Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záhada s vánočním osvětlením

Od: ender odpovědí: 16 změna:
Dobrý den dnes jsem vytáhl Vánoční výzdobu a zjistil že nesvítí 2 stejné řetězy ty starší z 90 let s mini kulatými světýlky je divné že nesvítí (komplet) sériové zapojení nemají světýlek je 20 ks
Záhada s vánočním osvětlením
Záhada s vánočním osvětlením #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Už na první pohled mají sériové zapojení. Takže problém je jasný - chybějící nebo vadná žárovka/žárovky.

111®
hodnocení

4x

kdyby to nebylo seriově ale paralelně, musela by mít každá žárovka 4 vodiče, ale protože to jde jedním vodičem do další žároky a z té zase do další , tak je to seriově a přes to nejede vlak...paralelně mohou bát pak celé seriové větve..

hodnocení

4x

Nehádejte se, věřte místním elektrikářům. Takhle to vypadá nakreslené. Při paralelním zapojení vedou ke každé žárovce 4 dráty, při sériovém pak stačí 2 dráty (Váš případ).

Že sériový řetěz dokáže nějakou dobu svítit i při přerušení několika málo žárovek je dané tím, že je v objímce překlenovací odpor (tvořený částečně vodivou vrstvičkou), která žárovku dočasně nahradí. Dělá se to proto, aby bylo na 1. pohled vidět, která žárovka odešla a nemusel se kontrolovat celý řetěz. Ovšem vrstička obvykle nevydrží dlouho, pokud vadnou žárovku brzo nenahradíte, odpaří se a přestane fungovat.

Záhada s vánočním osvětlením #3

Magdone, výborné školení, snad tazatele přesvědčíte.

hodnocení

3x

Kdyby byly paralelně musely by ty mini žárovičky (každá) být na 230 V (což je nesmysl), nebo by musely být napájené přes trafo. Ani jedno tak není. Pominu skutečnost, že je ta série vidět na 1. pohled ;).

sasa*
hodnocení

2x

A z čeho soudíš, že nejsou v sérii? Jak jsou dle tebe zapojeny?

111®
03.12.23 22:25
hodnocení

1x
Záhada s vánočním osvětlením #4
ender
hodnocení

Ty zarovicky jsem vytáhl řetěz s nimi nesvítí, sériové zapojení nemají protože minulé vánoce mi jedna praskla a řetěz svítil dál , samozřejmě jsem ji vyměnil

Řetěz může svítit i přes jednu prasklou žárovečku, vedení bývá propojeno skrz jednotlivé objímky.

ender
hodnocení

Díky za odpovědi tak to bude v sérii,na přesnost letos jsem světýlka vytáhl (dál na malý stromeček) cca 2 h v pohodě svítila a pak najednou zhasla
sasa*

že by tedy jakýkoli vodič nebude "průchozí" nebo špatný kontakt v objímce také se nerozsvítí. Najde elektrikář! Ty se svými

(ne) schopnostmi nee. Ani se v tom nehrab, je tam síťové napětí!

ender
hodnocení

Díky moc všem za odpovědi asi to budu muset vyhodit,je to škoda protože nemám moc rád LED a tyto jsem nikde nesehnal

Vyhodit ne, opravit, pokud víte jak na to.

hodnocení

0x

Spočítajte koľko je tam žiaroviek a výsledkom podeľte 220 V a vtakej voltáži tam dajte hociáku žiarovku. Ak ste dobre uviedli tak by tam mala ísť 12 V žiarovka a možno by pasovala z autá z prístrojovej dosky staršej výroby.

svetziaroviek.sk/...

skoda-diely.sk/...

ender
hodnocení

Díky moc všem,opraveno použil jsem zarovicky 12 v co jsem našel ve sklepě

Blahopřeji, jste šikulka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]