Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spouštění/vypínání aplikací Android

Od: bery* odpovědí: 3 změna:

Ahoj, i po měsící používání Motorola Moto E40 narážím dokola na stejný problém, totiž že na pozadí se občas zbytečně samovolně spouští některé předinstalované aplikace (třeba pro pdf nebo office dokumenty a další) a naopak se ukončují ty moje žádoucí jako firewall, Outlook, Centrum mail, Whatsapp a řada dalších, kde prostě náhodně zjišťuju, že apka už není spuštěná. RAM je poloprázdná, stejně jako jako u předchozích telefonů Umax a Ulefone, kde byla v menu položka DuraSpeed, kde se jednoduše a spolehlivě dalo nastavit, co má a nemá běžet. Bohužel v Motorole jsem nic takového, co by mělo zásadní vliv, nenašel :(

Má to nějaký řešení?

Díky

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Na Xiaomi také dříve aplikace v RAM šly zcela spolehlivě zamčít a u současného Androidu 13 už systém uživatelskè snahy o zamčení v RAM dost okatě ignoruje a klidně si na pozadí zabíjí aplikace typu Whatsapp, Waze, nebo i právě muziku přehrávající přehrávač třetí strany. Co jsem se po tom pídil, netýká se to jen Xiaomi, prostě systém se nyní chová, jako by lépe než vy věděl, co musí běžet. Navíc počítejte s tím, že někteří vám řeknou, že si za to můžete sám, když kupujete mobil jen se 4 GB RAM. (Přestože jsou aplikace zabíjeny, i když je 1.7 GB volné RAM, je to tedy svévolná čuňárna a jediné co chceme je, aby systém i nadále respektoval zamčení appky. Nožná jde i marketingový trest na spořílky.) A až budete mít 8 GB, tak to zase bude vaše chyba, že nemáte 16GB. :)
doplněno 12.01.24 11:22: Tedy předpokládám, že klasické zakázání spořiče baterie a povolení restartu jste už u těchto apek už zkusil. U mě nefunguje.

To je hloupost. Uživatel by neměl řešit nic takového jako RAM, je to zbytečné a nějaké ukončování aplikací člověkem jen škodí.

Nevím přesně, jak funguje systém tazatele na Motorole, ale pokud se spouštějí nepotřebné systémové aplikace, lze je ve většině případů v jejich detailu v nastavení zakázat. Dále tam je možná nějaký spořič/optimizer který je nejspíš ukončuje, pokud zbývá ještě dostatek paměti - jenže Android jako takový spouští procesy často znovu, tak, aby byli aplikace rychleji načtené až je uživatel otevře.

Aplikace jako Outlook, Centrum mail, WhatsApp a podobné používají většinou Firebase Cloud Messaging, tzn, že Google služby naslouchají příchozím zprávám, které "potom jen doručí do konkrétní aplikace" - tzn. že aplikace vůbec být spuštěná nemusí..

Doporučil bych taky připojit emailovou schránku Centrumu a dalších do Outlooku nebo případně jiného, jednoho, emailového klienta.

Aplikace nikdy nevypínám, RAM neřeším (je vždy cca z 90% zaplněna), a telefon mám svižnější než všichni okolo mě.

bery*

Vyzkoušel jsem už snad všechno. Každopádně jak přímo zakázat spouštění systémovým aplikacím? Umím je jen deaktivovat (a to asi ani nejde u všech, ale použil jsem to u kravin typu FM radio, internetový rádio, youtube a pár dalších, co jsem nikdy nepoužil a nepoužiju a přesto se samy spouštěly na pozadí). Paradoxně trochu pomohlo v nastavení systému "pro vývojáře" u omezení procesů na pozadí, kde je na výběr buď standardní limit, nebo 1/2/3/4 procesy, nebo procesy na pozadí deaktivovány vybrat právě tuhle poslední zmíněnou volbu. S tou se sice moje žádoucí aplikace snad ukončovat přestaly a zůstaly sice spuštěné, ale náhodně nějak zamrzlé a nereagující na nové přijaté zprávy. Ještě horší je to s firewallem, který má nahoře na liště pořád ikonku, ale jak zamrzne, úplně nebo částečně zašpuntuje data, aniž by to bylo poznat dřív, než mi to začne bejt divný. Můžu ho otevřít, nastavovat, ale bez efektu, pozná se to podle toho, že nereaguje na tlačítka Stop/Start, musím ho natvrdo ukončit a znova spustit, někdy takhle "tajně" zatuhne i několikrát denně, první dny jsem pořád zkoušel vypína/zapínat data, restartovat wifinu... až jsem tohle odhalil.

Princip přenosu dat k Outlooku/Centrumu/Whatsapu/Bakalářům je pro mě španělská vesnice, každopádně k čemu mi je, pokud by systém aplikaci data předal, když ji ukončí/uspí, takže aplikace to nedá vědět mě, dokud ji znova nespustím :(

A mimochodem to výše zmíněný nastavení limitu aplikací na pozadí se mi, teď koukám, po včerejší aktualizaci systému samo přenastavilo na "standardní limit" . Snad toho ta aktualizace nedokurvila víc, doufám (proto jsem ji spustil, jinak nikdy nic neaktualizuju), že snad aspoň odstranila problém se zamrzáním právě používaného Adblocku a Chromu.

RAM mám ze 4 giga pořád minimálně 1/3 volnou, stejně jako to bylo u předchozího Ulefone s 3GB a předpředchozího Umax s 2GB - ty ale oba měly DuraSpeed a problém s ukončováním nebo zamrzáním mých aplikací tam nikdy nenastal. Bohužel tahle Motorola se instalaci toho Duraspedu (i řady jiných aplikací) brání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]