Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární článek (schematická značka)

Od: vlk95® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

Na internetu jsem našel schematickou značk fotovoltaického článku (viz foto) ale nevím na které straně je + a na které -.

Prosím poraďte jestli je + vpravo nebo vlevo.

To samé nevím u led diody (vypadá stejně jen bez těch šipek).

Děkuji za odpovědi. A jsem si jistý, že tu několik lidí bude mít blbé odpovědi.(budou rýpat... už jsem si zvykl.)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fidonet*
hodnocení

2x

vlku, většina značek má stejný základ. Tahle má základ v diodě. Takže mínus je na Katodě, tedy tam kde je ta čára. Trojuhelník je PLUS ...

hodnocení

Zapoměl jsem tam dát obrázek.

Solární článek (schematická značka)
hanher*

Zkuste mrnout zde:

vosvdf.cz/...

hodnocení

tento dokument jsem si již jednou četl a boužel nenašel jsem co jsem hledal.

doplněno 06.07.10 20:37:

je tam jiná schematická značka.

pravdomluvny*

Ve schematické značce představuje trojúhelník Anodu (+) a čára Katodu (-).

hodnocení

Děkuju všem za odpovědi.(pár otázek ode mě se tu ještě oběví)

lui*
hodnocení

0x

Jen maličká oprava. LED dioda má ty šipky ven.

hodnocení

Já jsem si to myslel ale nebyl jsem si jistý.

sebod*

To, co máš na obrázku je FOTOdioda (potřebuje světlo - proto šipky směřují dovnitř). LED dioda má šipky obráceně. Plus a mínus Ti ty nade mnou již poradili - Mínus - čárka, plus na straně trojúhelníku. Schematické označení SOLÁRNÍHO ČLÁNKU máš na tom prvním odkaze - je to správně a tak se i používá (takže obdélník - na kratší straně namalovaný tojúhelník - zde je opět plus)

A neodpustím si malé rýpnutí do Tebe. Sám si se "maličko" rozčiloval, že Ti nikdo nehodnotí body Tvoje odpovědi. Leckdy i špatné. Teď Ti rádcové nademnou poradili velice dobře, dali odkazy, kde máš vše polopaticky popsáno a...nikomu z nich si bodík nedal *nevi*. Oni to kvůli bodům nedělají. Ale zaslouží si je! *palec*

doplněno 08.07.10 12:25:

Aha, tak se omlouvám. Body se tam již objevily.*hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]