Nejste přihlášen/a.
Mám trafo, které převádí 230V na 12V. Je na něm údaj, že proud je 6,5A. Jaké zatížení ve watech toto trafo snese?
Tak že mi vycházi nějakých 78W nebo méně, což by měl být příkon spotřebiče a měl by to mít na štítku. A těch 230V tak s těmi se nepočítá?
Ak je údaj na štítku pravdivý, tak trafo je vyhotovené na trvalé záťaženie 12V/6,5A, čo zodpovedá výkonu 78W. Účiník s týmto údajom nesúvisí, pretože je reč o výstupnom výkone vo watoch a nie o príkone vo voltampéroch.
Já bych se do pitvání účiníků radši nepouštěl. Prostě efektivní hodnota proudu na sekundáru nesmí (na dobu delší než nepatrnou) překročit 6,5 A a hotovo. A jestli máte ten proud ve fázi (tudíž největší výkon) nebo o 90° na jednu nebo druhou stranu šoupnutý (nulový činný výkon), nebo jestli proudu něco přidává třetí, pátá, sedmá a další harmonické, prostě tzv. deformační výkon (pokud je tam usměrňovač, je to typické, cosfí (účiník základní harmonické) je blízký jedničce, ale celkový účiník (většinou se značí λ nebo PF) bývá 0.5).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.