Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám elektrický dveřní zámek(bzučák) spínaný ze dvou zdrojů. Jeden zdroj 12V AC z domovního telefonu v bytě.
Druhý zdroj 12V DC z ústředny přístupového systému, kde zároveň napájí i desku ústředny, která je spínaná čtečkou čipů u branky.
Je zde praktická možnost co kdyby byl ve stejnou chvíly aktivován zdroj z telefonu AC a i čtečka zdroj DC.
Mohlo by dojít ke zničení zdroje DC, který je umístěn v útředně? Šlo by toto vyřešit např diodou v závěrném směru proti zdroji v ústředně? Nebo jinak? Nebo je to vlastně jedno a zdroje mají na toto ochranu? Díky za všechny rady a nápady
Díky za rady, zdroj AC není možné vyměnit. Mohu k ústředně přidat další zdroj AC, který bude pouze spínat relé zámku. Nicméně mi jde o jiné řešení (asi zvídavost) Ale pořád věřím, že moderní spínané zdroje DC musí mít ochranu, kdyby do něj chvilkově vlétlo 12VAC...?
My jsme osazovali (osazujeme) v podobných případech před zámek malé relé, takže k míchání napětí, nebo zdrojů vůbec nedochází.
To mě také napadlo. Otázkou je jaké relé používáte? Klasické cívka kontakt nic neřeší. Když bude sepnuto, tak je to přeci o tom samém.
míchat AC a DC jde ale ac se připojuje k DC přes kapacitu..a do DC diodu..otáz ka velikost kapacity, ..AC se superponuje na DC
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.