Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou kameru koupit???

Od: Tomík odpovědí: 23 změna:

Chci si koupit novou kameru v ceně okolo 15000,- +/-?

Jakou? prosím poraďte

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doplnit odpověď
hodnocení

0x
Jak ti máme poradit, když sám nevíš co chceš? Co to třeba trochu rozvést, jako k čemu má sloužit, jestli má být z bazaru, analogová, na co má nahrávat...
tomík

Nepotřebuju nic extra super,mam to na doma pro rodinu a na dovču. Jak jsem psal něco okolo 15000,-Kč. Nevim jestli DVD nebo jakou jinou, nemám s tím vůbec žádné zkušenosti a jsem líný hledat a listovat v různých technických datech.

Díky

tesyk*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Rozhodně digitální, mechanický zoom 12x a více.

miljan*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Raději si kameru nekupujte, protože až ji budete mít, tak se bez hledání informací neobejdete.
tomík
S tou leností to není zas až tak hrozný, nějaké info samozřejmě už mám a pár technických dat jsem si už také zjistil. Bohužel jsem z toho ale nezjistil jaká mechanika je pro tyto obyčejné účely nejlepší. Jestli d8, dvd, HD, či nějaká jiná. Dál se pak nikde nedozvím jaké údaje jsou nejpodstatnější, nebo jaká kamera má nejlepší poměr kvality k ceně. Dík.
tesyk*
Asi bych těžko hledal co je nejlepší. Je to i dost subjektivní záležitost. Osobně si myslím, že všichni velcí výrobci mají své výrobky ve stejných technických a cenových kategorií. Čili, koupíte-li kameru za 15000, tak SONY, Panasonic, JVC... Vám nabídnou v podstatě stejnou kvalitu. Já osobně používám mini DV od Panasoniku a Digital 8 od Sony. V praxi, co se záznamu týče, nepozoruji žádné rozdíly. Obě fungují za plného světla i za tmy. Subjektivně se mi Panasonic líbí víc svým ovládáním (rozmístěním ovládacích prvků), ale Sony má zase USB streaming, větší zoom a pomocné světlo. Neumí však ukládat na paměťovou kartu Jako Sony. Důležité je si ujasnit co vlastně od kamery chci. Já dávám raději přednost lepšímu zoomu před paměťovou kartou, přídavnému reflektoru před nočním viděním...
tomík

Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Moc dobře nevím k čemu bych naplno mohl použít paměťovou kartu.Jestli k focení, tak si myslím, že od toho jsou foťáky. Sám tu kameru chci občas použít i na akce venku večer(opékání prasátka a jiných dobrot). Rád bych si prostě něco natočil, podíval se na DV/TV a zaarchivoval. Nechci něco zbytečně upravovat nebo přehrávat. Jde toto s mini DV, nebo je nutné t přehrávat na klasické DVD?

P.S.: Vím, že se prodávají kamery již okolo 10000,-. Má cenu s tím koketovat, nebo je lepší si něcio připlatit?

tesyk*

Řekl bych asi takhle: Digitální video, narozdíl od dřívějších analogů se vyznačuje tím, že člověk natáčí a natáčí, dělá dlouhé záběry a dělá jich hodně. I na první pohled zbytečných až nesmyslných. Potom se to všechno stáhne do PC a poměrně snadno sestříhá. Tady se projeví ta výhoda množství záběrů a jejich délky. Častá chyba začátečníků je, že"šetří pásku"a dělají krátké záběry. No a mám-li nějakou událost sestříhanou tak mám různé možnosti co s ní dále. 1. Vzniklý soubor .avi zkomprimovat do mpeg1, nebo mpeg2 (ekvivalent DVD), 2. uložit přímo ve formátu DVD, 3.přehrát zpět do videokamery na pásku, ale již ve sestříhané podobě a potom připojením k TV prohlédnout. Pro tuto činnost je ale zapotřebí aby kamera zvládala i DVin. 4. zkopírovat na VHS a pod. ovšem s citelnou ztrátou kvality. Z hlediska archivace je asi nejvýhodnější způsob 3. neboť nedochází ke ztrátě kvality. A originální záznam těžko uložíte jinam, než na pásku, protože je nutné si uvědomit, o jakých datových objemech mluvíme. Těch 4.7GB DVD vystačí tak na pár minut originálního videa. Sestříháním videa v PC se nebojte. Já osobně používám Ulead8, nejsem žádný profesionál a během jednoho odpoledne a filmu jsem to, alespoň v základech, zvládl. Možná Vás to ještě chytí, protože si s tím lze pěkně pohrát a těch blbovinek co to umí je taky dost.

Takže vrátím-li se k Vaší otázce, s mini DV si můžete natočit a na TV prohlédnou cokoliv. Asi každá kamera už má přímý výstup do TV v podobě signálu video out. Pro starší TV bez vstupu video in lze zakoupit modulátor a pak se kamera připojí do anténního konektoru.

tomík
Díky, díky, díky
tomík
Ještě jedna otázka, asi ta nejdůležitější. Jakých parametrů si mám při porovnávání modelů stejné kategorie a při koupi nejvíce všímat a kterých si nemusím všímat téměř vůbec. Když řikáte, že za stejné peníze od různých výrobců se dá pořídit téměř to samé, tak pro mě bude asi dost těžké vybrat to co mi bude sedět nejlíp. Omlouvám se za tyhle přihlouplé otázky, ale nerad bych pořídil něco co by mě pak trochu mrzelo.
tesyk*

No, budu-li to brát podle sebe tak

1. digitální kamera se záznamem na pásku (záznam přímo pálaný na DVD je ve ztrátovém formátu)

2. Čím větší mechanický zoom tím lepší. Digitální je na úkor kvality obrazu. Nenechejte se oslnit nějakým zoomem 990x a podobně. V běžné praxi využijete tak maximálně do 60x a i to je bída.

3. Možnost záznamu na kartu, jak videa, tak fotek jsem prakticky nikdy nevyužil. Tvrdím, že i podprůměrný foťák dělá 100x lepší fotky než kamera.

4. Počet obrazových bodů u snímacího prvku je u těch starších kamer cca 800.000, novější mají přes 1M. Logicky ty s tím větším mají lepší rozlišení, zejména budete-li používat stabilizátor obrazu, který vlastně funguje na jejich úkor. Proto je lepší použít stativ a vypnout stabilizátor. Něco za něco.

5. Dost využívám přídavný reflektor a minimálně noční vidění. I když byly i momenty, kdy noční vidění je nenahraditelné.

6. S tím souvisí i velikost akumulátoru. Standartní, který koupíte jako součást Vám vydrží tak na 60 min. kazetu a to ještě musí být teplo. V zimě při -5 vám po 20 min. zdechne.

7. Já určitě bych chtěl mít možnost DVin. Ale znám lidi, co to v životě nepoužijí.

8. Vůbec mě neoslovují možnosti jako přímý střih a přechodové efekty v kameře, protože to lze dělat lépe a radostněji v PC.

9. U Panasoniku občas využívám skvělou funkci"tajného nahrávání". Kameru si někam postavíte, zamaskujete a ona začne nahrávat v okamžiku zaregistrování pohybu. Takže když potřebujete vědět co se děje někde, kde zrovna nejste, je to asi ten nejlevnější způsob. (když Vám jí ale neukradnou)

10. Hlavně mějte na mysli, že a/ vždycky budete nespokojný s tím co máte, b/ kamera dnes koupená bude zítra o 30% levnější c/ zrovna ten Váš kus bude mít nějakou vadu d/další generace kamer toho bude umět ještě víc a za stejnou cenu jak ty dnešní.

11. A na závěr: sebelepší kamera je Vám k ničemu když dojde páska, nebo baterka. Proti světlu na pásce nic neuvidíte.

tomík

Tak to jsem tedy opravu nečekal:). Moc díky, opravdu bych nevěřil, že by se mi někdo takhle obsáhle mohl věnovat. Snad už nebudu otravovat.

P.S.: Kdyby jste na oplátku potřeboval vědět něco o autech, hlavně o Fordech, tak není problém. tomas.jiran@sezna/...

Ještě jednou díky

al bunda*

Vážený příteli,

oceníme, když se na tomto webu budete objevovat často a když o nás dáte vědět svým přátelům a známým. Stejně tak uvítáme i vaše znalosti o Fordech. Dříve či později se zde podobný dotaz jistě objeví.

Krásný den.

Jiří"Al Bunda"

tesyk*
A ještě, jestli už není pozdě, budete-li na vážkách, zvolte si barevný hledáček. On sice ten černobílý stačí, ale vzhledem k velikosti zobrazení, Vám ten barevný zobrazí více detailů. Zase z mé vlastní skušenosti, asi více používám hledáček, než display. Když totiž moc svítí slunce, tak na displeji toho moc neuvidíte a když je velká tma, tak jste zase osvětlen jak na jevišti.
tomík
Díky, pozdě určitě není, zatím scháním informace a chytosti. Určitě mě ještě něco napadne.
Recenzi spousty kamer najdeš třeba na této stránce:
www.videokamery.cz/
tesyk*
A ještě jednu věc je dobré si ujasnit a to nabíjení baterie. U některých kamer je v základním balení možné nabíjet baterii pouze v kameře. Takže jste omezen v případě, že máte pouze jeden akublok, tím, že nemůžete filmovat a zároveň nabíjet baterku, jste-li mimo dosah sítě. Dá se to ovšem řešit dokoupením externí nabíječky.
tomík

Po méně-či více usilovném pátrání(dá se říct, že i některých profíků) jsem vypozoroval, že většina jich tíhne ke Canonu. Což takhle MVX330i? Myslím tím cena/kvalita. Co se parametrů týče, tak by mi asi vyhovovala. Nebo mi jiná značka v této ceně dokáže nabídnout něco lepšího? Samozřejmě tím myslím věci, které dokážu běžně používat.

Myslím, že už jsem o dost pokročil, když už si dokážu vybrat i model:).

Dík

tesyk*

Našel jsem si jí na www.itrigon.cz/tr/... a je mi tam nejasné na jaké médium to ukládá? To vypadá, že pálí rovnou na placku. Soudím podle toho, že nemá výstup i-link: Přenos souborů IEEE1394 NE .

No, já bych osobně tuhle nebral. Ale znovu opakuji, je to subjektivní hodnocení a každý má jinou představu. Ale jestli mi tahle kamera nenabídne možnost plného AVI formátu, ale už jenom po kompresi, tak to není nic pro další zpracování v PC.

A pak ta cena poněkud cca o 100% přesahuje Vaší původní představu.

Víte co, jestli jste z Prahy, tak Vám nabízím návštěvu u mě a možnost si tu dvě kamery vyzkoušet, podívat se na další soft a uvidíte.

tesyk*
opravuji, ta prodejní cena je jen 19350,- a já viděl 29350,- takže žádných 100% navíc.
tomík

Je to mini DV, ne DVD, s cenou jsem šel nahoru ze dvou důvodů: 1) mám možnost odpočtu DPH, 2) mám možnost mítu Canonu 20% slevu.

P.S.: je opodstatněný výstup i-link(a co to je IEEE1394)?

Jde mi pouze o to, abych zbytečně nevyhazoval korunky za nepotřebné věci(či značku) a naopak poté nepostrádal věci nezbytně nutné!

Z Prahy bohužel nejsem, mám to k Vám 100km. Je to smutné ale takovéto informace jsem se ještě někde poblíž na místě nebyl schopný dozvědět.

tesyk*

I-link a IEEE1394, nebo FireWire, je jedno a totéž. Akorád že skupina kolem Sony používá označení i-link a Panasonic IEEE1394. Zase jenom ekonomická válka zahnívajícího kapitalismu a zkostnatělých mašinérií. V podstatě jde o port umožňující vysokou rychlost přenosu dat. Ono totiž digitální video v originále je o velkých objemech dat.

Tento port umožní přenos dat rychlostí až 400MB/s, to pro datový tok DV 25MB/s dává velkou rezervu, ale co je podstatnější umožňuje prostřednictvím tohoto propojení i ovládat kameru z PC. Takže při stahování videa do PC nemusíte prakticky na kameru šahat a vše ovládáte přímo ze střihacího programu. USB2 sice také už přenosové rychlosti by mělo zvládat, ale pokud vím, ovšem můžu se mýlit, tak softwery pro zpracování videa neumí s USB spolupracovat. Nicméně používám softy asi 2 roky staré a možná ty novější to už umí.

tomík
Hoj, hoj, zase jem tady. Po dlouhé odezvě jsem našetřil a koupil Canon MVX 4i -Super,super. Nelituji. Už o tom dokonce něco vím. Ale těď další slovo do pranice: digi kompakt pro manželku a dceru okolo 5-6-7000,- maximálně. Prostě blbu vzdorný foťáček který dobře fotí i na automat. Samozřejmě,že ježíšek(jako JÁ) s tím občas budu fotit taky. Něco jsem po několika dnech vybral
Canon A540
Olympus SP350
?Sony DSC-W50
Panasonic Lumix LZ5EG
Je v tom pěkná džungle, zkuste mi prosím poradit který z nich je pro rodinné a běžné účely asi tak nej...*plac*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]