Nejste přihlášen/a.
U objektu, který opakovaně a dlouhodobě odpojuji od veřejné elektrické sítě (tři měsíce i více), předpokládám instalaci wifi zařízení, jakéhosi "nahazovače", který by na dálkový pokyn, přes internet, sepnul jističe v hlavním rozvaděči a tím by došlo k připojení objektu na veřejnou elektrickou síť. Variabilně jsem zvažovala i možnost mezičlánku v podobě wifi routeru / modemu, připojeného k záložnímu zdroji napájeného solárním panelem, kdy by přes internet modem předal pokyn nahazovači k připojení na síť.
Tak tohle mám realizováno na chatě už víc jak 5 let a bez WiFi: Pmocí GSM paegeru-resetátoru PG03 se starým mobilem Siemens C35. Zakoupeno na inzerátu na Aukru. Funguje pouze na SIM kartu. Tu kartu mám Kaktus, za kterou zaplatím 1 x ročně 50,- Kč a dálkové zapínání i vypínání elektriky v chatě mě jinak nestojí ani korunu. Na hlavním přívodu elektro chaty je osazen stykač a ten se zapíná a vypíná dálkově pouze prozvoněním z mého, případně jiného, telefonu. Navíc toto ovládání obsahuje ještě i možnost hlášení "narušení objektu" pomocí SMS toho telefonu Siemens. Ttato hláška se iniciuje spinači umístěnými na potřebných místech v objektu (já používám pouze spinač na hlavních dveřích).
Vlastní funkce je taková, že svým, nebo jiným mobilem, prozvoním 1 x číslo SIM karty toho mobilu Siemes na chatě a tím se sepne ten hlavní stykač, čímž se připojí chata na síť. V jednom menším pokoji pak mám osazen elektrický radiátor a ten mi během cca 0,5-1 hodiny vyhřeje tuto místnůstku, aby, když přijedeme v zimě na chatu a než zatopím v krbové vložce a chatu vytopím, jsme mohli přebývat již v teple, v této menší vytopené místnůstce. Pokud si to náhodou rozmyslím a cestu na chatu zruším a chci toto topení (chatu) opět dálkově vypnout, vícenásobným prozvoněním se přívod ze sítě vypne.
Jinak pak v případě, že by mi někdo vypáčil vchodové dveře, okamžitě mi paeger prozvoní a pošle SMS hlášku, ve formě "Narušení objektu". Takže mohu okamžitě reagovat a učinit potřebná opatření. Jinak napájení paegeru i telefonu je zajištěno z trvale dobíjeného akumulátorového zdroje s LiIon článkem 18650, takže celé zařízení zůstává nastaveno i v případě výpadku sítě a i v případě přerušení přívodu sítě případným "narušitelm". A to hlášení o "narušení" proběhne i v tomto případě.
Je to sice zařízení už skoro 20 let staré (konstruktérem a výrobcem byl nějaký pan Petr Suchý), ale funguje perfektně a spolehlivě a za minimální náklady. A cenově mě přišlo, na tom Aukru, před těmi cca 6 lety, včetně toho mobilu Siemens, celkově na 600,- Kč. Pouze by asi byl dnes možná větší problém kde toto zařízení sehnat, případně zda je ještě někdo, (nebo něco podbného), vyrábí. .
![]() |
PG-03 podrobný manuál.pdf | 172 kB |
Celý objekt připojte přes něco takového: vi.aliexpress.com/...
Z aplikace v mobilu to pak můžete na dálku zapínat jak chcete. Něco obdobného (navíc s nastavitelným proudovým chráničem a měřením spotřeby vi.aliexpress.com/...) používám pro připojení vedlejšího objektu.
A samozřejmě ze vstupu si přiveďte odbočku do wifi routeru ať se k tomu máte po vypnutí jak připojit.
Děkuji za reakci, ale elektrikář v místě si s tím neví rady.
Prosím, nebyl by detailní popis provozu, schema zapojení,
nebo přímo realizace na Šumavě?
Zdravím, sp
To máte těžké.
Instalace má dvě fáze.
1. Práce elektrikáře - ten tam toto zařízení namontuje hned za hlavní jistič (ten máte pravděpodobně pod plombou). Protože toto zařízení nebudete využívat jako jistič ale jako vypínač, klidně si vyberte verzi na vyšší proud než má hlavní jistič, cenový rozdíl je malý a bude se to méně hřát. A to by měl elektrikář zvládnout, je to stejné jako s každým jiným jističem. Teď vám bude vše fungovat jako před tím.
2. Připojení na wifi. To elektrikář staré školy nezvládne. Návod (anglicko obrázkový) bude zajisté u toho jističe a zvládnout by to měl každý, kdo nějaké wifi smart zařízení zapojoval. Na stránce, kterou jsem uvedl, ten návod máte uvedený taky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.