Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem
Náhodou jsem se dostal ke "kontrolnímu lístku"(napište prosím, jak jste slangově tento lístek v práci nazývali) pro dobovou evidenci příchodů a odchodů do zaměstnání. Můžete popsat, jak se uvedený lístek správně používá/používal?
Jak vypadá můžete vidět například zde: cdn.myshoptet.com/...
Máme 3 základní sloupce příchodů a odchodů v rámci Dopoledne, Odpoledne a Přerušení. Zajímá mě především za jakých okolností se jednotlivé sloupce používaly a jestli bylo nutné přímo u hodin "píchaček"nastavovat kam přesně se (předpokládám časová) informace natiskla? Tzn. jako zaměstnanci jste kromě "štípnutí"něco nastavovali? Nebo to dělali pracovníci na vrátnici v určený okamžik? Pak - v rámci registratury - měli jste vždy svoji přihrádku? Nebo jste si lístek odkládali kde bylo zrovna místo? Nebo se umístění lístku v přihrádce měnilo podle nějakých pravidel?
Případně můžete přidat informaci o tom zda se toto zařízení ještě někde užívá, příp. o zajímavých událostech kolem.
Děkuji
Zaměstnanci nic nanastavolali, jen když v průběhu dne šli mimo. Posunuli vlevo, či vpravo, aby byl zaznamenal čas mezi příchod a odchod.
Každý měl svoje místo, označené číslem.
Stroj se nastavoval jen občas a jen ten, kdo to uměl a měl přístup k hlavnímu stojku hodin. Kdo to uměl, občas něco udělal, hned toho někteří využili a šli z práce dříve...
Jeden píchal za celou partu. To se dělalo běžně a dělali to tak i na vedení. Oni ty píchačky aspoň v tom podniku, kde jsem dělal brigádu vůbec byly pro legraci. Nikdo nevěděl od kdy tam jsou, jen všichni pamatovali, že tam nebyly odjakživa. Všichni věděli, že jsou na nic, ale nikdo se je neodvážil zrušit. Až prý při jednom podnikovém večírku do nich jeden ožralej dělník bacil pěstí, až spadli ze zdi, pak prý byly ještě asi tejden na židli, než je uklidili do skladu, kde jsou možná dodnes a nikomu nechybí.
Jinak s tím přenastavováním hodin mi to připomnělo jinou situaci, která teda s píchačkama nesouvisí. Na učňáku na dílně jedna skupinka posunula hodiny nevím už o kolik řekněme asi o 20 minut (jeden vylezl na ramena druhému, bylo to dost vysoko). Trvalo to asi měsíc, než na to mistři přišli a tu dobu jsme chodili domu dřív. Nepřejte si slyšet ty nadávky, když na to přišli (pocohpitelně nevěděli kdo, nebo že vůbec někdo to udělal) a taky jim bylo divné, že se nikdo nebránil tomu dřívějšímu odchodu (asi si nikdo nevšimnul...).
mil, ty debaty o tom, že se má píchat, to bylo často až humorné.
Ale pamatuji i doby, kdy si mladý soudruh stěžoval, že jsou stále píchačky nastaveny o 4 minuty jinak. Těžko jsem vysvětloval, že to je kvůli autobusu, aby zaměstnanci stihli přejít na zastávku, kde jim autobus zastavoval v 15:05. Musel jsem to přenastavit.
Sice tam pak komunista skončil, páč ho všichni, i komunisti, znemožnili.
Jak se píše níže, pro posun na přerušení jsou u vstupního otvoru značky - posunuje se celé lůžko.
Dopoledne - Odpoledne posunuje strojek sám, v polovině měsíce musíte kartu otočit.
Přhrádky jsou dvě - jedna u příchodu, jedna u odchodu. takže pracovník přijde, vezme kartičku u příchodu, odpíchne si a dá kartičku do lístkovnice u odchodu. Tak lze pouhým pohledem zjistit, kolik lidí je v práci.
Dokonce jsem se ještě po vložení otázky dostal na tento nový výrobek: timebox.cz/... - prodávají i papírové karty, sice trošku jiné, ale podobnost tam je. Patrně se zařízení v malé obměně užívá i dnes..
Proto se dávají otisky více prstů, nejdříve ukazovák, když nejde tak prostředník, nebo další. Tuším, že u každého zaměstnance asi tři prsty, ale jak kde.
Přihrádku na lístek měl každý svoji, viz video, na straně příchodu, kde si zaměstnanec kartu vzal, píchnul v hodinách, a založil na straně zaměstnání. Při odchodu z práce v opačném pořadí. (Hujer to dělá poslepu, protože už ví kam).
Denní směnu Dopoledne a Odpoledne na píchačkách nastavoval vrátný.
Pokud zaměstnanec odcházel mimořádně viz Přerušení (např. lékař), mohl nebo měl si nastavit píchačky pod dozorem vrátného posunutím šuplíčku, kam se karta vkládala, viz obrázek.
Ernie, ty naše píchačky nenastavoval nikdo, dopoledne, odpoledne, byl to automat, jen v případě poruchy, či závady oprávněný pracovník.
Milane, možná ano, ale já vím, že se ten šuplík dal šoupnout na určenou aretovanou pozici i ručně. Je to i logické, když šel zaměstnanec v průběhu pracovní doby třeba k lékaři, tak automat nemohl vědět, že má nastavit Přerušení. Jedním z hlavních úkolu vrátného byl i dozor nad tím, aby píchačkama kdokoli neoprávněně manipuloval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.