Nejste přihlášen/a.
Zkoumám teď problematiku pulldown rezistorů a hledám součástku, a nemůžu jí najít, protože nevím jak se jmenuje.
Prostě byl to takovej (většinou černej) mrňavej bastlík, taková podlouhlá žvejkačka se spoustou nožiček v jedné řadě.
Prej to ukončovalo sběrnici nebo tak. Bylo toho vždycky mračno na základních deskách starších počítačů a dalších PC komponent. Snad něco jako "terminátor" nebo tak, ale G. mi našel samé nesmysly místo toho.
Nevíte někdo, co to je a pod jakým názvem to hledat?
Preco nie? Je to len 8 odporov na jednej strane spojenych a spolocny pin je vyvedeny von. Z akeho dovodu chcete porty cez odpory pripajat na zem?
Preco chcete na RX a TX piny davat nejakych 8 odporov, ked tam mozete dat samostatne 2 ks?
Vzhladom na velku vzdialenost odporucam diferencialny prenos, bude to odolne proti ruseniu.
Nieco taketo arduinoinfo.mywikis.net/... zbytocne vymyslate davno vymyslene veci.
@peter: to vypadá dobře
Na RX, TX bude senzor (HW serial)- to nemůžu použít pro komunikaci mezi vzdálenými deskami s Arduinem. Ale pokud to bude chodit přes datové piny, tak by to šlo. Ten obrázek jsem tam dal jen pro úplně základní představu, reálně potřebuju přenést stav toho senzoru. Nějak.
Je to přímo ideální do kontaktního pole. Na tišťák vyjde na práci i na prostor líp patřičné množství SMD rezistorů (SMD součástky mám vůbec rád, protože se pro ně nemusí vrtat díry).
Arduino má pull-upy vestavené, obvykle není potřeba nic přidávat. Pul-downy nejsou tak úplně normální (arduino je nemá, jiné procesory i tuhle možnost mají), ale pokud jsou potřeba, ta je to možné právě takto zajistit. Jen je potřeba vybrat vhodnou hodnotu.
Pozor na tu dlouhou vzdálenost. Pro přímé napojení platívalo maximum 30 centimetrů (to platilo pro klasické TTL, dneska to bude možná míň). Takže bych výstup TX opatřil posilovačem a vstup RX potom přijímačem. V základu by mohlo stačit něco jednoduchého, jako 7400 prostě obyčejné hradlo. Aby ty přepěťové špičky nešly na arduino. Jinak se dělají vysílače a přijímače sběrnice.
Vedení by se mělo zakončit odporem rovným jeho charakteristické impedanci - zjistěte si kolik má krocená dvojlinka (a jestli je to slučitelné s arduinem) - aby nedocházelo k odrazům.
Při 10 metrech asi budete muset komunikovat dost pomalu, určitě ne 115200. Co si pamatuju z předsíťových dob, tak na 15 metrový spoj bývalo bezpečné 4800 a dalo se někdy i 9600, ale to bylo spojení mezi počítači (tzv. sériový laplink nebo nulový modem) na úrovních RS232C tedy těch +-9V. S úrovněmi arduina to bude horší. Já jsem tyhle dálkové propoje řešil přes ethernet (neni zase tak složité jej do arduina přidat (jsou na to hotové knihovny i shieldy) a rozvod ethernetu po bytě mám, takže maximálně to znamená přidat nějaký switch), tak nevím, co arduino říká na 10 metrů kabelu.
Jinak odporové sítě v GME jsou zde gme.cz/... výběr nic moc, ale třeba se trefíte.
mll dík za odkaz. Senzor TF02PRO komunikuje s jedním arduinem pomocí kablíku od výrobce - cca těch 30 cm.
To se zpracovává jedním arduinem, a to, co zjistí vedu 30 m UTP kabelem ke druhému arduinu, které mi ty impulsy zpracovává.
Zatím to funguje bez problému
Ale je to provizorní řešení, chci to udělat důkladně, takže se mi ty vaše rady budou hodit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.