Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Chtěl bych v karavanu používat baterii s ohřevem vody.
Baterie je na 220v a3000w. karavan mohu připojit pouze na rozvod s jističem 10A. (což by baterie asi vyhazovala)
Pomohlo by autotrafo z 220V na110 V snížil by se proud?
Pokud ne, prosím poraďte
Děkuji
trafo nepomůže, protože výkon je dán. To je nesmysl. Jaký je rozvod? Průřez a materiál.a jak je uložen s ohledem na chlazení?
Ohmov zakon a zakon zachovania energie neoklamete, navyse vykon zavisi od napatia ako druha mocnina :
polovicne napatie = polovicny prud, ale stvrtinovy vykon, to potom nema vyznam
Prerobte si karavan tak, aby to zvladla instalacia.
Ten vnitřek karavanu má možná tazatel na 16A. Myslím, že se mu jedná o připojení v kempech, kde bývá omezení na 10A!
Já to chápu tak, že se ptá na to, zda když sníží napětí, zda tím sníží příkon?
Pokud je to hloupá topná spirála, tak nejspíš to klapne, i když tedy nevím, kde sežene takové trafo?
Ale 3 kW topítko pojede i na 10A jističi minimálně nějakou (dle mne klidně 5 minut i déle) chvilku, nebo snad ne? Není nic jednodužšího než si to doma vyzkoušet! Jistič 10A stojí pár desetikorun na GME.cz
Nestačilo by přidat 20m slabé (1,0) prodlužovačky? Napětí klesne a tím i výkon topidla, ale nevím jak proud na jističi (jestli celý půjde do tepla kabelu) ví někdo?
To je dobrý nápad s tou prodlužkou. To jako průřez 1mm2 bude ve 20m připojovat před spotřebič? Je fakt, že by se přitom i od ní ohřál- nebo vyhořel.
Já bych se tím tak moc nevzrušoval, v kempu se reálně bez těch minimálně 20m prodlužky (natažený na zemi, ne smotaný na bubnu) stejně nikdo neobejde, často je to spíš 50m, málokdy víc než 1mm2, před tím už dlouhý vedení k rozvaděči (kde tak obvykle už těch 230V při zátěži zdaleka není) = on se popisovaný problém s 3,5kw možná nakonec tímhhle způsobem "vyřeší" sám, protože reálně s těmihle úbytky tam víc, než by unesl B10A jistič, proleze dost těžko ...
Nemám přehled o většině kempů, ale já to měl tak do 5 metrů od karavanu.
Na závodech to je něco jiného, tam i 25 metrů.
Ono dost záleží, jestli jde o takový ty "nóbl" kempy s vlastníma chlívkama, kde je přípojka (i když na jakým přívodu?) součástí nebo hned u souseda. A nebo ty přírodnější, kde jsou rozvaděče obležený pár obytkama a ostatní tahají prodlužky zapojený do prodlužek zapojených do prodlužek až někam na okraj a pak se diví, že jim nechce ani 200w absorbční lednička pořádně chladit
Nejezdím do nóbl kempinků.
někde to mají co karavan, to přípojka zásuvka + voda...
No jo, tam i tam bysme se taky mohli někdy podívat
Většinou nezůstáváme nikde víc jak tak 3 dny (je potřeba toho za 2 týdny dovolený stihnout co nejvíc ) , takže se solárem na střeše přívěsu a dobíjení z auta během jízdy jsme elektricky soběstační a nemusíme se tak při výběru placu řídit podle vzdálenosti od rozvaděče a můžeme si víc vybírat podle umístění sociálek
A pokud někde vnucují přípojku jako nedílnou součást poplatku za přívěs, pokud to jde, jedu jinam, proč platit, co nepotřebuju. A když není jiná možnost, nejradši bych schválně i v létě topil, když už za to musím platit. Bohužel obykle zvítězí lenost a kvůli dvěma dnům jsem línej i jen tahat kabel, natož pod postelí hledat nějaký 230V spotřebiče jako rychlovarku, fén, vařič, nebo teplofuk, když plynu spotřebuju za pár korun denně a nemusí mi v pidikuchyňce překážet ještě takovýhle spotřebiče.
To záleží na úhlu pohledu, pro mě ty banány znamenají investici do soláru, baterky a věcí okolo, úpravy koupelny na sprchování, ohřevu vody ... taky to i samodomo nebylo zadarmo, tak proč v kempu platit podruhý i za ty banány, co nesním V opačným případě bych naopak mohl třeba vymontovat plynový topení, vařič, záchod, lednici a dřez a nechat jen postele a skríňky, abych plně využil nedílný vybavení kempu. Já to mám radši všechno plně nezávislý a funkční i bez přípojky, zrovna v létě jsem to ocenil, když byla na Slovensku možnost í po večerním návratu z výletu přespat na klidným travnatým parkovišti, kde obsluha neměla problém, když jsme tam s pár dalšími zůstali přes noc, 24h za 5 euro. Vlastně, pokud nestavím předsíňku, jen spustím nožičky a bydlíme
Stačí doplnit vodu a občas vynést "žumpu" od záchodu, i když zrovna tam dáváme přednost vybavení kempu, beztak je to vlastně to hlavní, za co se tam platí
jenže on asi nemá bojler ale přímý ohřev v baterii...bojler by to řešit mohl...průtokový nízkotlaký , jde o to na co to má, jestli na nádobí tak stačí 5l..
Že by snížení napětí ubralo i výkon spirály v průtokáči a 10A jistič na přívodu by stačil?
Ovšem to by byl už extra mini čůrek, i 3,5 kW průtokáč je čůrek vlažný vody..
Tak silný výkon (3000W) v karavanu nepoužívej, nebo ti vyhoří celá elektroinstalace.
Napřed si projdi vybavení karavanu a zjisti si, jak velký příkon (výkon) mají stávající elektrospotřebiče.
Pak bys měl vědět jak silný máš v karavanu měnič a jak moc ten měnič můžeš zatížit.
Já bych se v první řadě zeptal jaké existují způsoby ohřevu vody s menším výkonem (takovým výkonem jaký má tvůj stávající nejvýkonnější spotřebič v karavanu).
Tazatel nebude připojovat 3kW na měnič! Myslím, že mu jde o to ,když přijede do kempu a připojuje se na síťový rozvod kempu- tedy na 230V, přes přívodku k tomuto účelu zřízenou.
Problém je v tom, že jak přibývá karavanů, kempy nejsou schopny dodat takový příkon a omezují přípojky pro napojení
jističi B10A !. (Dříve bývaly jištěny 16A -že jich bylo méně)... Ale co chce tazatel by měl popsat podrobněji. I já doporučuji
malý 5lt bojlírek - průtokáč. Max 10A!
Pane Sašo, já si myslím, že se snažíte zbytečně, páč tazateli je to jedno.
Řeší problém kde není, páč když se koukne v kempu, nebo i jinde do karavanů, tak nikde nenajde takto zapojené ohřívání vody.
Páč proč ohřívat vodu IHNED na požadovanou teplotu, nebo si jí nechat ohřát pomaleji, před 10 minutami.
Dobrý den.
Všem Vám děkuji za odpovědi.
Jen pro upřesnění.
Karavan je jištěn 16 A ale připojení v kempu na rozvod ( antoníček)je jen 10 amperové.
V karavanu mám ohřev pro mytí zajištěn bojlerem. Jelikož je bojler starý a již moc netěsní a také baterie, která je na systém napojena již je po životnosti a náklady na nový bojler a baterii by nebyly malé, napadlo mě použít baterii s ohřevem. ta by byla napájena přímo prodlužkou ( 1,5mm2) z kempového rozvodu, (ale ten je jištěn jen 10 A) ne přes instalaci karavanu. Malý průtočák bych zkusil ale je problém s vdou, jelikož by nebyl napojen na stálý tlak . Uvedenou baterii bych spínal i vypínal současně s vodním čerpadlem. Pokud je to vše nereálné musím koupit bojler i baterii .
Ještě jednou všem děkuji za odpovědi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.