Nejste přihlášen/a.
Ano, dotaz je koncipován na prodloužení životnosti, samozřejmě poruše se vyhnout nedá ale dá se omezit brum zvuku a oddálit potíže obrazu, z tohohle ohledu je velmi vhodné vyměnit elektrolytické kondenzátory přinejmenším ve zdroji, dále je potřeba vyčistit celý vnitřek od prachu a nečistot, umýt plošňák vhodným postupem a opravovaná místa opatřit nepájivou maskou. Výrazně se tím prodlouží životnost takového televizoru.
Takové věci patří do sběrného dvora. Nebo k nějakému sběrateli. Za levný peníz se dá sehnat i funkční LED TV podporující současnou normu, tedy nepotřebující STB.
Jasně. Kvůli jednomu vadnému kondenzátoru za pár korun se vyhodí jinak funkční TV! Vždyť surovin a energie, potřebné na výrobu je přece neomezené množství a nová TV je dneska "spotřební zboží", které možná dokonce přežije i záruku. A pak se vyrobí další.
Hlavně, že mají všichni plnou hu.u ekologie!
Ale vyměňovat součástky preventivně je nesmysl.
Vemte radši svou milovanou za ruku, a běžte na procházku. Dívejte se okolo a zhluboka dýchejte. Přijdete na jiné myšlenky, než měnit ve staré televizi s možnou vysvícenou obrazovkou, pohaslým VN trafem, či dávno umírajícím anténním dílem a dalšími mnoha čekajícími budoucími poruchami a s tím spjatými neřešitelnými opravami...
Tohle se dělalo na sovětských televizorech ... v dobách kdy mít RGB (3 barevný) televizor byl luxus a ČB (1 barevný) měl každý a dálkové ovládání byla tvoje ruka a nohy, které tě k televizoru donesly.
Krásné slunečné odpoledne ...
tak šáhnout pod krytku /přícucku/ na obrazovce dokáže zabít, jelikož sklo je velmi dobrý izolant a náboj je tam dostatčný, takže to není sranda...
halamus - "Nějaký zbytkový náboj je tam i po vypnutí"
Ten "nějaký" náboj je řádově v kV a při troše smůly Vás zabije celkem spolehlivě. A obrazovka je velice dobrý kondenzátor, nebezpečný náboj udrží hódně dlouho.
CRT televize jsem sice amatérsky, ovšem velmi často, opravoval cca 30 let. Často jsem měnil jak obrazovky, tak i VN trafa, což jsou činnosti, spojené s manipulací s VN částmi kolem obrazovky. Občas jsem dostal "ránu" od obrazovky, je to nepříjemné, ovšem v podstatě se již jedná o statický náboj a jeho zdroj je měkký. Mohu říci, že za celý svůj život jsem neslyšel o tom, že by výboj z obrazovky někoho zranil, natož zabil. Tedy tuto větev diskuze považuji za skoro zbytečnou a spíše za plnou poplašných zpráv.
PS: K příspěvku @halamus: VN části jž dávno pod krytem nejsou, klec, známá z elektronkových televizí se v podstatě od nástupu tranzistorů nepoužívala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.