Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
uvažuji nad výběrem pájecí stanice pro domácí použití. Do oka mi padnul tento model ( allegro.cz/...), protože obsahuje i horkovzdušnou pistoli. Na internetu hodně také chválí pájky na hroty T12 (např. KSGER). Tak jsem z toho vcelku v rozpacích. Zatím mám doma starou Teslu ERS50 a nevýhodou je, že tam není displej, takže nemám přesnou odezvu teploty. Děkuji předem za odpověď.
Jen tak na okraj: Před cca 50 lety jsem měl klasickou trafopájku 100W a stačilo mi to. Co ta pájka neuměla, na to jsem použil jiný "bazmek". Takže promiňte, ale váš dotaz mě rozesmál a nevím si s ním rady. Inu pokrok je pokrok.
Na jednoho kolegu se svého času šířily pomluvy, že i nejtitěrnější SMD pájí trafopájkou. Tak to je asi přehnané (s trochou fortele se ty největší SMD trafopájkou pájí cekem slušně), ale koukněte se, jaké se tehdy fělaly věci. V nějakém amáru jsem četl, že je otázka, jestli amatéři vůbec budou schopni pájet rozteč 2,5 mm nebo 1/10" a dneska je to to největší, s čím se člověk setká. (Mě spíš než pájení dělalo problém vrtání, vyvrtat třeba díry pro 2x8 nebo klidně 2x20 nožiček, aby nebyly, jak když pejsek č* na to jsem dlouho hledal správný fígl. Proto do jisté míry vítám SMD, nemusí se pro ně vtrat, a při výrobě fotochemickou cestou (na cokoliv jiného jsem už dost líný) jde jen o to vybrat správný footprint z knihovny (obvykle se jmenuje manual solder).)
Jinak mám ERS 50 (eletronická regulovatelná spájkovačka s příkonem 50W) a bohatě mi stačí. A stejně většinu dělám trafopájkou, ale já opravdu nedělám žádné drobotiny.
@ml1: Máte úplnou pravdu. Já jsem s kutěním v radiotechnice skončil před cca 20 lety právě v době masivního nástupu SMD technologií a mikrotechnologií. Proto v dnešní době už mi to moc neříká.
Já si nedávno pořídil tuhle vi.aliexpress.com/... vi.aliexpress.com/... a jsem velice spokojený.
Taky jsem míval pistolovou páječku (když nic lepšího nebylo), ale pak jsem si pořídil Atten a bylo to o třídu lepší. A tohle je o další třídu výš.
@satam Ano, před 40 lety mi taky musela stačit pistolová páječka, papírový počítač, kuličkové počítadlo a naděje na pevnou telefonní linku časem. Teď už je mi to k smíchu, teď už si můžu vybrat
Neříkám, že by se tak nedalo letovat, právě naopak, letovat se dá kdečím micro-corner.gilhad.cz/... micro-corner.gilhad.cz/... ale přece jen, když si člověk může vybrat, je lepší zvolit vhodný nástroj, i když ho mí prarodiče ještě k dispozici neměli
S displejem je pájka velmi líbivá a je to dnes moderní, ale v samotné práci to není k ničemu. Nejdúležitější je pájecí pero a jeho hrot... Teplota jestli je +- nějakej stupeň není ani podstné. Podstatné je abys byl na pájení šikovnej... Tedy to není ani tak o páječce jako o rukách. Ale samozřejmě si radost udělat můžeš.. V podstatě stačí páječka s regulací teploty obrazně za pětistovku... Horkovzdušnou páječku taky mám a používal jsem ji v jednom období a to když se sám "odletovával"grafický čip v první verzi PS3... Tak se tam natvrdo "přihřál". Ale jinak asi není až tak potřeba. Syn pracoval v servisním středisku když bylo ještě v ČR u Gigabyte a mimo stroje na BGA, tak řekne, že stačí obyčejná regulovaná páječka, že nejdůležitejší je hrot a být šikovný...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.