Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme lednici Samsung cca 5 let starou. Už před lety jsem si všiml, že má vyšší spotřebu než je na energetickém štítku. Až nyní jsem měl možnost své měření ověřit dalším měřákem. Lednice bere téměř 3x tolik, než je uvedeno na štítku. Pochopil bych 20-30 % navíc, ale tohole mě přijde opravdu hodně. Prakticky takhle je od nova. Lednici neotevíráme nějak extra často, narvaná k prasknutí také rozhodně není a dveře těsní. Kompresor také nespíná nijak neobvykle často. Je možné, že výrobce takto klame zákazníky? Klidně koupím novou lednici, ale pokud to má být to samé...setkal se někdo s podobným problémem? Děkuji
Spíš by mě tak zajímalo : Jak je velká je (objem) a kolik kW/h jsi naměřil cca za týden...
Stará Calex 275R s mrazákem cca 10kWh /týden
Cca 7let Gorenje s mrazákem cca 320l cca 5,56 kWh za týden
CCA 10let Whirpool s mrazákem cca 280l cca 6kWh za týden
všechny jednomotorové , obyčejné, ne No-Frost a četnost otvírání tak obvyklé v domácnosti...
Samsung RB37J5018SA (267+98 l) za rok má mít 173 kwh, což je 0,4739 kwh za den, já měřím 1-1,2 kWh za den. Měřil jsem měřákem z hobby marketu a ted mám "chytrou zásuvku" s aplikací v telefonu a hodnoty jsou z obou přístrojů stejné.
> Samsung RB37J5018SA (267+98 l) za rok má mít 173 kwh
Koukám do EU databáze energetických spotřeb a ta lednice má štítek s hodnotou 206 kWh/rok (268+108 litrů). Doporučené teploty +3/-19C.
Hledáním na webu se mi ale občas ukazuje stejný model ale jiné hodnoty: 173 kWh, 267+98 litrů
Je možné, že pak došlo k nějaké aktualizaci, když se měnily štítky, nicméně i kdyby to bylo těch 206 kWh, tak se se současnou spotřebou ani do této hodnoty zdaleka nevejdu. Každopádně, když jsem já lednici kupoval, byl u ní štítek s hodnotami, které zde uvádím.
Našel jsem nějakou zahraniční recenzi, kde psali, že spotřeba se pohybuje kolem 3 kWh za týden, já toto mám za tři dny, tudíž to skutečně vypadá na problematický kus...
@hiawata To jsou reálné hodnoty. Máme dvoukompresorovou 257+86 bez ventilátoru se štítkovou spotřebou 0,7, reálnou po 17 letech 0,8 kWh/den. Spotřeba tazatelovy je skutečně vysoká.
Kdyby bylo málo chladiva tak pořád běží kompresor ne? Tady spíná opravdu málo. Ale zase má spotřebu jako prase
Má mrazák? Tvoří se led/sníh více než obvykle?
Asi vadný termostat.
Jinak nejste konkrétní a nevíme model, podmínky a Vaše schopnosti či měřáky anedokážeme posoudit, zda s tím vůbec umíte aneděláte v měření chybu.
Možná je to tím, že je zastavěná a nemůže se chladit. Tyhle ledničky můžou být konstruovány tak, že chlazení zprostředkovává ventilátor. Je to kvůli nákladům na výrobu, chladič je součástí kompaktní jednotky s kompresorem, je tedy schovaný a chlazený ventilátorem, pokud se tam otáčí ohřátý vzduch dokola, klesá efektivita.
Ten jsem čistil nedávno, ale hlavně jak píšu ta spotřeba je takto v podstatě od nova. Bohužel až teď jsem se na to zaměřil a měl možnost to změřit dvěma přístroji.
Dotaz na deklarovaný údaj o spotřebě...
Konkrétní podmínky testování pak určuje technická norma pro daný typ spotřebiče - pro chladničky je to European standard EN153, s odkazem na normu EN ISO 155502:
- Dveře chladničky jsou při testování zavřené.
- Vnitřní teplota musí být konstantní, test dále určuje vlhkost vzduchu a přesnou "masu"potravin, která je uvnitř chladničky v průběhu testu.
- Vnější teplota je 25 stupňů C pro test spotřeby energie a 16 - 43 stupňů pro test klimatické třídy.
Takže tak...začít měřit spotřebu, až se ustálí teplota uvnitř, neotevírat dveře a dát dovnitř deklarované množství potravin...atd.
V § 8 odst. 4 zákona 406/200 Sb. je uvedeno, že údaje na energetickém štítku musejí být pravdivé. V přílohách zmíněné vyhlášky je pak uvedena poměrně složitá konstrukce vzorce, na jehož základě se vypočítá "index energetické účinnosti"a podle něj se pak konkrétní výrobek zařadí do energetické třídy A+++ (nejlepší) až G(nejhorší).
Roční spotřeba v kWh uvedená na energetickém štítku se vypočítá na základě několika opakovaných denních měření. Tato měření se tedy zprůměrují a vynásobí 365. Na štítku je však pod touto hodnotou upozornění, že "skutečná spotřeba energie závisí na způsobu používání a umístění spotřebiče".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.