Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu použít tento balancer pro více baterií?

Od: karlmon odpovědí: 9 změna:

Zdravíčko, mám hobby projekt a chci si sestavit domácí malou fve. Mám baterii z kamionu, panel, regulátor z Aliexpressu a objednal jsem si tento balancer pro moje 18650 baterky které jsou použité, ale funkční a v dobrém stavu. Jedna baterie má nějakých 3,8V, takže pro 12V baterii použiji 3 baterie do série abych sečetl napětí a zbytek zapojím paralélně abych sčítal kapacitu. Mám 15 baterií, je tedy možné na tento balancer napojit pro mě požadovaný počet baterií?

Co se více dívám na obrázek, tak jsou tam 4 plochy pro zapájení, 0V, 4.2V, 8.4V a 12.6V. Poradíte mi prosím, jak na to? S balancerem jsem ještě nepracoval.

Mohu použít tento balancer pro více baterií?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

0x

Nejprv 5 článků paralelně a tyto pětice dát do série. Spoje mezi pěticemi přivést na balancér.

hodnocení

0x
Zvažte nejprv jestli rovnou nebude lepší začít rovnou s lifepo4, protože lion nikdo doma nechce mít.
Paralelně můžete spojovat libovolný počet článků, ale propojování musí být křížem aby každý článek měl stejné napětí. Bsm by měla mít také minimálně jedno teplotní čidlo!

hodnocení

0x
Tahle bms mají balancer na max 60mA, to je málo na takovou kapacitu, minimálně to chce přidat paralelně k těm topným odporům nějaký na větší zatížení. Ideálně pak přidat kapacitní balancer, ten pracuje s daleko větším proudem a hlavně nepřetržitě i při částečným nabití, ne až chvilku na hranici plného nabití.
karlmon
hodnocení

Hranici plného nabití by měl udělat i controler, ten by podle V měl vědět 100% nabití, nebo se pletu?

vi.aliexpress.com/...

Ano a právě... Ta bmska primárně hlídá napětí každýho článku a jakmile první z nich při nabíjení dosahne obvykle cca 4,25 - 4,30V, okamžitě přestane VŠECHNY články nabíjet bez ohledu na jejích napětí, i kdyby byly třeba skoro vybitý. Ten srandabalancerek začíná zatěžovat nejsilnější článek proudem do 60mA až od jeho napětí nad 4,20V, takže pokud nabíjení neprobíhá jen nějakým minimálním proudem, krátce a téměř bezvýznamně zafunguje až těsně před ukončením nabíjení. Aspoň předpokládám, že při několika článcích paralelně se to bude nabíjet řádově několika amperama. Pokud takovýhle bmsky používám ve spojení třeba se staršíma pouzityma clankama, který už se hůř balancujou, nebo se to dá ocekavat, přidávám k bms odpor, přes kterej se články i po ukončení nabíjení dál dobíjí proudem o trochu menším, než zvladne balancer protopit - články se pak dál takovým proudem pomaličku dobíjí tím minimálním proudem a balancer omezuje napětí na 4,2V.
tantem
hodnocení

Koupil jsem ten samý balancer na Alíku ale nechápu jak to zapájet. Mohl by mi někdo poradit jak přesně mám dát řádky baterek v první druhé a třetí řadě co se týče polarity? Jako jestli na preskáčku a propájet mezi sebou, nebo první řada +, druhá - a třetí +. A jak přesně napájet dráty k balanceru prosim, jsem začátečník děkuji

karlmon
hodnocení

Mohl by mi někdo prosím načrtnout jak přesně to myslíte? Pětice přivést na balancér, to moc nechápu.

Když byla pořizovací cena 15kč za jeden kus, to by mohlo na jeden dva roky vystačit jen pro panel a osvětlení led pásků do exteriéru ne?.)

Na vašem obrázku máte dvojice, místo nich budete mít pětice.
V použití v exteriéru pozor na teplotu, při mrazu se lionky nesmí nabíjet a i vybíjet, proto musíte použít bms s teplotním čidlem!
karlmon
hodnocení

A propojení křížem viz. horní komentáře?
Baterie bude v garáži kde je cca 15°

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]