Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měnič napětí do auta 24V- jak 12V auto baterii?

Od: danr odpovědí: 10 změna:

Koupil jsem si levný měnič do auta (Greencell) 12 V na 230 V a nevšiml jsem si , že je určen na 24 V autobaterii. Po připojení na 12 V autobaterii, nefunguje a bliká chybová dioda. Lze nějak jednoduše opravit?( žádného řidiče kamionu neznám :))

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

badas
hodnocení

2x

vrať to

Nejde. Úprava je dražší než novy.

Nebo obejdou vetsi cerpacky, tam stojí přes noc tucet kamionu

sasaa
hodnocení

0x

Tak sis nekoupil měnič z 12 na 230 , ale 24V na 230. Kup si druhou baterii a dej jí do série a budeš mít 24V!

dotaz*

Pokud budu mít v autě dvě baterie, standardně paralelně, aby se dobíjely obě současně altíkem, tak z nich můžu tahat 24 V a současně nabíjet altíkem 12v? Tzn. bez přepojování?

Asi ne co, nechce se mi to kreslit a hlava už mi dnes neslouží...

Nie, stále to bude zdroj len 12V.

fotaz

Nee Myslel jsem že chápete, to do výstupu propojím sériově, akorát mi nebylo jasný, jestli by se to nezkratlo

Což bych uviděl až na tom na čertu, protože v hlavě už jsi to dneska nepo skládám

mll

Musela by se druhá baterie opatřit nějakou nabíječkou, která by ji nabíjela z té první a tím i z alternátoru. To možná by bylo jednodušší a levnější, než měnič 12->24 ale pořád docela složité (galvanicky oddělené, teda jeden drát by byl společný, a proud by to mělo dávat aspoň takový, jaký se bude z baterky brát, teda aby se ta druhá baterka nevybíjela), a asi se to nedělá hotové, takže nutnost bastlit.

hodnocení

0x

Pokud měnič budete měnit, popřemýšlejte, co chcete napájet...zda stačí modifikovaná sinusoida, zda nebude problém s některým spotřebičem; porovnejte se spotřebiči i výkonově... O který typ měniče se jedná, ten co máte? Aby se tu neobjevila další otázka...proč nefunguje to a to...

doplněno 12.02.24 21:37:

@danr dnes 21:11

S napětím není problém, měříte naprázdno a ještě "nabíječkou"; akorát těch 15Ah není nic moc...jakýkoli jiný průběh napětí, jak sinusovka, není pro motory vhodný...slyšel jsem oběhové čerpadlo na modifikované sinusovce...chudák motor, nevím, jak dlouho vydržel...a typy měničů?

mll
hodnocení

0x

Měnič ze 12 na 24 V neni moc levný. Třeba tady gme.cz/... na 100W.

Holt vrátit, nebo nevracet a schovat do šuplíku (třeba se někdy hodí), ale každopádně levnější řešení bude koupit rovnou měnič ze 12V.

hodnocení

0x

prodat auto 12V a koupit kamion 24 V.

danr
hodnocení

Mám 2 nove malé stejné gelové akumulatory 12V ( 15 Ah). Po zapojení do série to má napětí 29 V ( samostatně mají cca. 14V podle měření na nabíječčce autobaterii). Není to pro ten měnič ( 150/300W ) "nějak nebezpečné"?

doplněno 12.02.24 21:23:

Mám v umyslu to použít na kempování tzn. malý ventilátor, holící strojek apod .

(Autobaterii nechci používat, při minulé dovolené jsem v Polsku přes noc autobaterii vyčerpal a ráno už nenastartoval..:(

doplněno 12.02.24 21:28:

Pokud bych koupil nový měnič stejné levné znacky - stojí za to si připlatit za čistý sinus ( 300/600w)? Modifikovana sinusoida 500 Kč , čistá sinusoida 1000 Kč?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]