Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spínání zásuvek dle spotřeby

Od: zden odpovědí: 18 změna:
Zdravím,
Sháním rády odborníků: přestěhoval jsem se do bytu s jedinou dvojitou zásuvkou na kuchyní, která má sloužit i pro troubu, i mikrovlnku, konvici, ledničku a k tomu i digestoř.
Kutil, který tu žil přede mnou si z té zásuvky vyvedl další (dle stavu drátů, aspoň těch co vidím, vypadá že nezapojoval vše najednou) nicméně takové řešení se mi strašně nelíbí, a zároveň nechtěl bych vést další obvod, jelikož kuchyň v nedaleké (pár let) budoucnosti plánujeme přesunout do jiné místnosti.
Napadlo mě že by jsem nechal tak jak to je teď, akorát pro bezpečnost bych tam dál automatický spínač který vypne nepoužité zásuvky, když spotřeba dosáhne 3-3.5kW. Nicméně zatím jedinou věc co jsem našel jsou IoT krabičky. Ze slov mých kolegů, co to měli - jsou strašně nespolehliví a nemají moc dlouhou životnost.
Věděli byste prosím někdo nějaké jiné, víc spolehlivé, řešení?
Předem moc děkuji!

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Nechápu, proč vymejslet nějakej debilní bastl, nějaký hlídač stykač či co, když je tisíckrát lepší natáhnout nový kabely z rozvaděče, sice to stojí víc práce, ale zase se ušetří za nesmysly, nově natažený zásuvky budou sloužit dál i když se pak kuchyně přestěhuje jinam
Ten hlídač co bude odpojovat po překročení odběru bude stejně po rekonstrukci na nic. Vyhozeny prachy
Pro buch nevymejslejte už kraviny
Probůh probůh probij probij pro ZŠ probug
bednaaleprazdna
hodnocení

Vztekat se nemusíte, je to poměrně jednoduchý: když tam kuchyň nebude, a zásuvka navíc tam bude zapotřebí tak se vytvoří samá sebou z třífázového obvodu na kterém teď je varná deska. A vyhlazovat 5000 (včetně revizí) na zbytečnou zásuvku se mi jen tak nechce. Když nedostanu lepší radu zde, tak tam hodím IoT krabičku, kterou lze sehnat do dvou stovek.
Znatelný rozdíl, že?
Nehledě na vztek - děkuji za kontribucí k diskuzi.

Revidovat nejake zmeny v byte, to sa nikde nerobi. Kabel natiahnut mozete svojpomocne, zasuvku s prizmurenim oka tiez zapojte sam a zmeny v rozvadzaci su na par hodin prace.

hodnocení

2x
Lednici odpojit nechceme, digestoř nestojí za to řešit. Máme zde tedy pouze konvici, troubu, mikrovlnku. 3 spotřebiče. to snad není atomový program ani pro vaši manželku.
V krajní nouzi si umím představit přepínač na dva okruhy. Na jednoum bude trouba, protože k té už toho při slabších rozvodech moc nepřipojíte, na druhém mikrovlnka a konvice, ty se spolu snesou.
Mimochodem z tohoto důvodu se při výběru konvice vyhýbám těm s příkonem nad 2kW.
Nemusí to být nezbytně přepínač, stačí jediná přístupná zásuvka, do které se zapojí buď trouba, nebo prodlužka s konvicí a mikrovlnkou.
bednaaleprazdna
hodnocení

To zní jak super řešení. Děkuji moc!

hodnocení

0x
To nie je take jednoduche. Aky je privodny kabel? Natiahnite do casu rekonstrukcie 2 - 3 nove kable s vlastnym istenim.
bednaaleprazdna
hodnocení

Přívodní kabel je klasický pětižulový,s měděnými žíly 1,5mm².

hodnocení

0x

Jestli tam bydlíte jen vy, tak o možném přetížení víte, tak nemusíte dělat žádné zvláštní opatření. Můžete tam někam připevnit obyčejného šestizásuvkového psa na 16 A. I když někdo zapomene a zapne toho víc, tak se nic nestane, protože to jsou spotřebiče, které jsou zapnuté kratší dobu, než stačí vybavit jistič. Ani v to případě by se nic nestalo. Tak se zase nahodí. Od toho tam je.

Nesuhlasim, ked tam ma nejaky stary hlinik s nikdy nedotahovanymi spojmi v priebeznej krabici, tak 16A istic dost dlho vydrzi aj vyse 20A a kabel spolu so zasuvkou sa bude pekne prehrievat.

bednaaleprazdna
hodnocení

No, kdybych jen já, tak bych to moc nehrotil. Je tu i žena, i děcko a snímá je komunikace trošku těžší.
bednaaleprazdna
hodnocení

Máte pravdu, pojistky tam od toho jsou, ale náhoda je svině. Může to skončit také i potavenými dráty, i požárem.

hodnocení

0x
Ta původní zásuvka nikdy neměla sloužit pro tolik spotřebičů. Pro troubu má být samostatná zásuvka a budete ji muset nechat dodělat.

Nestrašte. Trouba zapíná jen na několik minut. Žádnou extra zásuvku nepotřebuje.

bednaaleprazdna
hodnocení

Souhlasím, ale co se mělo - to se nestálo. Teď nedomysl architektů je můj problém.
To jestli trouba potřebuje samostatnou zásuvku najdete v návodu jejího výrobce a zároveň platí že pro pevně instalované spotřebiče s příkonem nad 2KW jsou samostatné obvody.
Tehdejší architekt za to nemůže, tehdy nebylo počítáno s dnešními spotřebiči a trouba byla součástí sporáku který měl samostatný přívod.
sasaa

Hlada r - nikdo nestraší, stačí si přečíst normy, a je jedno zda zapínána 24 hodin, nebo na 2 minuty.

bednaaleprazdna
hodnocení

No, zas tak dávno to není, barák byl postavěn v roce 2012. Nevím kdy byla poslední aktualizace norem, ale čekal bych že tehdy a teď by zas takový rozdíl nebyl.

sim
hodnocení

0x

Co je tohle za hloupost : automatický spínač který vypne nepoužité zásuvky, když spotřeba dosáhne 3-3.5kW.
Nepoužité zásuvky není potřeba vypínat a budou zkrátka nepoužité...

Jeden okruh v pohodě dodá nějaké 4 kW na to je zásuvka stavěná...

Vyzkoušeno mám i 5 kW, ale v zimě, takže chlazeno. V létě ve 35°C netestováno.

€€€ To co chce to je umí přednostní relé, ale musel by být Stykač, nechápu, k čemu takový nesmysl potřebovat... To se používá pro jiná řešení, ve vašem případě vám poslouží standardní jistič, který má chránit jak kabel, tak zásuvku, před přetížením

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]