Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoká spotřeba lednice

Od: nielsen odpovědí: 26 změna:

Dobrý den,

máme lednici Samsung cca 5 let starou. Už před lety jsem si všiml, že má vyšší spotřebu než je na energetickém štítku. Až nyní jsem měl možnost své měření ověřit dalším měřákem. Lednice bere téměř 3x tolik, než je uvedeno na štítku. Pochopil bych 20-30 % navíc, ale tohole mě přijde opravdu hodně. Prakticky takhle je od nova. Lednici neotevíráme nějak extra často, narvaná k prasknutí také rozhodně není a dveře těsní. Kompresor také nespíná nijak neobvykle často. Je možné, že výrobce takto klame zákazníky? Klidně koupím novou lednici, ale pokud to má být to samé...setkal se někdo s podobným problémem? Děkuji

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Spíš by mě tak zajímalo : Jak je velká je (objem) a kolik kW/h jsi naměřil cca za týden...

Stará Calex 275R s mrazákem cca 10kWh /týden

Cca 7let Gorenje s mrazákem cca 320l cca 5,56 kWh za týden

CCA 10let Whirpool s mrazákem cca 280l cca 6kWh za týden

všechny jednomotorové , obyčejné, ne No-Frost a četnost otvírání tak obvyklé v domácnosti...

nielsen
hodnocení

Samsung RB37J5018SA (267+98 l) za rok má mít 173 kwh, což je 0,4739 kwh za den, já měřím 1-1,2 kWh za den. Měřil jsem měřákem z hobby marketu a ted mám "chytrou zásuvku" s aplikací v telefonu a hodnoty jsou z obou přístrojů stejné.

riva
To, co měříte, je reálná hodnota.
lmgify

> Samsung RB37J5018SA (267+98 l) za rok má mít 173 kwh

Koukám do EU databáze energetických spotřeb a ta lednice má štítek s hodnotou 206 kWh/rok (268+108 litrů). Doporučené teploty +3/-19C.

Hledáním na webu se mi ale občas ukazuje stejný model ale jiné hodnoty: 173 kWh, 267+98 litrů *ee*

nielsen
hodnocení

Je možné, že pak došlo k nějaké aktualizaci, když se měnily štítky, nicméně i kdyby to bylo těch 206 kWh, tak se se současnou spotřebou ani do této hodnoty zdaleka nevejdu. Každopádně, když jsem já lednici kupoval, byl u ní štítek s hodnotami, které zde uvádím.
Našel jsem nějakou zahraniční recenzi, kde psali, že spotřeba se pohybuje kolem 3 kWh za týden, já toto mám za tři dny, tudíž to skutečně vypadá na problematický kus...

lmgify

Máte v lednici přibližně nastaveny ty +3C a -19C?

nielsen
hodnocení

Přesně tyto hodnoty.

@hiawata To jsou reálné hodnoty. Máme dvoukompresorovou 257+86 bez ventilátoru se štítkovou spotřebou 0,7, reálnou po 17 letech 0,8 kWh/den. Spotřeba tazatelovy je skutečně vysoká.

hodnocení

1x
Zkuste si ověřit, zda v lednici po zavření dveří zhasne světlo.
To byste se divil, co to dokáže udělat za spotřebu, když je koncový spínač nefunkční.

Taky dobrý nápad.

nielsen
hodnocení

Světlo také zhasíná

Zažil jsem to osobně, prakticky u nové lednice.
Hledal jsem snad měsíc, proč se nám v bytě zvedla spotřeba elektřiny, bez jakéhokoliv dalšího spotřebiče.
A pak jsem jednou v hluboké noci (a tmě) šel na WC a všiml si, že cosi prosvítá skrze těsnění lednice...Jinak bych neměl šanci to najít.
Takže jednak spotřeba za žárovku a další spotřeba za chod kompresoru co dochlazoval lednici ohřívanou tou žárovkou.
Také může být špatný termostat, nebo málo chladiva v okruhu. Ale to chladivo musí změřit chlaďař.
nielsen
hodnocení

Kdyby bylo málo chladiva tak pořád běží kompresor ne? Tady spíná opravdu málo. Ale zase má spotřebu jako prase

Ano, to by kompresor běžel opravdu stále.
Tak snad už jen porovnat se stejným typem lednice..., zeptat se v servisu této značky.

lmgify
hodnocení

1x

> Je možné, že výrobce takto klame zákazníky?

Spotřeba na energetickém EU štítku se měří podle norem, které měří spotřebu odpovídající typickému používání lednice.

lmgify
hodnocení

1x

Nedáváte pravidelně do lednice nebo mrazáku věci s teplotou výrazně větší než je teplota uvnitř (vařená jídla, teplé talíře/kastroly, na pokojovou teplotu ohřáté větší množství tekutin/nápojů, ...)?

Lidé mají velmi různé názory na to, co je podle nich "normální" používání nějakého výrobku.

hodnocení

0x

Má mrazák? Tvoří se led/sníh více než obvykle?

Asi vadný termostat.

Jinak nejste konkrétní a nevíme model, podmínky a Vaše schopnosti či měřáky anedokážeme posoudit, zda s tím vůbec umíte aneděláte v měření chybu.

nielsen
hodnocení

Je to No Frost, nikdy jsme v mrazáku neměli ani kousek ledu. Teď samozřejmě také ne. Jako nová.

kmet
hodnocení

0x

Možná je to tím, že je zastavěná a nemůže se chladit. Tyhle ledničky můžou být konstruovány tak, že chlazení zprostředkovává ventilátor. Je to kvůli nákladům na výrobu, chladič je součástí kompaktní jednotky s kompresorem, je tedy schovaný a chlazený ventilátorem, pokud se tam otáčí ohřátý vzduch dokola, klesá efektivita.

nielsen
hodnocení

Lednice je instalovaná přesně podle informací v návodu tj. dostatečný prostor pro proudění vzduchu kolem spotřebiče.

hodnocení

0x
Klasika
Za 6 let bude chladic u kompresoru zajebanej prachem jak jetel. Kvuli tomu jak se to nemuze dochladit(vzduch se pres prach nedostane)tak to furt jede.
Tady bylo tolik prachu, ze to vypadalo jak nejaka prirodni izolace *smich*
Vetrak taha vzduch od dola, kde je prachu nejvic. Zvlast,kdyz nejsou koberce,kde prach lita po hladkym furt furt

nielsen
hodnocení

Ten jsem čistil nedávno, ale hlavně jak píšu ta spotřeba je takto v podstatě od nova. Bohužel až teď jsem se na to zaměřil a měl možnost to změřit dvěma přístroji.

To vycisteni se projevilo az po dvou mesicich.
Neumim to vysvetlit protoze neco jinxho nez cisteni u kompresoru jsem nedelal...
Mozna zkusit mnohokrat zahybat potenciometrem nastaveni teploty, jestli neni oxidocanej kontakt. Tocit eem tam maximum a minimum

hodnocení

0x

Dotaz na deklarovaný údaj o spotřebě...

Konkrétní podmínky testování pak určuje technická norma pro daný typ spotřebiče - pro chladničky je to European standard EN153, s odkazem na normu EN ISO 155502:

- Dveře chladničky jsou při testování zavřené.
- Vnitřní teplota musí být konstantní, test dále určuje vlhkost vzduchu a přesnou "masu"potravin, která je uvnitř chladničky v průběhu testu.
- Vnější teplota je 25 stupňů C pro test spotřeby energie a 16 - 43 stupňů pro test klimatické třídy.

Takže tak...začít měřit spotřebu, až se ustálí teplota uvnitř, neotevírat dveře a dát dovnitř deklarované množství potravin...atd.

A podruhé...

V § 8 odst. 4 zákona 406/200 Sb. je uvedeno, že údaje na energetickém štítku musejí být pravdivé. V přílohách zmíněné vyhlášky je pak uvedena poměrně složitá konstrukce vzorce, na jehož základě se vypočítá "index energetické účinnosti"a podle něj se pak konkrétní výrobek zařadí do energetické třídy A+++ (nejlepší) až G(nejhorší).

doplněno 27.01.24 22:04:

Roční spotřeba v kWh uvedená na energetickém štítku se vypočítá na základě několika opakovaných denních měření. Tato měření se tedy zprůměrují a vynásobí 365. Na štítku je však pod touto hodnotou upozornění, že "skutečná spotřeba energie závisí na způsobu používání a umístění spotřebiče".

hodnocení

0x
Pokud jsou "normální" vnitřní i vnější teplota a lednice nestojí u radiátoru (předpokládám, že ne. když se o to tak zajímáte) pak už moc důvodů nízké účinnosti nezbývá. Je to tepelná izolace ledničky (ale ta bude asi standardní), nebo vada na chladícím agregátu. Tam si umím představit chybné naplnění, netěsnost na válci/ventilech, mezizávitový zkrat..
Jaký je asi poměr časů běžícího a stojícího kompresoru? Odpovídá okamžitý příkon běžící ledničky udávanému příkonu kompresoru?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kompresor z lednice

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]