Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mají být správně zapojeny dráty ve světle?

Od: marrkeru odpovědí: 29 změna:
Nemůžeme přijít na to jak připojit správně světlo. Jsou tam 3 kabely černý, hnědý a žluto-zelený. Černý a hnědý kabel jsme již prohazovali, ale světlo stále nefunguje. Světlo svítí velmi málo (viz foto) v obou případech. Předtím tam byly spojené nějaké 2 dráty malým kouskem drátu přes čokoládů, ale nepamatujeme si které to byly. Chtěli jsme světlo vyměnit, ale nějak se nám to nepodařilo připojit, tak jsme tam chtěli vrátit to staré.
Prosím o pomoc.

Jak mají být správně zapojeny dráty ve světle?
Jak mají být správně zapojeny dráty ve světle? #2
Jak mají být správně zapojeny dráty ve světle? #3

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

10x
Nemáte náhodou vypínač č.5 (či jen přípravu) a soustavu TN-C?
Já to vidím úplně stejně.
marrkeru
hodnocení

Ze zdi koukají pouze 3 kabely. Myslím, že jde o 2 fáze (hnědá a černá) a 1 uzemnění (žz). Nevím jaký matlal tady dělal elektřinu. Plánuju zavolat eketrikáře.
Jen jsem doufala, že mi někdo dá vysvětlení co se tady děje. :D
Takto je třeba zapojeno světlo ve vedlejší místnosti:
Jak mají být správně zapojeny dráty ve světle? #4

Pokud to zapojení na fotce funguje, pak tam skutečně na 99% máte starou soustavu TN-C. V té žlutozelený vodič funguje současně jako ochranný a pracovní nula a modrý se tam vůbec nevyskytuje. To nedělal matlal, ale nejspíš elektrikář - po důkladném proměření, co je co.

Marrkeru, obdivuji tvojí odvahu(ironie). Máš 50 let starý byt, bez rekonstrukce, přesto máš tu drzost urážet staré elektrikáře, kteří vše zaBojili podle tehdejších norem a evidentně správně, protože to takovou dobu sloužilo. A to jen proto, že ty bez elementárních znalostí se pouštíš do pošetilých pokusů o zapojení. No tak si nech poradit třeba od takového "hlady", ale doporučuji napřed zavolat záchranku a hasiče.

marrkeru
hodnocení

Děkuji moc rady. Toto jsem potřebovala vědět. Ráda se přiučím.
Tady v bytě bylo hodně věcí uděláno špatně třeba připojení jiné zásuvky přes prodlužku, tak jsem ráda, že alespoň ty stropní světla jsou udělány vpořádku.

hodnocení

5x
Má dedukce kerou lze ověřit měřením
Černý jedna fáze
Hnědý druhá fáze
Žlutozelený nulák
Odpojte všechny dráty
Fazovka na černý cvaknout vypinač
Pokud fázovka svítí zapojit na černej ve světle
Na ten šedej bych napojil žlutozelenej
Pokud v černým faze nebude změřil bych stejným zpúsobem hnědej
Pokud by na hnědým svítila faze a po vypnutí by zhasla tak bych napojil hnědej na černej a žlutozelenej na šedej
Mam za to že moh být na stěně dvouvypinač a černej ovládal jednu pulku světla a hnědej druhou púlku světla
Múžete taky kouknout do vypinače a tam zjistíte barvu dratu kera je napojena a de ke světlu
Opět se dá tou fázovkou ověřit do kerého drátu je spínána fáze
Pokud je jen dvouvodičové vedení pak se ještě ve světle propojí žlutozelenej a šedej
halamus

Pokud je tam proudový chránič, tak vybaví.

eletryka
hodnocení

4x

Pomoc přijde v podobě elektrikáře, podívej se na nejlepší řemeslníci, nebo vyhledej elektrikáře v okolí a nehrab se do něčeho, do čeho se ani hrabat nesmíš, když tomu vůbec nerozumíš :))

doplněno 05.02.24 18:19:

Jako sorry ale hrabat se do toho bez vadasky a / nebo elementárních znalostí je docela obecný ohrožení :)

Taky jsi to světlo mohl dobře odpálit.

Vezmi si Flexu šňůru, přišroubuj ji k L & N kontaktu (Na polaritě obvykle nezáleží) a zapoj do zásuvky - jestli se to ještě vůbec rozsvítí :) Dávám tomu tak 50 na 50

sasaa
hodnocení

3x

Hlavně ten kabel je jen jeden! Jsou to tři vodiče jednoho kabelu, hlavně to nezapojuj dle hlada. Tutově vyrazíš pojistky znovu. Žlutozel nech ve svorce, ¨(co jde na kostru svítidla) propoj do další svorky (pracovní nula) a odchod do kraabičky šedý vodič) . Pak si vyber přívod fáze hn, nebo černej, nebo je spoj v další svorce a z druhé strany dej černý co jde do plast. krabičky. Ale radši někoho zavolej, kdo se vyzná a změří- jak říká p. Cukrář- bez měření není vědění...

hodnocení

2x
Ten sivy alebo cierny od drivera patri na zltozeleny, preto tam bola klema. Bezpecnejsie nez to nejako strkat do cokolady bude pouzit Wago. Samozrejme zltozeleny musi ostat spojeny s kostrou svietidla.

111®
06.02.24 05:50
hodnocení

2x

hodnocení

0x

To je špatný. Jen tip - černý ze zdi odpojte a zaizolujte, šedý proklemujte se žz a modlete se, jestli ty experimenty driver přežil. To vše při shozeném jističi...

Já bych to radši nedělal. Aby to nešlo přímo do zkratu.
Nejsem elektrikář takže se můžu samozřejmě mýlit. Nejsou to dráty z dvou vypínače?
Něco podobného mám v obýváku.
marrkeru
hodnocení

ANO! Máme ke světlu 2 vypínače. Myslíte, že to bude ten problém proč nám to nefunguje?
Okrem ineho ano, ale hlavny problem je totalny laik.

hodnocení

0x

Jestli je k tomu světlu na zdi vypínač s dvěma klapkama, tak připojte šedý nebo černý k prostřednímu zelenožlutému podle toho, kterou klapkou to budete chtít rozsvěcet. Žádné nebezpečí ani poškození nehrozí.

Ty jsi opravdu matlák, který nemá o elektrice páru, když radíš spojit fázové vodiče se zelenožlutým.

Skratu zdar !
@hlada
... šedý nebo černý k prostřednímu zelenožlutému ...
@peter
Ten sivy alebo cierny od drivera patri na zltozeleny, ...
*nevi*
Není to to samé?

@ferax Vy zřejmě neumíte pozorně číst. Nic takového neradím.

sasaa

Jak to, že neradíš blbě hlada , a neříkej , že jsi nic takového nenapsal! Co tvá odpověď 5.2. v 18,38 :

Jestli je k tomu světlu na zdi vypínač s dvěmaklapkama, tak připojte šedý nebo černý k prostřednímu zelenožlutému

Hm. Je tomu světlu jedno, kde má fázi a kde pracovní nulu? Já to nevím, ale pokud ano, tak by to mohl mít Hlada dobře, ne? Je měl napsat " připojte šedý nebo černý OD SVETLA k prostřednímu ..." *zmateny*
sasaa

Jak toí může mít dobře- uprostřed ,pokud dobře vidím má žlutozelený PEN. Co se asi stane, když dá k němu přs vypínač fázi? No po zapnutí vypínače v tom vypínači svaří kontakty šlusem.

Sasaa, kombinace černý a šedý je ze strany světla, ne ze zdi. Proto píši, pokud to je tomu světlu jedno, kde má fázi a kde nulu. Mmchdm, já to také napoprvé přečetl jako jasný zkrat.

@berger: Jak to tu čtu, přestávám se divit, že kolegům rádcům - elektrikářům při některých radách vstávají vlasy na hlavě hrůzou. @hlada (a bohužel nejen on) to napsal tak, že se to dá pochopit pěkně nebezpečně. A to tím spíš, když radí totální elektrolamě.

Ampere, ano, s tím souhlasím, je třeba to číst pozorně.

@sasaa Další, který neumí číst nebo záměrně má potíže s psaným textem aby si honil ego?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]