Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Preventivni vymena soucastek v CRT televizi

Od: boban® odpovědí: 24 změna:
Poprodil bych o nazor, koupim za maly peniz starsi vetsi CRT televizi.
Je lepsi neco uvnitr preventivne vymenit? Treba elektrolyticky kondenzatory a tak...Je funkcni, ale delsi dobu se predtim nezapinala.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

14x

Tohle znáte? Je to sice vtip, ale ve Vašem případě bych ten postup akceptoval. ;)

Preventivni vymena soucastek v CRT televizi

tak to je za 100 bodou ... mohu dát bohužel jen jeden ...

hodnocení

11x

Základní pravidlo mj. i v elektronice: Co je funkční a funguje správně, do toho se nehrabu!

PS: Schéma k ní máš? V případě poruchy ho nejspíš budeš potřebovat.

kmet
hodnocení

3x

Ano, dotaz je koncipován na prodloužení životnosti, samozřejmě poruše se vyhnout nedá ale dá se omezit brum zvuku a oddálit potíže obrazu, z tohohle ohledu je velmi vhodné vyměnit elektrolytické kondenzátory přinejmenším ve zdroji, dále je potřeba vyčistit celý vnitřek od prachu a nečistot, umýt plošňák vhodným postupem a opravovaná místa opatřit nepájivou maskou. Výrazně se tím prodlouží životnost takového televizoru.

hodnocení

Diky za vecnou odpoved *palec*
Koukam a tu nepajivou masku, fakt to obecne plosnym spojum prodlouzi zivotnost?
To kmet: A teď schválně, s jakou pravděpodobností si myslíte, že po všech těchto zásazích bude ta TV po prvním zapnutí fungovat? Já bych tomu víc jak 50 % nedával..

riva
hodnocení

1x

Takové věci patří do sběrného dvora. Nebo k nějakému sběrateli. Za levný peníz se dá sehnat i funkční LED TV podporující současnou normu, tedy nepotřebující STB.

Jasně. Kvůli jednomu vadnému kondenzátoru za pár korun se vyhodí jinak funkční TV! Vždyť surovin a energie, potřebné na výrobu je přece neomezené množství a nová TV je dneska "spotřební zboží", které možná dokonce přežije i záruku. A pak se vyrobí další. *zed*

Hlavně, že mají všichni plnou hu.u ekologie!

Ale vyměňovat součástky preventivně je nesmysl.

riva

Ale televize (a nejen ony) se vyhazují i když žádnou závadu nemají. Proč by si někdo doma držel 10 let starou televizi, když nová je větší a má lepší parametry? Opravuje to ten, koho to baví.

@riva: Nenapadá mě jiný citát než: Zastavte svět, chci vystoupit.

hodnocení

0x

Vemte radši svou milovanou za ruku, a běžte na procházku. Dívejte se okolo a zhluboka dýchejte. Přijdete na jiné myšlenky, než měnit ve staré televizi s možnou vysvícenou obrazovkou, pohaslým VN trafem, či dávno umírajícím anténním dílem a dalšími mnoha čekajícími budoucími poruchami a s tím spjatými neřešitelnými opravami...

Tohle se dělalo na sovětských televizorech ... v dobách kdy mít RGB (3 barevný) televizor byl luxus a ČB (1 barevný) měl každý a dálkové ovládání byla tvoje ruka a nohy, které tě k televizoru donesly.

Krásné slunečné odpoledne ...

hodnocení

Libi se mi mladý retro, taky jsem koukal po UAZ Buchance abych nemusel premyslet jestli jedu po silnici nebo po poli nebo lesem.
Jdu na to chytre od lesa
hodnocení

@karelulm
Tak to pozor, jedna se o SONY TRINITRON *frajer*
, zadny smejd

boban - "...jestli jedu po silnici nebo po poli... "

On mezi tím kolikrát není až zas takový rozdíl *smich*

Tak zrovna do Trinitronu bych se prventivně nehrabal!

hodnocení

@satam
Proc by ses nehrabal preventibne do Trinitronu?
V cem jsou Trinitrony jiny nez ostatni?

111®
hodnocení

0x

tak jestli je to s vakuovou obrazovko tak bacha na anodové napětí 25000V

halamus

Nějaký zbytkový náboj je tam i po vypnutí. VN část zřejmě bude pod krytem.

111®

tak šáhnout pod krytku /přícucku/ na obrazovce dokáže zabít, jelikož sklo je velmi dobrý izolant a náboj je tam dostatčný, takže to není sranda...

halamus - "Nějaký zbytkový náboj je tam i po vypnutí" *haha*

Ten "nějaký" náboj je řádově v kV a při troše smůly Vás zabije celkem spolehlivě. A obrazovka je velice dobrý kondenzátor, nebezpečný náboj udrží hódně dlouho.

CRT televize jsem sice amatérsky, ovšem velmi často, opravoval cca 30 let. Často jsem měnil jak obrazovky, tak i VN trafa, což jsou činnosti, spojené s manipulací s VN částmi kolem obrazovky. Občas jsem dostal "ránu" od obrazovky, je to nepříjemné, ovšem v podstatě se již jedná o statický náboj a jeho zdroj je měkký. Mohu říci, že za celý svůj život jsem neslyšel o tom, že by výboj z obrazovky někoho zranil, natož zabil. Tedy tuto větev diskuze považuji za skoro zbytečnou a spíše za plnou poplašných zpráv.

PS: K příspěvku @halamus: VN části jž dávno pod krytem nejsou, klec, známá z elektronkových televizí se v podstatě od nástupu tranzistorů nepoužívala.

hodnocení

0x
Hrat sa s tym mozete, aj sa vselico naucite, ale zmysel to nema, kvalita obrazu a nieco ako rozlisenie su u Crt v porovnani aj s lacnym zakladym modelom Lcd o nicom. Crt patri do muzea vedla parneho stroja a magnetofonu.
realista
No nevim. Mam kabelovku od wasrfonu a takova noha nebo pima vypadaji na CRT lip nez na 4K smrttv. Vzhledem k tv produkci je CRT plne odpovidajici. Veyronem taky nebudu jezdit 500m do nakupaku.
halamus

Pokud tu 4K telku připojujete kartáčem nebo pínčama, tak se není co divit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]