Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Našel by se hodný člověk, který by mi poradil podle jakého "KLÍČE" mám zvolit u elektrické svářečky (mám normální a z Lídlu invertorovou a vím že musím prohodit PLUS A MÍNUS, když chci použít opačné elektrody) proud a sílu elektrody. Mám obě svářečky, ale k obyčejné mnohem více elektrod.
Svařované plechy jsou nesourodé. Jeden tlustý a druhý tenký.
Před mnoha lety jsem si koupil specielní KUKLU, skrze bylo vidět a pak se sama ztmavila a viděl jsem jen co svářím. Fungovalo to perfektně.
Nyní je skrz ní vidět také, ale jak začnu svářet tak nevidím nic!
Moc děkuji za každou odpověď a hlavně radu
Michal
Elektrody znám rutilové nebo bazické - rozlišijí se podle složení obalu elektrody.
Rutilovývé jsou univerzální a můžeš s nimi svařovat jak trafem (střídavé napětí) tak invertorem (stejnosměrné napětí; svorky + a -).
Bazickou elektrodou jde svařovat pouze stejnosměrným napětím. Taky je na krabici bazických elektrod napsané, jestli máš na elektrodu přivádět + nebo - a podle toho musíš zapojit svařovací kabely na invertoru.
Proč chceš svařovat nesourodé plechy? Já vždycky svařuju aspoň přibližně stejné tlouštky materiálu, aby výsledný celek měl nějakou pevnost. Svařování tenkých plechů není práce pro elektrodovou svářečku, ale spíše pro céóčko.
U kukly musíš občas vyměnit baterie, které napájí a ovládají zatmavování. Někde jsou ale baterie zabudevané a bez možnosti výměny. Tam si buď musíš poradit sám (podle tvé šikovnosti) nebo musíš koupit celou novou jednotku.
Moc a moc děkuji za perfektní odpověď. Potřebuji přivařit vývod pro hadičku u šlapací pumpičky, který se protáčí a uchází to tam. Už se mi ale povidlo ale propálit víčko, takže to bude asi košová záležitost. Moc ale děkuji. Michal
Je správné, že se pokoušíš něco opravit. I když to nakonec po té tvé opravě poletí do koše.
Vždycky se na to musíš podívat z více stran (zhodnotit více možností).
Pokud je to nějaká vzduchová pumpa, tak je někdy lepší použít bakulu epoxidového lepidla než svářečku.
Pokud byl původní díl svařený, tak to svařit asi půjde, ale zase musíš posoudit svoje strojní vybavení a zkušenosti. Je rozdíl jestli to výrobce svaří nějakou speciální svářečkou a nebo jestli ty na to vlítneš s elektrodou.
To je pravda, bylo asi nějak zanejtované. Mám specální zalejvací hmotu na elektroniku do vody a drží perfektně. Tak to ještě jednou zkusím a pak se to pokusím zalejt. Problém bude s tím propáleným víčkem, ke kterému je vívod nějak přidělám. Musel jsem zatím objednat novou, což byla pro důchodce (obvzláště před vánoci) citelná rána přes rozpočet. Jinak bych řekl, že dílnu mám vybavenou dost dobře. Děkuji. M.
Dobrý den,
co se tl. elektrody týče, tak mrkněte např. na svarecikukla.cz/... Sám vařím většinou ze 2, vyjímečně 2,5mm elektrodou. Kdysi mi bylo porazeno, že elektroda by měla odpovídat tl.materiálu. A pokud byl materiál už moc tlustý, tak pak svařovat vícekrát, dokud svár nezaplní spáru.
Proud zpravidla dávám podle toho, co doporčují na elektrodách. Začínám někde na střední hodnotě. Když to jde, zkusím nanečisto, jestli je to ok a když se mi to "lepí", uberu. Když to blbě vaří, tak naopak trochu přidám.
U kukly by teoreticky měl být i regulátor na intenzitu zatmavnutí. Máte ho na ní? Na své mám 2 regulátory - jeden právě na ono zatmavnutí a druhý na rychlost zatmavení. Tak soudím podle toho
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.