Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, poradil by by nějaký hodný člověk nešťastníkovi, kterému odešly hned 2 pulsní zdroje. (viz odkaz níže) . Mám jeden bez regulace 12V/ 4A a druhý 5A s regulací. Pouužívám ten silnější, přeladění na cca 12,8V pro obrovskou soustavu ventilátorů, které nadhánějí kouř a ve výsledku ho ženou ven skrzeva potrubí ven na ulici. Je to i ošetřené diodami v závěrném směru. Běhá to už mnoho let skoro od rána do noci. Až
včera v nich luplo a KONEC.
Spotřeba všech ventilátorů je max 3,8A a to je ještě zbržděno zpožděno zpožďovacím modulem ( s 555) přes odpor aby proudový náraz nebyl tak veliký.
Na obou zdrojích svítí na výstupu ledka a naměřím na něm (naprázdno!) to, co tam má být!
Nedej ale Bože! Abych připojil jen malou žárovičku – okamžitě to klekne.
Zatím používám laboratorní zdroj, ale ten je jenom Na 2A a bojím se o něj. Jde to nějak opravit? Součástkovou základnu mám.
Zatím jsem si objednal toto:
a
Moc děkuji za každou radu. Michal
Ps.: Prosím vynechte rady typu: Přestaň kouřit! Sedím už čertovi na lopatě a už se nezměním.
Tady si dej pozor, protože zdroje pro LED jsou proudové zdroje, takže se snaží dodávat nominální proud a kvůli tomu šíbujou s napětím. (Ten první se snaží dodávat 16.7A, ten druhý 5A)
Běžnější napěťové zdroje se naopak snaží dodávat nominální napětí a kvůli tomu šíbují s proudem. (Například zásuvka na zdi se snaží dodávat 240V střídavých a podle pojistek je ochotná tam cpát proud do určité hranice. Nejraději je, když tam nezapneš nic, má tam napětí a nemusí dodávat proud. Když ji zkratuješ, tak jí poklesne napětí a vyhodí pojistky, protože prakticky nekonečný proud prostě nedá. Když ji zatížíš moc, tak jí poklesne napětí.)
Proudový zdroj se naopak snaží dodávat svůj jmenovitý proud (třeba těch 5A) a nejšťastnější je, když ho zkratuješ, to tam nemusí cpát žádné napětí. Naopak když včechno odpojíš, tak jí poklesne proud a vypnou jí pojistky, protože prakticky nekonečně napětí prostě nedá. Když mu dáš nějaký malý odpor, tak s ním procpe ten požadovaný proud s malým napětím, když mu dáš velký odpor, napětí poroste, aby se udržel proud.
Větráky mají většinou klasický elektrický motor, který pro rozběh vyžaduje větší proud než pro ustálený chod. Očekával bych, že větrák připojený na proudový zdroj bude mít tendenci se roztáčet do nesmyslných otáček, dokud nezačne aerodynamický odpor a valivé tření růst rychleji než napětí na zdroji, ale nezkoušel jsem to.
Moc a moc děkuji za prfektní odpovědi. Ano jsou to zdroje pro led pásky a 5A (vytočený trimrem na cca 12,8V) to táhnul cca 3 roky, každý skoro non stop. Michal
Zase zdroje pro led pásky by mohly být dělané na trvalou (a ne příliš proměnnou) zátěž. A skutečně píšou 12V. Takže to asi bude napěťový zdroj a tomu by teda mělo být jedno, jestli je na jeho výstupu pásek ledek nebo cokoliv jiného (jen bych čekal, že se neočekávají výkyvy zátěže a podle toho bude naladěná regulace; ale ani tohle by větrákům nemuselo vadit).
Ve mě teda tyhle čínské zdroje nevyvolávají moc velkou důvěru, ale jak vidím jsou docela levné.
S tím vytáčením bych si dal pozor, výkon (a příkon) větráku závisí na třetí mocnině otáček, uberete 10% otáček a jste na 70% výkonu a to samé platí naopak. Ale jak zahýbe změna napětí s otáčkama, to závisí na tom, jak funguje ten větrák (taky to nemusí udělat vůbec nic, už jsem měl takový větrák, který držel otáčky bez ohledu na napětí a dal se řídit jen přes PWM, ale většinou na změnu napětí reagují).
Napětí naprázdno v pořádku ale se zátěží padá. No začal bych prověřením kondenzátorů (hlavně na výstupu, těch, co jsou zatěžované vysokofrekvenčními pulzy; výrobci i šetří na blokovacích keramických kondenzátorech, takže ten elektrolyt to schytá komplet). To by odpovídalo těm rokům bez problémů. A ono se to nezdá, ale vadný kondenzátor může tohle způsobit i u analogového zdroje (regulátor je udělaný/spočítaný na nějakou odezvu a když je menší nebo žádná kapacita, odezva je divočejší a regulátor to vykolejí). Kdysi jsem takový opravoval. Bylo to o to složitější, že si s tím nevěděl rady ani servis GME (ti to vrátili, jakože závada se neprojevila, tak jsme to vzdali a zdroj asi 2 roky ležel ladem) ani náš tehdejší technik. Až mě se zdál jeden kondenzátor nějak vypouklý, tak jsem ho prověřil. Ten vadný kondenzátor na výstupu tehdy totálně rozhodil regulaci, což byla příčina, po jeho výměně funguje zdroj dodnes. Spínaných zdrojů takto postižených jsem taky několik opravil, kupodivu s úspěchem, i když tomu nikdy nedávám moc naději (navíc jsou to věci, které se neopravujou, ale kupujou nové).
Moc moc děkuji, už jsem objednal nové v Allegro, ceny jsou směšné, ale jde mi spíš o to že výkon zůstáva stejný (co z něj potřebuji denno denně ždímat), tak jestli silnější zdroj mi nebude více žrát na 230V?.M
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.