Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Na internetu jsem našel schematickou značk fotovoltaického článku (viz foto) ale nevím na které straně je + a na které -.
Prosím poraďte jestli je + vpravo nebo vlevo.
To samé nevím u led diody (vypadá stejně jen bez těch šipek).
Děkuji za odpovědi. A jsem si jistý, že tu několik lidí bude mít blbé odpovědi.(budou rýpat... už jsem si zvykl.)
To, co máš na obrázku je FOTOdioda (potřebuje světlo - proto šipky směřují dovnitř). LED dioda má šipky obráceně. Plus a mínus Ti ty nade mnou již poradili - Mínus - čárka, plus na straně trojúhelníku. Schematické označení SOLÁRNÍHO ČLÁNKU máš na tom prvním odkaze - je to správně a tak se i používá (takže obdélník - na kratší straně namalovaný tojúhelník - zde je opět plus)
A neodpustím si malé rýpnutí do Tebe. Sám si se "maličko" rozčiloval, že Ti nikdo nehodnotí body Tvoje odpovědi. Leckdy i špatné. Teď Ti rádcové nademnou poradili velice dobře, dali odkazy, kde máš vše polopaticky popsáno a...nikomu z nich si bodík nedal . Oni to kvůli bodům nedělají. Ale zaslouží si je!
Aha, tak se omlouvám. Body se tam již objevily.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.