Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplotní alarm

Od: jirisanitrik odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, mám prosím dotaz, sháním nějaký levný teplotní alarm, signalizaci, když se mi zvýší teplota nad 70C v akumulační nádrži...něco s cidlem...koupil jsem v hadexu digitální termostat XH-V1219...ale při nastavení vysoké teploty, jen bliká displej, potřeboval bych zvukovou signalizaci, nemohl by prosím někdo poradit? Děkuji moc všem...

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

XH-V1219 má relé, je to na 12V tak si tam přibastli pípák či co potřebuješ ne? Nějaký 12V...

Třeba: hadex.cz/...

je toho tam velké množství...

jirisanitrik
hodnocení

Zdravím, díky za radu, piezobzučák jsem koupil i malou sirénku, ale nevím, kde to napájet, nejsem tak zdatný...

ten teploměr je na 12V ne? Tak to zřejmě napájíš z nějakého 12V adaptéru. Tak ho použiješ pro sirénku (12V+-), jen musíš dát pozor na polaritu, sirénka má také +- napájení a proženeš +pól přes relé, podle toho jak to budeš řešit, zřejmě přes činný kontakt...

jirisanitrik
hodnocení

...to mne taky napadlo, ale reléspína jen při nízké teplotě, ale po překročení vysoké teploty relé nereaguje, jen bliká displej...

jirisanitrik
hodnocení

...v návodu píšou tohle...P4: Nastavit hodnotu alarmu vysoké teploty (-50 ~ 110 Celsius): je-li skutečná teplota vyšší než tato hodnota, obrazovka začne blikat a zazní alarm.

Ale žádný alarm nezazní...ani to rele nesepne

Tak si tam nastav, že chceš topit třeba na 72°C a relé se sepne a pod hysterezi zase vypne..

Teď záleží zda je ten výrobek plně funkční a pokud ano, tak bude zřejmě chyba v nastavení. Ta funkce co ji chceš je přece základní funkce každého termostatu...

Mrkni třeba ze spodu zda je relé třeba vůbec připájené.. Již jsem se s tím setkal..

hodnocení

2x

Já jsem si dělal měření teploty a tady o tom mám nějaký zápisek a zdrojové kódy mix.gilhad.cz/... , potřebné se dá koupit třeba na hwkitchen.cz/..., nebo kdekoli jinde.

Pro vás by asi stačilo

jedno čidlo teploty hwkitchen.cz/... asi za 159 Kč (a jsou u toho návody na nějaká zapojení)

jakékoli Arduino, třeba hwkitchen.cz/... za 189 Kč

s 5V napájením, třeba hwkitchen.cz/... za 127 Kč

a repráček, třeba hwkitchen.cz/... za 59 Kč, zase je u něj návod, jak ho rozezvučet

s odporem hwkitchen.cz/... za 1 Kč.

S tímhle se dá snadno postavit alarm, který při překročení teploty 70C (nebo jakékoli jiné) začne hrát nějakou melodii (nebo jen pár tónů) pořád dokola a po ochlazení ztichne.

Navíc na Arduíno jsou nejrůznější návody a fóra všude a snadno se tam dá udělat mnohem víc, v podstatě jste omezeni jen vlastní fantasií.

(Třeba by to mohlo od 65C začít tak trochu popípávat, čím větší teplota, tím hlasitěji a víc, k tomu nejsou potřeba žádné další součástky. Nebo by to s tlačítkem navíc mohlo po jeho stisknutí na stanovenou dobu, nebo než nádrž zchladne, ztichnout. S nějakým LCD to může ukazovat aktuální teplotu, s SD kartou i zapisovat průběh teplot v čase, s lepší sirénou budit i sousedy, a tak dál a tak dál ...)

doplněno 06.01.24 19:10:

Tohle má výhodu, že to jde postupně později rozšiřovat a doplňovat podle nálady a potřeb, nebo použít na něco zcela jiného ...

A spousta z toho se dá pořídit z aliexpress.com ještě výrazně levněji (ale alík má svá "specifika"a trvá to dlouho).

A člověk se musí aspoň trochu něco naučit ... ale ty začátky jsou celkem lehké a dál to jde taky snadno (dokud člověk nezabrousí do výrazně hlubších částí, ale to je všude).

( jedna z diskuzí o Arduinu je například tady, taky ji sleduji forum.hwkitchen.cz/... )

jirisanitrik
hodnocení

...To vypadá dobře...děkuji, budu přemýšlet...snažil jsem se to vyřešit co nejlevněji...

hodnocení

0x

Já měl spoustu klaksónu ze škodovek, rovněž několik transformátoru na 12V, a termostaty z boilérů.

Stále o slouží. Ale musíte trošku vědět o elektronice.

.

111®
hodnocení

0x
Si kup termostat do bojleru pri nastavené teplotě rozepne ale kdyzz das do obvodu relé any ti udelalo inverzi tak při rozepnuti rele odpadne a sepne klidové kontsktx a tx sirenu

sasa*
hodnocení

0x

Jo a nemáš ho nastaven v obráceném režimu? Má možnost změny fce chlazení - vytápění?

jirisanitrik
hodnocení

...mám nastavené vytápění H, podle návodu...

bery*
No, tak to je právě špatně:) To je pro případ, kdy má spínat topidlo = sepne při nízký a rozepne při vyšší teplotě. Naopak pro použití jako indikator překročení teploty je potřeba použít rezim pro chlazení.
jirisanitrik
hodnocení

Aha, a jaké musím nastavit teploty? Když potřebuji, aby alrm spustil jen při překročení 70C a ne třeba při poklesu pod 30C...

bery*

No přece těch 70°C, aby při jejich překročení relátko seplo "chlazení" (zvonek, pípák klakson) :)).

Při 30°C to nemá důvod cokoli dělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]