Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vidlice u zásuvky

Od: kr3 odpovědí: 5 změna:
Měl bych dotaz. Když mám koupený zdroj 24v a přívod má na šňůru 230v a připojím tam vidlici do klasice zásuvky na 230v tak ta vidlice jde otočit to nevadí?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jestli jsem to dobře pochopil, tak máte na šňůře zástrčku, která má otvor pro kolík v zásuvce na obou stranách a jde tam tudíž zastrčit v obou polohách? V tom případě jde o spotřebič s dvojitou izolací (někde na něm najdete značku "čtvereček ve čtverečku"), který nepotřebuje třetí vodič. V tom případě je zcela jedno, jak to tam strčíte.

doplněno 01.02.24 16:28:

...jo a kdybyste v otázce použil interpunkci (jestli teda víte, co to je), možná by byl dotaz srozumitelnější. ;)

halamus

Třebas v Německu (a nejen tam) by takový dotaz nepadl, tam se nikdo nediví, že zástrčka jde otočit.

ml1
hodnocení

1x

Nevadí a stejně nevadí, jesli na fázi máte L1 nebo L2 nebo L3.

Jsou země, kde se používají systémy, které se daji otáčet normálně. My máme ten kolík, ale třeba němci mají vidlici symetrickou (postranní kontakty), italové mají tři kolíky vedle sebe.

tr3
hodnocení

Ano je na zdroji pouze L to je fáze a N nulak. A já mám kabel s fázi a nulou a zastrcku také takže jde otočit tak nebo tak

hodnocení

0x

Dotaz je trochu zmatený. Pokud máte zdroj s výstupem 24V, předpokládám, že zdroj obsahuje trafo. To znamená, že pokud není zdroj v uzavřené izolované skříňce, tak by měl být připojen např. Flexo šňůrou 3x1 (barva černá, světlemodrá a zelenožlutá). Ochranný vodič musí být propojen s neživými částmi. Tak potom žádné otočení, ani nebezpečí nehrozí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]