Nejste přihlášen/a.
Chystáme se koupit stereo zesilovač(nebo reciever) pro stereo poslech(ne domácí kino) a novou TV,tak,aby aparatura splňovala tyto požadavky: Se zesilovačem by měl jít propojit CD přehrávač,DVD přehrávač a multimediální přehrávač např. tento: mall.cz/...
Hudba s přehrávačů aby šla do reproduktorů,stejně tak pouštění filmů,i ve vysokém rozlišení a podpora nových formátů,např.DTS zvuk.TV vysílání také do reproduktorů.Otázkou je,jaký zesilovač-nemyslím konkrétní typ,ale spíš jaké má obsahovat zadní zdířky,aby vše šlo propojit.Případně na co si dát pozor,čeho se vyvarovat.Jelikož se přikláníme ke stereo zesilovači,vícekanálový reciever je zbytečný,zajímalo by mě,zda je v tomto případě ohledně těchto věcí nějaké omezení.Dále by mě zajímalo,zda by tyto požadavky splňovaly starší zesilovače-koupě staršího z hlediska zvukové kvality za stejnou cenu by byla jistě lepší a lákavější,ale opět,zda by nebylo omezení v počtu nebo typech zadních konektorů.
Nakonec se ještě zmíním přece jen o typu-pokud by se jednalo o nový,v úvahu přichází: hifishop.cz/... ,na obrázku je i zadní panel.Případně jiný,v podobné cenové kategorii.
Reprobedny budou používány staré Tesla 1 PF 067 67.Pokud je tady někdo odborník a věděl,jaký zesilovač by si s nimi nejlépe rozumněl,byla bych ráda i za tuto radu.
DVD přehrávač také máme,kvalita nic moc,takže u toho zesilovače(co jsem pochytila informace) by měl kvalitní převodník(?)
Děkuji za rady-z dotazu vznikl poněkud guláš,ale snad je to k pochopení.
V podstatě je problém mnohem jednodušší,jak vypadá.Ferda má vcelku pravu,jen bych ho trošku opravil v impedancích reprosoustav.Nejčastěji se vyrábí v imp.4 Ohmy a 8 Ohmů.To multicentrum je jako další zdroj signálů,jen je bude nutné před použitím převést na analog.A pak teprve dostat do zesilovače.Televizor bude hlavní zpracovatel audia a videa, připojení z DVD se připojí skart kabelem.televizor bude mít audiovýstup pro vedlejší reprodukci.Ten zesilovač by pak reprodukoval vše,co přijde do televizoru a tím by zpracoval všechny příchozí audiosignály.Domnívám se,že zesilovač by stačil jen 40 W,ten navrhovaný je zbytečně výkonný,drahý.Parametry,které výrobce uvádí,stejně nikdo nedokáže změřit,Neuvádí další,které jsou i důležitější.K čemu je frekvenční rozsah 50 - 120000 Hz když člověk slyší jen do 14 000Hz.
JABRAKA
doplněno 06.07.10 10:03:Našel jsem na příklad audiozesilovač PIONEER který by zcela určitě pro danou službu byl vhodnější.K firmě mám úplnou důvěru,jen ty technické podmínky jsou překladem zkomoleny,takže ztrácí smysl.
JABRAKA
doplněno 06.07.10 10:04:Našel jsem na příklad audiozesilovač PIONEER který by zcela určitě pro danou službu byl vhodnější.K firmě mám úplnou důvěru,jen ty technické podmínky jsou překladem zkomoleny,takže ztrácí smysl.
JABRAKA
Děkuji za odpovědi,ale nemyslím,že navrhovaný Harman/Kardon je zbytečný luxus,ale spíš spodní hranice toho,co se v obchodech nového nabízí k tomu,aby to nebyla jen krabice pro parádu,ale trochu i k použití.Zároveň bohužel horní hranice pro naše finanční možnosti.Šokující pro mě nedávno bylo,když jsem naše reproduktory měla možnost otestovat na dvou typech zesilovačů(starší výroby) a přestože mám necvičené ucho,ten rozdíl byl znatelný.Vzhledem k tomu,že ani ten "horší" nebyl žádný zmetek,při představě v porovnání ještě s daným Pioneerem...nevím,nevím
Já bych otázku zjednodušila na základní: O co budu nebo nebudu ochuzena při stereo aparatuře oproti recievieru,tedy (pominu-li více kanálů,samozřejmě),tedy co reciever nabízí navíc co se týká připojení.Stejně tak bych se zeptala na porovnání nový a starý zesilovač.
Stereo je jen jedno a neměl by být rozdíl z čeho hraje. Hlavní rozdíl je tedy ten, že receiver umí právě navíc dekódovat a reprodukovat prostorový zvuk a k tomu má i přizpůsobené vstupy - koaxiální nebo optické. Propojení se zdrojem signálu je pak jen jedním kabelem.
Co se týká kvality zesilovačů, teoreticky by mezi sebou neměly mít velké rozdíly, zkreslení mají (snad) všechny pod úrovní rozpoznatelnosti sluchem a tak asi hlavním rozdílným kritériem bude možnost nastavení korekcí kmitočtové charakteristiky: basy a výšky, fyziologický regulátor kompenzuje zdánlivý úbytek hlubokých tónů při tiché reprodukci, ekvalizer nahrazuje korekce basy - výšky a umožňuje individuální nastavení kmitočtové charakteristiky zesilovače podle vkusu posluchače. Teoreticky se ale na kvalitě reprodukce podílejí i jiné, neudávané parametry, např. vnitřní odpor výstupu zesilovače, který ovlivňuje tlumení zákmitů daného reproduktoru (soustavy).
A tak i leckterý "starý" zesilovač může hrát v daných podmínkách lépe než "nový". Nejspolehlivější je bohužel jen praktická zkouška a i při ní hodně záleží na vkusu každého posluchače. Určovat výsledný dojem věrnosti reprodukce z parametrů udávaných na přístrojích už tolik spolehlivé není.
Pokusím se, alespoň zčásti odpovědět.
Zesilovač a reproduktory: parametry důležité pro správné propojení jsou impedance a výkon (příkon). Impedance má být shodná u zesilovače i repro, některé zesilovače mohou mít tento parametr trochu univerzální - např 8 až 16ohm. Také výkon zesilovače by měl přibližně odpovídat příkonu reproduktoru. Podle repromania.net/... mají reprosoustavy 1 PF 067 67 parametry 8ohm/35W a výše uvedený zesilovač (8ohm/80W) jim v podstatě vyhovuje. Výkonové převýšení na straně zesilovače může teoreticky reproduktory poškodit, v praxi se ale dá předpokládat, že nebudete soustavu provozovat ani při úrovni maximálního příkonu reproduktorů. Ke kvalitě reprodukce lze v krátkosti říci, že záleží ve větší míře na "reprobednách", zesilovače mají parametry dost podobné (stejně dobré).
Propojení: Přístrojů je dost, typy vstupů a výstupů se mohou lišit a je potřeba zvážit i pozdější uživatelský komfort - co, jak a na čem přepínat. Možná by bylo vhodné řešit jakoby odděleně audio i video. TV by měla mít výstup pro zesilovač a možnost vypnout vlastní reproduktory. Dále by bylo asi nejjednodušší signál (obraz i zvuk) z DVD i MM přehrávače připojit do TV přes SCART nebo HDMI (zvuk pak brát do zesilovače stejnou cestou jako při příjmu TV). Pro samotné audio by pak na zesilovači byly potřeba pouze tři vstupy: 1. TV (který zajistí i DVD a MM - viz předchozí věta), 2. vstup pro CD (přímé propojení CD - zesilovač) a 3. vstup pro MM (pro audio použití) - vhodný výstup jsem ale na MM přehrávači (v dotazu uvedeném) nenašel.
Takhle nějak by to možná mohlo fungovat zapojené jako obyčejné stereo, propojování různých přístrojů z různých dob přináší ale většinou bohužel komplikace. Teoreticky by ten DVD přehrávač mohl přehrávat i CD - ušetřil by se jeden přístroj.
Pro využití jiných formátů zvuku by ale bylo potřeba použít místo obyčejného zesilovače tzv. receiver s patřičným rozmístěním více reproduktorů, pro televizní HD obraz satelitní přijímač (nebo pozemní - Praha,Brno) s MPEG4, a jako přehrávač Blu - ray.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.