Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

USB endoskop na krátkou vzdálenost?

Od: endoskop odpovědí: 11 změna:

Používám USB endoskop za pár stovek (135 Kč, min. vzdálenost 4 cm, délka kabelu 2m) rozlišení je malé to by tak nevadilo, ale zaostřuje až od vzdálenosti 4cm. V situaci, kdy máte např. těsnější trubku a záhyb není vidět detail (není zaostřen) pokud jste například na vzdálenosti 1-2cm. Ale nikde na netu se mi nepovedlo najít endoskop na tuto vzdálenost. Nevíte o něčem do PC? Nechce se mi utráce nadstandardní peníze za něco kde by stačilo dát jen jinou čočku (elektronika tam není, jen kabel, koncovka, 2 plošné spoje,

potenciometr a diody. Plus nějaké ty nádstavce, které jsem nikdy nevyužil).

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Objektiv endoskopu je na závit, Při vyšroubování zaostříte na kratší vzdálenost. Závit ale bývá zalepen, aby se objektiv sám nevytočil a aby kamerka byla vodotěsná. Pak záleží, čím to bylo fixováno, často to jde teplem uvolnit.
endoskop
hodnocení

Objektivem myslíte co? To co zakrývalo vnitřek? Já tam už nemám čočku nebo sklo, to mi vypadlo. Je tam jen ta neutěsněná část, plošný spoj s diodama a uvnitř malá čočička o průměru 1,5 mm odhadem od oka. Já jsem to asi kdysi zamotal černou izolačkou takže už nevím jak to tam bylo. Nechci to rozdělávat izolačku už nemám. Navíc mám na tom ještě přidělaný takový držák ze zubního kartáčku, když to někdy za něj držím a to mám přidělané bílou papírovou páskou. Spíš bych koupil nějaký vodotěsný, který zvládne krátkou vzdálenost.

endoskop
hodnocení

A nevíš co je v tom 35 mm dlouhém tubusu? Nešlo by např. vyndat to z toho tubusu a strčit do stahovací bužírky, s tím, že když bych potřeboval vytočit kameru na bok abych viděl do boku těsného prostoru, že bych si prostě tu kameru lépe natočil na stranu. Vzhledem k ceně 130 Kč, si člověk může dovolit experimentovat, ale jen by mě zajímalo jestli jste se nezkoušel podívat dovnitř.

youtu.be/...
endoskop
hodnocení

@juraja:

neklikatelný odkaz

hodnocení

0x

Máte něco podobného, asi...zkuste vybrat, je jich tu více...nebo vám třeba někdo pomůže...

doplněno 24.11.23 22:38:

Pod 30 mm s hloubkou ostrosti nevystačíte ani s touto kamerou, cena skoro 5 000,-

Z popisu

hloubka ostrosti: 30–100 mm

takže vaše požadavky jsou nad možnostmi výrobců...nebo výrobci myslí to "hledání"používat jinak...

endoskop
hodnocení

Tak teď jsem to měřil šuplerou, tu vzdálenost na endoskopu bez krycího sklíčka, ve kterém asi byla čočka? Protože mě to dokáže zaostřit maximálně na detail pihy v této vzdálenosti vidím detaily kůže kolem pihy, ale když jdu blíže tak na 9 mm tak už vidím jen pihu a ne ty detaily kolem a piha je rozmazaná, takže nevídím detaily. Je to jak lupa, ale na mě málo, takže bych potřeboval vidět ostře i na vzdálenosti 5mm. Myslím, že výrobci by to uměli vyrobit, ale spíš by to byl mikroskop na kabelu...

Tam nic neostří, tyto levné endoskopy mají pevný objektiv a "ostře" vidíte cca od 4 do 10 cm díky hlouce ostrosti dané světelností objektivu a rozlišením. Jak jsem psal, přeosttit to na 2 cm zpravidla lze, ale pak se vám logicky sníží i maximální vzdálenost, na kterou je obraz použitelně ostrý.
asdasd

No zkoušel jsem to na 1cm vzdálenost a viděl jsem co jsem potřeboval. Použitelné to je.

endoskop
hodnocení

0x

Přikládám aktuální informace. Snímek z endoskopu, klávesa s nápisem Turbo na vzdálenost 10 mm. To je max. přiblížení. Není tam to přední sklíčko. Tubus má 35mm. Chtěl jsem experimentovat, tak jsem vzal svorku s rychloupínáním a pogumovanou. Upnul jsem tubus do svorky a piloval od konce závitu tubusu skoro až na konec trubičky. Jelikož jsem věděl, že není z železa či oceli, tak jsem na to vzal pilník. Odpiloval jsem asi 1mm z každé strany (4 strany) a nakonec i rohy, ale tak aby byly vidět černé bužírky co jsou uvnitř ale jen nepatrně, aby se to celé nerozpadlo. Při pilování jsem měl celou dobu kameru zakrytou potravinářskou fólií, prach jsem odstraňoval z pracovního stolu a z obrobku, svorky a z rukou pokaždé před tím, než jsem vyměnil fólii. To aby se nezaprášila. Po každé změně pozice jsem vyměnil tu fólii, takže kamera se nezašpinila od hliníkového prachu. Průměr tubusu se v místech, kde jsem piloval zmenšil z 7,4mm(?) na cca 6.7 mm. Ale celkově jsem odpiloval místy až 1 mm hliníku odhadem. Nakonec na to dám stahovací bužírku, ta se po zahřátí smrskne a výsledkem bude ohebný tubus. Ten závit má jen 5mm délku, takže jsem získal větší flexibilitu na konci endoskopu, na druhou stranu se to zas tak moc nezužilo, protože to bych asi musel dělat chemicky, aby to bylo rovnoměrné a nerozpadlo se to jako úplně. Já právě nevěděl, jestli uvnitř jsou jen dráty, ale vypadá to dobře, jsou tam bužírky a během pilování se nepoškodily, takže asi nějaké působení prasklin v hliníkových úlomcích je nepřeřeže. Na druhou stranu jsem tam ale zahlédl taky zelený vodič. Uvažuji, že tam dám folii přes čočku a tu stahovací bužírku přes to, no ještě tam asi dám silikon přes tu fólii, aby to těsnilo před vodou, pro jistotu. A na to tu bužírku.

endoskop
hodnocení

0x

Tu fotku jsem zapomněl vložit, focus 10 mm.

USB endoskop na krátkou vzdálenost?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]