Nejste přihlášen/a.
Mám náhradní BLDC motor (kolo), na koloběžku Sencor Scooter One 2020 a elektroniku (řídící jednotku s ovládacím panelem a displejem), na koloběžku Xiaomi Mi365, kterou jsem měl koupenou, rovněž jako náhradní, z Aliexpressu. Nyní "laboruji" s touto řídící jednotkou a ovládáním a snažím se ji použít na napájení a spuštění toho kolečka. Vše prováděno na pracovním stole. Po připojení baterie a zapnutí, vše na panelu funuje správně (zapnutí, vypnutí, přepínání rychlosti, spínání světlometu), ale dál se mi zobrazuje ještě červený mont. klíček (index poruchy), místo nul na rychloměru chyba "3E" a bliká připojené koncové světlo od koloběžky, no a spouštění motoru a jeho řízení nefunguje. Zjištěno bylo, že chyba 3E, by měla údajně znamenat problém s Hallovými sondami v motoru. Motor jsem měl rozdělán, vše je mechanicky v pořádku. Kabeláž rovněž v pořádku. Motor jsem už dříve i odzkoušel na jiné koloběžce s funkční řídící jednotkou, ale s jednotkou originál Sencor Scooter One 2020 a motor byl funkční a OK.
A tak jsem včera znovu kontroloval a proměřoval napojení toho motoru a těch Hallových čidel. Měření jsem prováděl přímo na výstupech z ŘJ k těm Hallovým sondám (pinech na tišťáku uvnitř v ŘJ), jak při odpojených sondách, tak pak i při zapojeném motoru včetně sond a i při otáčení kola. Pokud jsou sondy odpojeny a zapnuta elektronika, je na pinech pro napájení sond (ozn. 4,3V a GND) napětí 4,8V. Na řídících pinech (ozn. SA,SB,SC), proti GND, je na všech napětí +5 V. Po připojení kola a sond je pak, opět po zapnutí elektroniky, napětí na pinech napájecích (4,3 a GND) 4,3V a na řídících pinech (SA,SB,SC) je střídavě, při otáčení vnějšího kola (rotoru), na všech zase napětí buďto +0,7V (bez iniciace) nebo +4,2V (iniciace magnetem rotoru). Při otáčení kola, se tato napětí, na všech těchto pinech, různě střídají. Takže z toho usuzuji, že by ty Hallovy sondy měly fungovat a jsou OK. Přitom, po zapnutí elektroniky, se stále zobrazuje na displeji ta chyba 3E a motor nefunguje. Ještě si ale nejsem jist, zda na to nemůže mít vliv přehození těch jednotlivých výstupů (SA,SB,SC). Vzhledem k tomu, že to kolečko (motor) je ze Sencor Scooter One 2020 a ta koupená elektronika (ŘJ + ovládání), je tedy uváděna prodejcem na Xiaomi Mi365. Barvy kablíků od sond jsou sice zapojeny shodně (motor-ŘJ), ovšem jistotu, zda jsou zapojeny shodně i na těch motorech Xiaomi Mi365 nemám. Mohlo by to na to mít také vliv? Dík za reakce.
pokud ty Halovy generátory pulzu napájí dále TTL logiku, tedy šváby typu 74xxx je 0,7 jako log0 asi dobré ale 4,2 jako log 1 je málo. Tam by mělo být min 4,5-5V
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.