Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, zda se dá telefon co má konektor USB-C nabíjet čímkoli, co má taky USB-C konektor.
Konkrétně - telefon Samsung S23 se prodává bez nabíječky. Mám ale notebooky Dell a Lenovo a k oběma mám jejich originální USB-C nabíjecí adaptéry.
Můžu tyto adaptéry používat i pro nabíjení toho telefonu? Nezničím ten telefon?
Nejsem úplná blondýna, ale když na těch adaptérech k NTB vidím 19V a 20V a na bězné telefon nabíječce 5V, tak mám trochu obavu, že to asi nemusí skončit úplně fajn a že by to mohl být dost drahej ohňostroj.
Na druhou stranu kluci v okolí tvrdí, že to klidně používat můžu, že se telefon s nabíječkou "domluví" na správných hodnotách a bude to fungovat. Ale už jsem slyšela i názor "kolik voltů vidíš na adaptétu NTB? 20 A kolik na telefonním? 5. Tak vidíš. A když to tam zasuneš, tak uvidíš cos ještě neviděla".
A teď si z těch doslova protichůdných informací něco vyber...
Díky za rady a legraci prosím vynechme, díky moc.
Bude záležet jaký typ nabíjení telefon podporuje. Telefon Xiaomi Mi13T Pro mi šel nabíjet nabíječkou od notebooku Dell a notebook Dell mi šel nabíjet nabíječkou od telefonu Xiaomi (nabíječka 20V 6A). Každopádně pokud to podporuje telefon, tak to lze. Kolega se starším telefonem s USB-C zkoušel a nabíjení se nespustí.
@jirib Prosímtě, očividně jsi NTB z posledních let neviděl ani rychlíkem, tak nedělej chytrého.
Lenovo USB-C adaptér pro ThinkPady má normálně napsány na štítku různá napětí a proudy, které umí dodávat. O napětí si řekne zařízení, výchozích je těch 5V. U Dellu bych to čekal podobně. Taková nabíječka normálně půjde.
Problém je, že USB-C je pouze konektor, a i když má definované napájecí profily, u USB zařízení to bohužel bývá tak, že si to výrobci přiohýbají po svém. Tedy může existovat adaptér, který umí pouze třeba těch 20V. V lepším případě se se zařízením nedomluví a nebude dodávat nic, v horším případě bude posílat na konektor natvrdo těch 20V, a pak se bude konat ohňostroj. Obecně bych si tedy nedovolil říct - ano, půjde to. Nejlépe se vždy podívat na štítek adaptéru, co uvádí výrobce. A dát si pozor na noname adaptéry z Číny, tam se může dít cokoliv.
I některé telefony si umí říct o vyšší napětí pro dobíjení (QuickCharge). Můj Xiaomi po připojení k této Lenovo nabíječce jede na rychlonabíjení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.