Dobrý den zdravím všechny a předem prosím radu někoho kdo má zkušenosti v tomto segmentu a ví idealně člověk který se timto zivi. Stala se nám doma nepříjemná věc, při práci a úklidu lišt kolem ložnice jsem se dotkl železného hřebíčku který byl zatlučen do dřevěné lišty (pod lištami jsou kabely elektriky,,nové měněné) a dostal jsem ránu, záhy poté jsem zjistil že do hřebíčku jde 220 a firma která pokládala podlahu probila hřebíček do kabelu od elektriky. Vše je už v pořádku po prichodu elektrikare a vše vymemeno a zaizolovano a ok Sdělil nám že hřebíček není v hlavní žíle kabelu a že to zpusobilo že byl hrebicek vodicem .Jen bych se chtěl zeptat byly v tu dobu zapnuté pc a jeden z nich byl vypnut ale v zasuvce . Když jsem se dotkl(jako vodič) hřebíčku tak logicky me to "koplo" a mohl vzniknout kratky okruh jestli se nepletu ale ten je mezi mnou a konretne tim mistem tedy tim hrebickem a nikam jinam to po vedeni snad nejde nebo pokud ano tak by to melo byt v pohode?Je tu ochrana skrze tyto zarizeni jako je televizor a pocitace? Pouzivam klasicke zasuvky s vypinacema. Podotkl bych jeste ze podlaha vcetne list byla pravidelne uklizena mopem s vodou a vse bylo v pohode kdybych se ho nedotkl v dusledku prace s listami tak bych to nejspis nikdy nezjistil, doba od tohoto zjisteni byla cca rok . Děkuji za odpověď.
Dobrý den děkuji vám za relevantni odpověd ,ten hřebíček tam byl dlouhou dobu jinak bych to asi nezjistil takže do doby než bych se ho dotkl by neměl vliv na elektrický okruh ani i potom jen v tom danem miste kde byl zatlučen?Kabely predtim nez pokladali remeslnici podlahu byly vymenene kompletne za nove v loznici a obyvacim pokoji toto se stalo v loznici. Dle slov elektrikare : sdelil ze byl propichnuty ale jen ne tak zavaznem miste co jsem pochopil .V tomhle by asi nejspíš měli zafungovat i pojistky popripade, proudova ochrana je myslim v koupelne ale jak jsem již psal celou dobu se nic nestalo nikde nic nejiskřilo. Zjisteno zahy po delsi dobe.
V hlavní žíle už není, protože ho vytáhnul a páskou kabel omotal. Krátké spojení vzniká mezi N a L, ne mezi L a vaší maličkostí. Kdybyste měl nainstalován proudový chránič, to teprve by byla ochrana. máte štěstí že jste neměl vlhké ruce nebo nohy či jste se současně nedotknul topení. to byste totiž už mohl být také po smrti. aneb když vedou kabely jinde, než vést mají.
On tam možná je, ale proud nebyl dost velký, aby vybavil.
tyn
no nevim, proud co rozsviti doutnavku tak na prstu necitim, to by muselo byt do zivyho, do rany. Ale kdyz tam zaloukl delnik hrebik, chranic by dle mne v tu chvili vybavil (kdyby tam byl).
Preco by mal chranic vybavit, ked je klinec vo fazovom vodici? Unikajuci prud do suchej steny alebo listy je nula nic. Cele je to sfusovane a ako pisem nizsie, oprava kabla nespociva v jeho omotani izolackou, poskodeny usek sa musit vymenit, bud cely od zasuvky po krabicu alebo vyseknut kus vodica a opravit cez lisovacie spojky, nie cokolady.
To Tyn: Aby chránič vybavil, musel by proud překročit 30 mA (nebo 100, podle toho, jaký tam je). Pokud sedíte/stojíte na suché podlaze a dotýkáte se jen fáze, tak je problém takového proudu dosáhnout. Doutnavka bere jen pár uA (krom doutnavky obsahuje i rezistor kolem 1 MOhm), proto to necítíte. Takový chránič reálně vybaví, když proud může tělem (nebo poruchou) projít do kostry, tedy když se kostry ideálně dotýkáte, což zde není. Asi byl proud větší, když se myla podlaha, ale zřejmě to stále nestačilo, hřebíček je malý a podlaha izolovaná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.