jedny. A normálně se to kupuje rovnou z Číny pokud není spěch. Protože kde jinde by se to vyrábělo než tam. Stejně jako nepájivá pole a téměř vše.

kablik
hodnocení

Tak to nepajive pole zatím nebudu kupovat. Ale na co využiju všechny tyto kablíky od dupointu? Mám koupit více svorek? Využiju to ně něco? Mají tam 40ks. Já se dívám na temu, kde mají za 47 Kč. Ty překlady tam někdy nejsou jasný:

"1 Řada 2,54 Mm/0,1 Palce Dupont Linka 20 Cm/7,8 Palce 40pinový Propojovací Kabel Samec K Samci + Samice K Samci + Samice K Samici Propojovací Kabel Dupont"

Ale teď se na to dívám znovu, tak nevím na co to je. To do té svorky dát nemůžu, to nemá celo kovový kontakt. Dupont je vplastu.

Poradíte kde sehnat ty kablíky do bílých svorek max 2,5-2,6mm aby to tam nelétalo? Krimpovací kleště nemám, takže chci koupit připravený kontakty.

riva

To máš nějaké lustr svorky, tady to téměř jistě není potřeba. Když chceš nepájivé pole, tak namátkou něco jako vi.aliexpress.com/...

A kablíky je lepší mít ve variantách m-m m-f f-m, namátkou vi.aliexpress.com/...

A třeba i různé délky, ale to záleží jak dlouho tě to bude bavit. Ty kablíku jsou totiž docela dobře pájitelné a pak je používáš nejen na nepájivé pole, ale všude možně.

kablik
hodnocení

na aliexpress jsem ještě nenakupoval, dělám to na Temu. Na aliexpress koukám že mají stejnou dodací dobu a poštovné zdarma na 220. Což se mi taky zdá neuvěřitelný že to z Číny pošlou "zdarma". Pro mě má větší důležitost ty silnější dráty do rychlosvorek, takže jak tam nepoužiju dupont tak nevím co tam dát.

riva

Když dupont (nebo jiné kabely) potřebuji spolehlivě propojit, mám tady z Číny namátkou něco jako vi.aliexpress.com/.... Je to v různých variantách. Rozebíratelné a spolehlivé. Ty tvoje lustrsvorky se na světle časem rozpadnou. Asi jim vadí UV záření.

kablik
hodnocení

tyhle barevné rychlosvorky mají menší díru. Já vybral ty bílé protože mají větší díru aby se tam vešla měřící sonda. Což se vejde tak tak aby to tam drželo ale musím ji strčit diagonálně, aby nevypadla. Jinak by mě zajímalo jestli ty barevné jsou lepší? Protože lustrsvorky zdají se být spíš na silové pevné vodiče. Ale oboje jsou přece instalační. Na co jsou ty dupont kable na piny? Koupil jsem např. mikrozásuvku usb-b na desce a k tomu je zástrčka s pinama do desky. Šlo by to na to nasadit?

riva

Na ty piny různých modulů se to právě nasazuje.

kablik
hodnocení

Ještě mám dotaz. Když sháním drát na odpájení součástek s více piny pomocí pájky, mohu použít i tento měděný drát na korálky (1mm)?

" 1 Role 0.2/0.3/0.4/0.5/0.6/0.7/0.8/1mm Pevný měděný drát na korálky pro výrobu náramků, náhrdelníků a šperků DIY, zlatý DIY"

je to za 29 Kč, takže na odpájení součástek by to snad mohlo stačit...

temu.com/...

riva

Na odsání cínu se používá licna, např. vi.aliexpress.com/...

Nebo odsávačka, např. vi.aliexpress.com/...

mll
hodnocení

0x

Do nepájivých polí roky používám instalační drát průřezu 0,5mm2 (CY0,5 různých barev, modrou a červenou mám vyhrazenou na napájení). Zatím jsem nenašel nic lepšího. Teda ještě "slaboproudý" drát 0,35, ale to je takové dost nespolehlivé (možná jak mám od těch 0,5 to pole roztažené), používám ho jen tam, kde je hodně propojů na malé ploše, jak je tenčí drát a hlavně izolace, nedělá to takové boule. Ty kablíky jsou dobré na nějaké propojování s různými moduly (provedení M<>F), ale přímo do kontaktního pole ja to zbytečné. A ještě jsou takové kablíky s kulatými koncovkami, ty se nedaji zapojovat vedle sebe v rastru kontektního pole. Ty hranaté "dupont" jsou na tom o něco lépe. Každopádně oboje jde do kontaktního pole v pohodě.

Dráty mám nastříhané na několik délek, volil jsem myslím 3, 5, 10, 20 a 30 centimetrů, aby se to dobře uklízelo a při znovapoužití jsem se nemusel prohrabovat sortimentem náhodných délek. Takto to můžu mít rozdělené podle délky, kterých je jen několik.

U těch svorek podle mě bude určovat výrobce, jaké průměry drátů se mají používat.

kablik
hodnocení

Myslíte asi pevný drát. S lankami mám problém, nejdou mi nikdy odizolovat tak abych nějaké vlákno nepřeřízl. Oni k tomu andruinu nedávají již nastřihané vodiče? Předpokládám že to nepájivé pole je k andruinu.

kablik
hodnocení

Pod delším hledání na temu jsem našel tyto 80cm dlouhé kable, celá velká sada za 50 Kč, ale není tam uvedený průměr, jen že je to do arduina... takže asi tenké průměry a lanka:

" 120ks Vysoce Kvalitního Elektronického Drátu DIY Kit – 24AWG, 26AWG Pocínovaný Drát V 6 Barvách Pro Propojky Na PCB A Prkénkách"

temu.com/...

Takže do těch mých svorek bych musel najít nějaký tlustý drát cu instalační.

kablik
hodnocení

tak k těm svorkám koupím 300 ks dutinky za 89Kč:

E2508 - 2,5 mm. Není to moc drahé?

temu.com/...

kablik
hodnocení

Tak už to chápu. Ty kablíky dupont jsou tři druhy a já se asi koukal na Female. Jsou F-F, M-M a F-M.

111®
hodnocení

0x

co furt vymýšlíš, kup si kolo tohohle 3x0,8mm a je to... elektro-materialy.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]