Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Receiver Yamaha hraje mizerně

Od: frederik odpovědí: 43 změna:

Dobrý večer, jakožto vánoční dárek dneska zapojuji AV receiver od Yamaha model RX-V4A , nedaří se mi ho ale řádně zprovoznit. Vytáhl jsem troje různé reproduktory (vždy jeden pár) a všechny zní úplně mizerně, zdrojem hudby byl bluetooth z mobilu a poté v zoufalství USB flashka. Je něco, co mi uniká? Nejde mi o žádné propojky přes televizi, chci být prostě schopen si z toho udělat věž na hraní hudby z iPhonu nebo z gramofonu, ale kvalita hudby je zamlžená a jak ze sudu.

Přiložil jsem i fotky předku, zadku receiveru a jeho ovladače.

Jestli někdo víte, kde jsem se utnul a co jsem udělal špatně, budu rád. Díky.

Receiver Yamaha hraje mizerně
Receiver Yamaha hraje mizerně #2

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

1x

už jsi vyzkoušel rádio jestli hraje? Aby se vyloučilo ostatní chybné zapojení?

111 máš můj bod. To by mě totiž zajímalo taky...

POkud má dobře zfázované reproduktory, což asi ano, tedy podle barev vodičů do svorek (pokud tedy jsou tak zapojeny i u reproduktorů), tak třeba z toho vyolývá, že jako není už Německá kvalita, tak už není ani Japonská kvalita...?

Běžné reproduktory by měly samozřejmě hrát taky docela slušně... Alespoň pro laika... Pro takového co poslouchá hudbu z běžných MP3 zcela určitě...

hodnocení

0x

Jaká je kvalita na flešce? Pokud tam je něco bůhví odkud, v pochybné kvalitě, bude to hrát pořád blbě.

frederik
hodnocení

Normální MP3 soubory, kvalita vysoká, zkoušel jsem i vícero písniček. Nejsem žádný audiofil, ale kdybych se z mobilu připojil na bluetooth reprák za tři stovky, znělo by to nepopsatelně lépe než receiver za 12 000.

Pustit klasickou gramodesku jsi zkoušel? Napřed to zkus.

Na přehrávání hudby z mobilu je to trochu divná volba, ale budiž. Takhle na dálku těžko radit, zkoušel jste jak to hraje na sluchátka, jak to hraje na reproduktory, když naladíte tuner na nějaké rádio? Má receiver režim stereo? Nejspíš budete muset postupovat systémem pokus omyl a vyzkoušet různá nastavení, jestli problém najdete.

jiofa

A co prostudovat mnanuál. Na gramofón to žádný vstup nemá, jedině gramo předzesilovač výstupem optiky.

jiofa

Jo gramo přes bluetooth.

hodnocení

0x
Vystup pro reproduktory je dimenzován pro určitou zátěž. Impedance reproduktorů musí odpovídat parametrům výstupního zesilovače.
frederik
hodnocení

Impedance je v pořádku a sedí nárokům receiveru.

hodnocení

0x
A reprosoustavy máte jak kvalitní?
V jistém případě je také možné, že dosud posloucháte tak zprzněný zvuk, že Vám teď ten skutečně kvalitní zvuk připadá divný.
Ale příčin může být více, třeba máte nastavenou nějakou špatnou ekvalizační křivku nebo profil...
frederik
hodnocení

Reprobedny jsou už starší ale měly by stále hrát aspoň přijatelně, tohle ale opravdu zní jak z rezaté trouby fonografu. Musel byste to slyšet…
Ano, musel bych to slyšet a vidět..
Souhlasím.

111®
hodnocení

0x
Nejdříve vyzkousej rádio

hodnocení

0x
Jinak Yamaha má funkci Pure Direct, zvuk je pak při zapnutí této cesty nejčistší možný.
Tento receiver to umí také, tak vyzkoušejte.

frederik
hodnocení

Dopracoval jsem se asi k odpovědi, Yamaha se rozhodla velmi inteligentně zaintegrovat Ekvalizér do nastavení, do kterých se nedá dostat jinak než při připojení k televizi, je tedy potřeba receiver propojit HDMI kabelem k TV. Sám o sobě tento model zřejmě nemůže hrát, takže si člověk neudělá gramosestavu. Škoda, budu muset vrátit a zkusím jiný, kdybyste někdo měl v podobné cenové relaci tipy, prosím napište mi.

Pure Direct ale máte přímo na dálkovém ovladači. To je v rámci HiFi stereo to nejlepší co z toho recieveru dostanete.
Tak alespoň vyzkoušejte, zda se zvuk zlepší, nebo je chyba úplně někde jinde.
Proto nemám rád recievery a ještě pro domácí kino, pro poslech HiFi stereo.

jirib
hodnocení

0x
Na nastavení je určitě lepší info na obrazovce tv,bůhví,co jste tam vše pozapínal připojte aspoň monitor s HDMI a uvidíte Menu...
Na display na receiveru si pak zvyknete...

hodnocení

0x

Když vidím ty tkaničky od reproduktorů a představu o poslechu z telefonu přes BT nebo mp3, tak bych zvážil vhodnost nákupu tohoto přijímače.

Ano, proto jsem se ptal na typ reprosoustav.
Yamaha dělá slušné zesilovače, ale také musí mít odpovídající "krmení" a hrát musí do kvalitních reprosoustav.
Je to sice reciever nižší třídy, ale i tak by měl hrát alespoň "dobře"..
frederik
hodnocení

Teda vy jste rozumbrada, za prvé nevíte, že mám objednané repráky za desítku, za druhé jste asi v původním příspěvku přehlédl, že mám v intencích si z toho udělat gramosestavu. Proč vůbec píšete do poradny, když to nejsou odpovědi, nýbrž kyselé plky?

jirib
Už jste to připojil přes HDMI,alespoň k monitoru od počítače...?
Asi ne, ale dotčený našimi poznámkami je..
Pure Direct také asi nezkusil..
Ale už má objednané repráky "za desítku" (doufám že to je cena za 1ks, nikoliv za pár).

Proč se hned čertíte? Kolegové vás jen upozornili, že na přehrávání z mobilu ani z gramofonu není tenhle přístroj, určený primárně pro domácí kino, příliš vhodný.

@martincakl
Ale už má objednané repráky "za desítku" (doufám že to je cena za 1ks, nikoliv za pár).
Desitku ho staly jen ty kabely, jen se nechtel moc pred nama chlubit ;)
Jinak reprobedny bych koupil pouzity, uplne v klidu.
@boban: Tak to už jsem klidnější. Samozřejmě pokud původní cena reprosoustav byla 30tis a teď jsou bazarové za 10tis, pak OK. O kabelech dáme řeč v příštím kole:).
@martincakl
Hlavne kupovat z bazaru repraky je daleko bezpecnejsi nez elektroniku kde jsou desitky stovky soucastek.
Treba vim o spotrebicich co se tvari ze funguji,ale dostaly bombu z prepeti a nektere funkce nefunguji.
Uz jsem videlni repraky pripojeny k zesikunkabelem CYKY 3*1.5mm^2 *smich*
frederik
hodnocení

@Orion ale nečertím, od ostatních si pomoci vážím, ačkoli jsem nakonec stejně sám zjistil, že je třeba připojení přes HDMI k TV. Ta odpověď byla mířena jen a pouze pánovi hladovi, který si do mě přišel rýpnout.

Jinak @martincakl Pure direct vyzkoušen, nepomohlo, prostě a jednoduše bude třeba vyměnit za jiný receiver, neurčený pro domácí kino. Škoda je, že nebyla tato informace nikde při koupi specifikována.

Z posledních komentářů už Vás příliš nechápu, ale domnívám se, že reproduktory od Yamahy za deset tisíc by mohly snad aspoň přijatelně hrát. Viz výše, nejsem tak hardcore audiofil, názorů ostatních navzdory.

Je to záhada. Ten receiver by měl mptrojky dát obstojně víceméně s jakýmikoli repráky, třeba i s repráčkama k PC.

Reproduktory v cenové relaci cca 10tis bylo obtížné koupit i před 20 lety (ve slušné kvalitě), pak se nedivte, že dnes bych za ekvivalent slušných reprosoustav (průměrně dobrých) považoval něco v kategorii 20tis Kč+.
Ale kde je u Vás problém vážně nevím, slovní popis bez toho, abych slyšel hudbu "na vlastní uši" a mohl ledasco vyzkoušet, to je těžké až nemožné něco "najít" a určit kde je chyba.
frederik
hodnocení

Rozumím Vám, ale prosím pochopte, že jsem doposud spokojeně fungoval na repráčcích k PC od GX za 2000,- . Měly pro mě coby pro laika zcela adekvátní zvuk.

Nicméně chápu, že takto na dálku lze jen obtížně řešit tyhle technické problémy.

Nelze, opravdu ne.
A je třeba si i uvědomit, že můžete mít vaše "ideální" podání zvuku hodně zkreslené právě tím, na čem jste doteď hudbu poslouchal.
A to, že ne všechny reprosoustavy jsou vhodné ke všem zesilovačům a pro určitý druh hudby, to je také fakt.
Zažil jsem osobně kombinaci reprosoustav a zesilovače, kdy jsem si myslel, že je něco rozbité... Když se pak stejné reprosoustavy napojili do 20 let starého zesilovače, byl zvuk o několik úrovní výše.
K narozeninám syn dostal bezdrátová sluchátka (cca 3500Kč, značka JBL, dobře hodnocené). Když je srovnám se svými Sennheisery HD560 (25 let staré), tak se mohou ty JBL jít zahrabat 30m pod zem..
Když bude blbej zdroj muziky, tak to nezachrání sebelepší receiver. Ať za sto tisíc nebo za milión či i podstatně více. To samý platí o kabelech i bednách. Nelze zapomenout na vhodně udělanou poslechovou místnost.
Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že v tomto případě je zakopanej pes tady. Ale mohu se samozřejmě hluboce mýlit.
petr2
Pane Cakl máte naprostou pravdu.Kdyby pán koupil v inzerci starý zesilovač za 1000 kč a starši repro za 2000 kc tak si mohl vyhrávat spokojeně jak na královský veselce.
Já už konkrétně takový věci kupuji jen z inzerce skoro se dá říct čim starši tim lepší.
frederik
hodnocení

@petr2 také jsem nad tím přemýšlel, ale nějak jsem doufal, že supermoderní receiver od Yamahy bude svou funkci plnit lépe než dvacetiletý ohraný "brak" za poloviční cenu.

Musíte ale přemýšlet v nějakých cenových hladinách a zohledňovat inflaci.
Já mám stereo zesilovač Yamaha, který před 23 lety stál 18tis Kč (pro zajímavost, váží 13kg a ještě dnes se prodává v bazaru za 5-10tis Kč). Vy máte dnešní reciever téže značky, který dnes stojí 12tis nový..., váží 8,8kg a je to 5.2.
Že je to disproporce po všech stránkách?
jirib
Obstojně by to hrálo i s Tesláckýma dvoupásmovkama 2x15W...
Nebo třípásmovkama 2x30W z bazaru za 1.500Kć...

@frederik Svými dalšími příspěvky jste potvrdil můj první dojem, že nejste žádný audiofil a že nejspíš kupujete věci, které nepotřebujete. K plánované gramosestavě nepotřebujete rádio na dálkové ovládání. Frekvenční rozsah ucha zvládne s bohatou rezervou zesilovač starý přes půl století. Před vydáním peněz doporučuju návštěvu knihovny.

frederik
hodnocení

@hlada Pane Hlada, možná jste opomenul fakt, že zrovna nehledám přes 50 let starý zesilovač, který se mi po chvíli rozbije. Chci běžný přístroj se zárukou, v cenové relaci od 5 do 20 tisíc. Tváříte se, jako by to byl nemožný úkol.

Další rozepře mezi snobským audiofilem a laikem jsou již marnotratné, poněvadž AV receiver je vrácen a koupil jsem od Pioneer čistý zesilovač. Takže asi tak.

frederik: Ale dalo to práci, že? Aneb dvakrát měr, jednou řež.
Kupovat reciever 5.2 pro zamýšlený poslech hudby z MP3 a gramofonu 2.0 byl od začátku nesmysl.
Apropos..ty reprobedny jste s tím zesilovačem slyšel a sladil, nebo to je opět metoda "pokus-omyl"? Že se ptám, co?
jiofa

Uvedený reciever Yamaha hraje víc než dobře, pochopitelně na solidních repro soustavách. Problém byl u vás nikoliv v Yamaha model RX-V4A .

hodnocení

0x

Já nevím.

RX-V4A 5.2-Channel AV Receiver with 8K HDMI and MusicCast

usa.yamaha.com/...

Je to 5+2 kanálový zesilovač a vyžaduje odpvídající signál + soustavu reproduktorů

- 5.2-channel 80 Watt surround sound with Dolby TrueHD and DTS-HD
- 4K120AB and 8K60B HDMI with HDCP 2.3 and eARC (4 in/1 out)
- Dolby Vision™, Hybrid Log-Gamma and BT.2020
- Supports enhanced media and gaming – ALLM and VRR
- Wi-Fi®, AirPlay 2®, Spotify Connect and Voice Control
- MusicCast App control
- Pandora®, Spotify, Amazon Music, SiriusXM, TIDAL, Deezer, Napster and more
- YPAO automatic room calibration

---

Tady

usa.yamaha.com/...

jsou návody k použití.

Četl jste?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]