Nejste přihlášen/a.
Jaký je rozdíl v olovnaté a bezolovnaté pájce?
Antistatické pinzety - 7 kusů, černé. Tepelně odolné, antikorozní pinzety, které jsou vyrobené z plastu, zabraňují přenosu statické energie. Heureka. Skladem 72. 80 Kč s DPH. Ideální pro pájení SMD součástek horkovzdušnou pistolí XG-50 42 g Solder Flux Paste Typ: XG-50 Směs: Sn63 pb37 Rozměr mikronů: | dratek.cz.
Nejsnadnější řešení pro odstraňování pájky, toto odsávací čerpadlo je navržené pro snadné použití, ideální pro. Heureka. Skladem 20. 85 Kč s DPH. Cínová bezolovnatá pájka s tavidlem. Výrobce: CYNEL Typ pájky: Pro měkké pájení Podoba: Pájecí drát Složení slitiny: Sn99,3Cu0,7
Je pravda, že olovnatá představuje nějaké bezpečnostní riziko, že ty páry jsou jedovaté nebo co?
Co jsou jinak výhody té bezolovnaté? Taky jaký je rozdíl mezi měkkým a tvrdým pájenním protože se u zboží píše pro měkké pájení. Myslí se tvrdým pájením jako spojování plechů pomocí cínu, vyšší teplota nebo co?
Ponechám stranou, že tohle není dotaz, ale reklama (porušení pravidla "Z3") a kdyby to čirou náhodou někdo snad nevěděl, tak odpovím na otázku "...jaký je rozdíl mezi měkkým a tvrdým pájenním?" Měkké pájení je pájení páječkou a cínem (jakýmkoliv), tvrdé pájení je pájení plamenem (autogen) a mosazí (nebo třeba stříbrem).
Olovnatá = nebe, ale je jedovatá s neblahými účinky i v sebemenším množství a proto je zakázaná, zatímco bezolovnatá = dudy, je méně jedovatá a povolená.
Bezolovnatá pájka, ekokogický eurocín, je kurvítko, které zajišťuje nízkou životnost elektoniky, řádově vyšší jednotky let.
Výjimka pro olovnatou pájku je ve vojenské, letecké a zdravotnické technice.
Děkuji mnohokrát. Jsem z toho v šoku. Už v dětství jsem si hrál s pájkou a tohle jsem vůbec nevěděl a co jsem se napájel.
"...je jedovatá s neblahými účinky i v sebemenším množství..."
Je to zvláštní, ale olovnatou pájku používám někdy od roku 1967 nejprve jako kutil, později profesionálně poměrně často a dneska (jakožto důchodce) už jen výjimečně. (Pár kilo jí ještě mám schované ). Přesto, že je tak strašně jedovatá, žádné zdravotní problémy způsobené olovem po víc než 1/2 století nemám, a to jsem jí občas držel i v zubech.
Olovo je jedovaté a hromadí se v organizmu. Výhodou bezolovnaté pájky je, že olovo neobsahuje, ale tím výhody končí. Pak jsou s tím samé problémy. I když většina z nich amatéra nemusí trápit. (Asi nejzávažnější je, že některé bezolovnaté pájky tvoří těžko tavitelné intermetalické sloučeniny s olovem, to je potom průšvih, ale myslím že se to týká pájek, které se normálně nepoužívají mj. právě i pro tuto vlastnost (normální je čistý cín případně s přídavkem mědi, aby to tolik nežralo pájecí hroty).)
Tvrdé pájení je pájení při vyšších teplotách, jako pájka se používá stříbro nebo mosaz případně nějaké takové slitiny. Pájí se löt-lampou nebo autogenem. Spoj je mnohem mechanicky odolnější. Je to ale úplně jiná práce, skoro jako sváření.
Osobně nemám s bezolovnatými pájkami skoro žádné zkušenosti, kromě toho, že co chvíli v něčem opravuju studeňáky z toho, jak si výrobci neumí správně nastavit pájecí linku. Olovnaté pájky mám zásobu ještě na mnoho let. Chvilku před tím zákazem jsem myslel, že mi pájka došla, tak jsem koupil dvě kila v nějakém výprodeji, a pak jsem našel ještě jednu půlkilovou špulku (bylo mi divné, že jsem ji přece ještě nerozdělal, ale možná jo). Takže mám ještě celkem zásobu. O tom zákazu jsem se dozvěděl jen tak mimochodem dlouho poté. Hlavně že desetideková špulka stojí to, co pamatuju jako cenu kilové (350 korun), tenhle cenový skok nechápu. Ještě těsně před tím zákazem se desetideková špulka prodávala za cenu kolem 50 korun. Jak mohla cena vyrůst na skoro desetinásobek (no spíš sedminásobek) to prostě nechápu.
zajímavé je , jak píše @halamus: Výjimka pro olovnatou pájku je ve vojenské, letecké a zdravotnické technice. Proč asi, protože škodí pacientům, cestujícím v letadle? NE, protože nepraská a je nespolehlivěší.
Také jsem kdysi doporučoval ve zdravotnictví, olovnatou...to prostě pájí jinak. Měl jsem tu čest i se stříbrem ale to se nedalo dělat, spojovat 2 díly mědi na vlnovod, když se trochu namáhal, spoj praskl = nepoužitelné...
Tak ty levný z Číny nekupovat? Jsou to šmejdy? Na temu jsem našel z Číny kolem 50-75 kč za 50g.
" 1 Role Pájecí Drát Vysoce Čistý Cín Olovo Kalafuna Jádro Pájecí Drát Pro Elektrické Pájení Obsahuje Tavidlo (0,8 Mm*5g) (0,8mm*50g) (1,0mm*50g)"
Pak ještě tato dražší 1.2 za 100kč "2/6 rolí Cín Olovo Kalafuna Jádro Pájka Drát Tavidlo Pájka pro elektrické pájení 1,2mm*50g":
Máte s tím někdo zkušenost?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.