Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl v rozlišení displeje

Od: knick odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, potřebuji poradit s výběrem telefonu. Je běžným uživatelem poznat rozdíl v rozlišení displeje full HD 2400x1080 a 1600x720pix? Taky jsem četl, že větší rozlišení má větší spotřebu energie. Tak jestli je to pravda. Dále se vždy uvádělo, že rychlé nabíjení baterie neprospívá baterie a zkracuje životnost. Tak jestli vybrat telefon s rychlým nabíjením 33W nebo raději běžné nabíjení? Tel. na volání, internet, navigaci, Viber - pro důchodce.
Děkuji za odpovědi

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

2x

Mám nějak problém věřit těm odpovědím, které tvrdí, že poznají, jestli mají 50 nebo 120 bodů v každém mm2 plochy displeje při pohledu z 30cm.

720px na cca 10cm (šířka displeje mobilu) je 180ppi

1080px na 10cm je 270ppi.

Pro porovnání: CRT měly asi 75ppi a LCD monitory kolem 100ppi při sledování z dvojnásobné vzdálenosti než mobil v ruce.

kolemjdouci
Věřte tomu. Jestli nepoznáte na 6,5 palcích HD vs FHD, je to na návštěvu očního.
re4zon
Asi tak, ono se to na papire nezda, ale je to sakra rozdil. Mimochodem podobne uvahy jsem slysel u televizi od znamych, ze od urcite vzdalenosti "je to jedno" a "podle kalkulacky to lidske oko nepozna". A pak prisli a cumeli, ze to poznaji na prvni pohled.

hodnocení

2x

Pro běžné užití rozdíl nepozoruju, mám nastaveno natvrdo nižší rozlišení (kvůli spotřebě) a vyšší mi nikdy nechybělo.

Pokud hodláte telefon vybíjet (hodně si s ním hrát nebo videa), může se rychlé nabíjení hodit. Snížení životnosti bych se nebál.

hodnocení

1x
Tento rozdíl znát je, teda já ho poznám hned a do míň než 1080 (druhé číslo) bych už nešel.
U rychlého nabíjení se asi životnost trochu snížit, ale rozhodně berte telefon, který rychlé umí. Pak už je na vás, jestli je využijete nebo ne, ale občas se opravdu hodí.
knick
hodnocení

Díky za odpověď, ale k telefonu s rychlým nabíjením je nabíječka na rychlé nabíjení např. 33W. Takže ovlivnit to jde jen pořízením další, "pomalé" nabíječky..?
Bohužel je to tak. Nepotkal jsem zatím telefon. kde by rychlost nabíjení šla SW změnit. Je to škoda.
re4zon
"pomala" nabijecka stoji asi 50kc. S kabele stovkum Doma mam takovych adapteru asi deset. Neresit a koupit poradny telefon.
karel556*
Nemusí se kupovat další "pomalá" nabíječka,
stačí koupit pomalý nabíjecí kabel.

kolemjdouci
hodnocení

0x
Ano.
Ano.
Ano.
knick
01.02.24 15:36
hodnocení

Díky

knick
hodnocení

Po přechodu z tlačítkového na telefon Huawei y5 s malým rozlišením (r.2017) se displej jevil jako nádherný a nynější Realme s rozlišením 2400x1080 je taky OK. Tak mám obavy, aby to nebylo moc horší, ale zase bych se spokojil s jednodušším tel. a delší výdrží baterie, zřejmě Motorolou, která má jen holý Android. Tak proto se ptám na zkušenosti zkušenějších. Díky

Záleží na tom, na co všechno ten mobil potřebujete. jestli na telefonování, SMS a jako budík, nemusíte rozlišení řešit. I kdyby měl rozlišení sebevětší, netuším, k čemu by bylo. Pokud chcete prohlížet lepší fotky, nebo se sledovat teleizi, je samozřejmě lepší rozlišení větší.

Co se týká baterie - také jsem byl nedávno okolnostmi donucen pořídit si "chytrý" telefon i když drtivou většinu těch nesmyslů v něm asi nikdy nepoužiju. Mám 13 let starý tlačítkový "Ericsson" s 3 roky starou baterií. Je sice pravda, že se nabíjí přes noc, ale při mém používání vydrží 14 dní. Takže například na víkend na chatě jsem s sebou nabíječku nemusel tahat. Ten nový se sice nabije za 3 hodiny, ale musím ho při prakticky stejném používání dobíjet každý 2 den.

Tak si to nějak přeberte.

knick
hodnocení

Díky, náš Ericsson máme podobně a už ho chci nahradit a k čemu píši v otázce

fox3
hodnocení

0x
LCD FULLHD vs HD:
abych řekl pravdu ne. Maximálně pokud se na to zaměříš. A ani tak to není žádná tragédie. POkud máš blbý zrak nebo na telefonu ochrannou folie ulepenou , tak asi nepoznáš rozdíl... Dřív jsem s siříkal, že 720p jsou pro socky a vidím a po porovnání v praxi to je jedno.
Bonus: při přehrávání 1080p vs 720p videa neponičeného kompresí videa se ten rozdíl téměř nepozná.
Co se týče spotřeby, těžko říct, může to tak být, ale nemusí, především záleží na typudispleje... pokud je to s podsvědtlním, taky bych řekl, že je to jedno, poněvadž to tvoří hlavní část spotřeby. Ale pochybuji, že by existovat OLED na 720p.
BAT:hele ono to rychlé nabíjení se sotva použije na půlku nabíjení, protože ke konci (když je napětí vysoké )stejně rychlost je omezena konstantním napětím. Ale třeba se mýlím, nepostřehl jsem pokrok čínský výrobců chlubící se grefenou bateríí, která jde bezpečně (u Liion se tím myslelo nepřekročení 4.2/4.4V) a to se děje vlivem vnitřního odporu vždy. Já v tomto jsen nenarazil na žádný důkaz pro ani proti.
halamus

Rozdíl v rozlišení je vidět zejména u písma. U videa a fotek to není tak kritické a člověk pozná rozdíl, pokud má možnost srovnání.
Vyšší rozlišení displeje mobilu, než plné HD, člověk při běžné pozorovací vzálenosti nepozná.

Mám Xiaomi, tam je rychlost nabíjení oznámena na začátku nabíjení na displeji takto:
33 W - turbo
cca 18 W - rychlé nabíjení
cca 5 W - pomalé nabíjení (mobil oznámí, že jde o pomalé nabíjení a že mám zkontrolovat nabíječku a kabel, lze vypnout)
Rychlost nabíjení je dána kombinací nabíječky a kabelu. Při turbo nabíjení je zadní strana mobilu mírně teplá.

knick
hodnocení

Děkuji všem za názory. Vybíral jsem z levnějších Motorol a po zhlédnutí recenzí jsem změnil na Realme C53,s rozlišením HD (doma už je Realme 8i Full HD 2 roky).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]