Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pračka Samsung se netočí

Od: vaskenzi odpovědí: 30 změna:
Zdravím, budu rád za jakékoliv rady.
Moje Samsung pračka (model WF81F5E5P4W) se nechce točit.
Po zapnutí zvolím program, pračka se bez problému napustí, dokonce se i občas na začátku programu otáčí (!)
Každopádně jakmile program pokročí do další fáze, kde se má točit, tak to nejde. Jde slyšet jak motor sepne, buben se zkouší otáčet, ale nejde to. Zkusí to takhle 3x na jednu stranu, 3x na druhou a pak už to pračka vzdá...
Zkoušel jsem vždy vypnout/zapnout, zkusit jiný program, zkusit i samotné vypouštění/máchání, ale pračka se pouze vypustí, jakmile se má začít točit, tak zase stagnuje.
Manuálně (rukou) jde točit bubnem v obou směrech bez problému.
Zkoušel jsem i pračku pustit na prázdno, třeba že by to z nějakého důvodu "neutáhlo"váhu vody a oblečení-nepomohlo.
Filtr jsem samozřejmě zkontroloval, je čistý, ale to jsem udělal jen tak pro jistotu, s vypouštěním problém není...
Tady je odkaz na video na YouTube:

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vaskenzi
hodnocení

Tady vkládám znovu odkaz na video, nevím proč se nezobrazuje v původním příspěvku.
shorturl.at/...

riva
hodnocení

0x

Obvykle je buben pračky poháněn od motoru řemenem. No a pokud řemen sklouzne z řemenice (třeba proto že je stářím vytahaný), nebo se přetrhne, tak se buben neotočí.

beko.elektrahk.cz/...

petrovic
Vzdyt pise, ze se na zacatku programu nekdy otaci.Tak to spadly nebo praskly remen urcite nebude. Dnes uz se pracky s remenem moc nedelaji. Maji motor primo na bubnu. Chyba muze byt v samotnem motoru, nebo jeho ridici elektronice
riva

Proto bych ten řemen zkontroloval a popřípadě napnul.

vaskenzi
hodnocení

Řemen je v pořádku, teď jsem ho zkontroloval.

hodnocení

0x

Skoro bych si tipnul, že tam něco překáží, něco zapadlo a seká se to o to. U naší sušičky to byly například airsoftové kuličky...

Ručně prázdný buben jde volně protočit?

hujer

Umíš číst? Manuálně (rukou) jde točit bubnem v obou směrech bez problému.

vaskenzi
hodnocení

Ano, prázdný buben jde protočit úplně v pohodě, samozřejmě zase ne úplně nejlehčeji na světě, protože je tam řemen...
Žádné podezřelé zvuky se neozývají.

jirib
hodnocení

0x
Zkusil jste to zapnout bez prádla,jen s vodou...?Asi vytahaný řemen nebo odešel motor...malý výkon...
Rozdělat ze strany pohonu a kouknout,co to dělá...
vaskenzi
hodnocení

Ano, zkoušel jsem i bez prádla, jak zmiňuji v hlavním příspěvku, bohužel žádná změna... Buben se točí zpočátku programu, ale jak přejde do další části, tak stagnuje :/.

vaskenzi
hodnocení

Pračku jsem otevřel, a žádný problém na první pohled nezpozoroval. Otevřený kryty jsem nechal a pustil program, abych viděl, co se popřípadě děje.
Opět přikládám odkaz na video-situace stejná. Nejvíc mě mate, jak se buben zprvu otáčí, ale jak přejde pračka do další části programu, tak už ne :/ - viz video
shorturl.at/...
Při zevrubné prohlídce se mi povedlo i vyndat ocelový kruh s pružinou, který byl okolo díry na dveře, kde má nejspíš funkci nějakého jištění gumového těsnění. Popravdě nevím, jak to mám nasadit zpět, každopádně jde o tu vnější pružinu, která není pro základní fungování potřeba, takže to zatím neřeším a ne, i potom co tam ta pružina nyní není, tak se otáčení bubnu, respektive jeho neotáčení nespravilo. Říkal jsem si jestli ta pružina už nebyla vypadlá mezi bubnem a těsněním předtím, ale to bych slyšel...
Každopádně slyším nějaké spínání elektroniky v řídící jednotce pračky, když točím rychleji ručně. To je normální? Nevím jaká součástka to přesně dělá, ale jde to z té řídící jednotky.
Pračka Samsung se netočí
vaskenzi
hodnocení

Ještě doplňuji, že motor mám bez uhlíků. Takže ani ty to být nemohou...
petrovic

Jo, muze spinat nejake relatko na elektronice. Je to normalni. Rychleji zatocis bubnem, motor se chova jako alternator a vybudi to elektroniku. Zkus vypozorovat, ktera soucastka to dela. Bude to trosku vetsi treba cerna, seda, modra kosticka. Cca treba 20x20x15mm. Pust program a v momente, kdy ma tocit buben, zkus vypozorovat, zda cvaka podobne jako kdyz to vybudis rucne. Muze mit opalene kontakty, nesepne a nepusti proud do motoru.

petrovic

Vypni pracku. Vytahni ze zasuvky! A jdi po dratech od motoru, kam vedou do te desky. Vyfot ridici elektroniku. Muze byt nafoukly nejaky kondenzator. Na videu to vypada, ze motor dostane impuls, ale dal uz ne.

vaskenzi
hodnocení

Šel jsem po kabelech od motoru a přikládám foto, kde je konektor vyznačen šipkou na řídícím modulu. Nikde "bohužel" nevidím nafouknutý kondík, navíc popravdě bych ho stejně asi nemohl přepájet, protože je deska jak kdyby zalitá v takové gumě, konektory a větší součástky vyčuhují, ale menší rezistory atd. jsou úplně ponořené. Viz foto. A na desku elektroniky se zespodu vůbec nedostanou, je to uloženo v takové krabičce :/.
Pračka Samsung se netočí #2
Pračka Samsung se netočí #3
Pračka Samsung se netočí #4
petrovic

Na prvni pohled kondiky OK. Tou zalitou gumou se vse solidne komplikuje. A cele to je udelane tak, ze se k tomu neda dostat ani z druhe strany. Tady to chce uz jen merit a merit. Zkusit zjistit, zda je na motoru nejake napeti. Jestli je KO deska, nebo ten motor. Ta deska se mozna da sehnat, ale bude to raketa. A zkouset metodu pokus omyl, je financni sebevrazda.

petrovic

Zde, ridici elektronika

elektro-ivicic.cz/...

vaskenzi
hodnocení

Jak píšeš, tím zalitím modulu je prakticky nemožná oprava a pokus omyl určitě zkoušet nebudu. To raději koupím novou pračku a budu mít klid. Ještě prozkoumám moje pojištění na domácnost, kde je výjezd technika při opravě do 2 000 Kč zdarma :D. Ale popravdě nevím, jak to je- v tomto případě, kdy to není uplná banalita jako těsnění, hadice atp...

hodnocení

0x

No môže byť vadný rozbehový kondenzátor.

doplněno 18.11.23 13:29:

Nemusí tam byť trojfázový elektromotor. Ja mám doma starú 30-ročnú automatickú práčku Samsung-Calex bez elektroniky s elektromechanickým programátorom,čiže bez elektroniky a je tam bezuhlíkový motor. Má dve vinutia,jedno na pranie a druhe na žmýkanie a dva rozbehové kondenzátory. Lenže vývoj pokročil a dnes je už bežné regulovať otáčky aj na jedno vinutie na bezuhlíkovom motore a na jednú fázu. Tipickým príkladom je baterkové náradie.

bery*
Ee, tam bude 3fazovy motor se střídačem když nemá uhlíky. Tipuju, jako ostatně u většiny elektroniky, vyschlý kondiky ve zdrojový části.
vaskenzi
hodnocení

Děkuji za rady, ale kondík to nebude, žádný není nafouklý, nebo prostě jinak vadný. Přikládám foto. Stejně jako moje odpověď na příspěvek výše podotýkám, že je deska elektroniky zalitá takovou gumou, takže se na připájený kontakty stejně nedostanu, ani ze spodu, je to zalité celé v takové plastové krabičce.
Pračka Samsung se netočí #5
Pračka Samsung se netočí #6

rade
hodnocení

0x

Kouknete na uhlíky na motoru, pokud nemáte bezuhlikovy motor.

vaskenzi
hodnocení

Mám bezuhlíkový :)

vaskenzi
hodnocení

Závada vyřešena dle tohoto videa:
shorturl.at/...
Pračka udělala úspěšně už 2 cykly, takže si budu přát, aby vydržela dalších X let :).
Snad někomu pomůžen, kdo by měl stejný typ pračky od Samsungu.

Takže aby to ostatní nemuseli zkoumat - vyndal řídicí jednotku a proletoval potenciální studeňáky u kondenzátorů, relé a konektorů.

riva
Že by tam používali to skvělé ekologické pájení bez olova?

vaskenzi
hodnocení

Přesně, stačí vyndat plastovou krabičku, v které je uložena řídící jednotka. Bohužel jak jsem psal a fotil výše, tak studené spoje jsou zalité "gumou" ze zhora a i ze zdola. Musíte teda de facto zničit dolní plast, nejlépe nějakou malou flexou, já to dělal normální-ale není třeba se extra bát, je tam skoro 1cm vrstva té gumy. Poté odlepit vyřízlý plast, pak vynípat-třeba malým šroubovákem gumu, aby jste se dostali na studené spoje. No a potom mě čekala zábava v podobě proletování všech spojů. Je pravda, že nejspíš stačilo jen zásadní součástky jako kondiky, konektory, tranzistory, čipy... Ale já udělal vše. Někde mi cín "propadl", takže jsem doplnil vlastním.
Pak jsem to celé nastříkl sprejem proti vodě/vlhkosti. Vyřízlý plast zpátky nalepil duck tapou, našrouboval krabičku zpět do pračky, připojit konektory a už to fachčilo... Musí to dělat naschvál, že to časem degraduje, ještě navíc to zalijou tou gumou, aby to měl člověk co nejtěžší k opravě...

burian
hodnocení

0x

Dobrý den,

řešil jsem stejný problém na pračce Indesit. Poradil mi známý opravář praček a problém jsem vyřešil za cca 200,- Kč. Jednalo se o opotřebované uhlíky na motoru, které jsem koupil ještě ten večer u opraváře a za hodinu pračka běžela. Na internetu se daly sehnat levněji, ale doprava a čas. Motor jsem vyndal a uhlíky šly vyměnit snadno.

Zdravím, Burian

Takže jste měl vlastně taky bezuhlíkový motor, jako tazatel...

vaskenzi
hodnocení

Dobrý den,
děkuji za příspěvek, ale mně by tohle nepomohlo :). Vaše pračka Indesit měla UHLÍKOVÝ motor, já u své pračky mám BEZUHLÍKOVÝ. Takže žádné uhlíky ani měnit nemohu.
A už jsem závadu vyřešil, jednalo se o degradované studené spoje na "počítači" pračky viz příspěvek výše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]