Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám jen teoretickou otázku nad kterou si lámu hlavu..
Když mám dvě trafa 12v například 10W obě připojím na síťové napětí a vývod 12V spojím spolu + s + a - s - tak mohu připojit zátěž 20W?
Nebo to třeba to jedno trafo jakoby nevydrží? Trafa většinou mají pojistky tak přemýšlím nad tím jestli nemůže třeba ta pojistka prdnout. Díky
Na paralelním chodu transformátorů visí celá elektrizační soustava.
Ta trafa toho musí mít spoustu stejného. Hlavně ale napětí naprázno a napětí nakrátko, aby se výkon mezi ně opravdu rozdělil rovnoměrně.
Jinak je normální, že se výkon přesně nerozdělí, mám v paměti, že dobrý výsledek je, pokud se podaří výkon skupiny 95% výkonu těch transformátorů. (Ale to se bavíme o velkých trafech s ek třeba 4%, 10W trafo bude mít spíš desítky procent, pokud to neni trafo pro halogeny (ta bývají tvrdší). Když jsem taková malá trafa měřil, nebylo výjimkou naměřit 50 %, prostě tahle trafa se úmyslně dělají měkká.)
Naštěstí trafo je celkem blbovzdorný stroj, takže právě maximálně prdnou ty pojistky.
První, čím bych začal je změření těch traf. Bez toho je to takové střílení od pasu. Navíc 10W je dost málo, to je daleko jednodušší prostě koupit 20W trafo a neni potřeba to řešit.
Tak já nic nedělám. Sílu toho trafa jsem určil jen tak aby to bylo jednoduché.. zbytek mi vysvětlili i pánové nahoře.. Ale řekněme že mám třebazátěž 250W 12V DC. Je mi teda podle toho co píšou jasné že elektroniku to poplete. Ale když vezmu obyčejné toroidní trafo třeba 12V AC výstup 150W, spojím výstupy ze dvou toroidních traf a poté usměrním přes můstek. Tak se mi spojí výkon třeba těch toroidních traf na těch 300W? Děkuji.
Trafo nema ziadne plus a minus svorky. Uvaha je priblizne spravna, len trafa musia mat minimalny rozdiel vystupneho napatia, rovnaky prierez vodica aj jadra a musia byt zapojene tak, aby napatie na vystupe nebolo v protifaze.
mluvím jen v teorii, takže počítám s tím že jsou to dvě identická trafa 12V 10W.. Mě vrtá hlavou jak to říct.. Teprve studuji tak nevím. Ale jestli se jakoby ta zátěž rozdělí na každé trafo těch 10W aby to nezkoušelo brát z jednoho trafa těch 20W jestli si rozumíme. Díky
Tak pokud se jedná o DC trafo tak snad mají + - nebo se pletu? Tudíž spojím stejné barvy jakoby nebo plus plus mínus mínus. Nebo to myslím špatně?
Dc trafo je pochyby nazov, bud je to trafo alebo je to spinany zdroj s jednosmernym vystupom, ujasnite si, o com hovorite. Ak je na vystupe jednosmerne napatie, spojit to nemozete ani so spravnou polaritou, regulacne obvody to popletie. Skuste sem dat fotku.
Pokud se teprve učíte, počkejte si na elektrické stroje (nebo podobný předmět), tam to budete brát detailně a počítat kolik které trafo bude dávat, když nebudou stejná, možná i kreslit grafy a podobně.
No původně jsem myslel třeba klasické trafo na led pásky.. tam je + a -
Ale teď se dívám na internet, třeba když se použije toroidní trafo a usměrní se můstkem? Vezmu dvě indentická toroidní trafa třeba 12v/30W buď je spojím před usměrněním a nebo každé trafo usměrním zvlášť a spojím dá se z nich čerpat 60W?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.