Jak moc dočasně, jaká je styčná plocha a o jakém TDP a zatížení se bavíme? Na "normální použití" bych to asi nechal dočasně bez pasty, řádně očištěné. Ideální kontaktní plocha tam nebude, ale dle mě lepší, než tam cpát něco, co tam nepatří a zaschne. A samozřejmě sledovat teploty. Dneska má každý procesor tepelnou pojistku, takže nějaké poškození vysokou teplotou by hrozit nemělo, maximálně se podtaktuje, nebo vypne. Na hraní her nebo náročnější úkony to samozřejmě není.
Silikonová vazelína na rybářské vlasce. K dostání v Rybářských potřebách.
Silikonovou vazelínu jsem kdysi používal pod tranzistory koncových stupňů NF zesilovačů a dodnes používám na procesory v PC technice. A to nejen dočasně, ale trvale. Má lepší vlastnosti než mnohé komerční teplovodivé pasty a stojí zlomek jejich ceny.
Chcete ji měnit? A důvod? Přehřívá se vám procesor? Pak to na 99% není pastou. Opět KDYSI jsem si dělal zkoušky a měřil teploty se silikonovou vazelínou, s obyčejnou levnou pastou a úplně bez pasty nebo vazelíny za pokud možno srovnatelných podmínek. Rozdíly běžných provozních teplot nebyly vyšší než 5°C. Takže si nedělejte těžkou hlavu.
doplněno 10.12.23 22:21:
Mohu říci, že silikonová vazelína je nejlepší. Hodně teplovodivých past časem tvrdne a ztrácí své deklarované vlastnosti. To si dovoluji tvrdit na základě svých cca 55letých zkušeností s prací s elektronikou.
moje řeč, lidi to ještě neobjevili...a jak píšeš, kdo dělal s tranzistory dříve než došlo na procesory nic jinýho nepoužíval, aůe to by firmy jaksi přišly zkrátka..
V osmdesátých jsem dával pod tranzistory jedině silikonovou vazelínu a i dnes ji mám pořád po ruce. Řada dnešních teplovodných past je dělaná na bázi silikonu.
Nevíhodou silikonů je, že se znich odpařuje olej a to může být někdy problém.
bery*
Ale moc se toho oleje asi reálně neodpařuje, když i po desetiletích zůstává mazlavá, to se řeší snad jen třeba u optických přístrojů. Taky jsem si ji oblíbil, nemám sice žádný srovnávací měření, ale aspoň vim, že nevyschne a že není elektrovodiva (což některý pasty jsou). A je pořád po ruce a levná, v autodilech půl kila za 3 stovky (na mazání brzdových pístů).
Silikony všeobecně, vč. tmelů určité množství olejů uvolní. U většiny aplikací to nehraje žádnou roli, ale například nám u svítidel kde se podmazaly led moduly pastou na bázi silikonu, ale i tam, kde se jen optiky přilepily na silikon, tak se olej vysrážel na sklech a to v nepřehlédnutelném množství. Doma běžně na součástky silikonovou vazelínu, nebo pastu používám, ale v optice to dobrotu nedělá.
Pod procesor jen tak jakoukoli pastu dát nemůžete, ta musí mít hodnotu tepelné vodivosti udané výrobcem. Dočasně jakoukoliv pastu byť s horší tepelnou vodivostí kterou mají v nejbližším obchodě, nebo silikonovou vazelínu. Procesor se bude hůř chladit.
Ano, mám. Tedy pokud tomu věříš, když jsem měřil já. A jelikož už je to skoro 40 let a mezitím jsem se 3x stěhoval, nechtěj po mně, abych dohledal dokumentaci z měření.
Kečup bych tam nedával, protože obsahuje vodu. Napadá mě olej nebo rostlinný tuk na smažení. Prostě něco, co neudělá vrstvu, ale jen vyplní mikroskopické nerovnosti po obrábění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.