Nejste přihlášen/a.
Mám problémy s příjmem Tv signálu u TV Philips. Přijímám převážnou většinu Tv stanic v dobré kvalitě mimo programy ČT. Horní část obrazovky (asi 1/3) j normálně viditelná a spodek je rozkouskovaný. Když dám informace,tak síla signálu je kolem 80% a kvalita zhruba stejně. Ostatní naladěné programy jsou O.K. Mohl by být vadný tuner Tv?
Bohužel neuvádíte důležitou informaci zdroj signálu (individuální anténa, STA, kabelová TV...). Vždy doporučuji nejdříve se poptat u sousedů, zda nemají stejný problém, než začít něco štelovat.
Řešil jsem podobný problém před rokem. Měl jsem kabelovou TV UPC a všechny ČT programy zlobily, ostatní fungovaly. Týkalo se to kanálu 21, síla signálu 95%, kvalita 85%. Bohužel po přechodu z UPC na Vodafone je komunikace s techniky problematická, asi po měsíci mi došla trpělivost a přešel jsem na pozemní signál.
Jde o to jestli se to stalo náhle, nebo je to již dlouho co se to děje. Ale potřebujeme vědět jakou máte anténu, jestli společnou v paneláku nebo svoji na rodinném domku. Jestli máte jen TV nebo také Set-top-box. Jestli máte nějaké rozbočení na více TV . U individuální antény jestli má zesilovač a odkud je napájen, samostatně nebo z jiného zařízení /TV , STB/. Pak který vysílač přijímáte a jak je daleko..
Problém jednokanálových sítí pamatuji při přechodu z analogu na digitál někdy v roce 2008. Myslel jsem, že už se to dávno podařilo vyřešit, aby se signály nerušily.
tady je problém ve výkonech vysílačů /asi/. Z blžšího dorazí signál dřív ale ze vzálenějšího je silnější. Takže co si vybrat TV neví. Anténář zřejmě využil boční laloky antény a tím se mu podařilo vyeliminovat silnější signál.
Jinak všechny MUXY jsou jednokanálové
petrm: No, při přechodu na dvb-T2 odbornící vymysleli novou variantu starého problému. Prakticky na všech hlavních vysílačích je multiplex ČT na kanálu 26 a když máte smůlu, bydlíte někde, kam dosvítí několik vysílačů. A protože jednofrekvenční sítě správně fungují jen do určité vzájemné vzdálenosti vysílačů, jakmile se do toho namíchá dostatečně silný signál vzdálenějšího vysílače, nebo ještě hůř, několika vzdálenějších vysílačů, máte problém s příjmem ČT. Zejména je to zřetelné za inverzí, ale někdy stačí jen funkční anténa na střeše - ČT pak zuřivě kostičkuje, vypadává, případně přijímač ohlásí: "Žádný signál" a předloží vám černou plochu.
Jestli si dobře pamatuji, tak se tvrdilo, že problém se vyřeší tak, že některé vysílače budou s vertikální polarizací a jiné s horizontální. Ale je potřeba mít správně instalovanou anténu.
@petrm: To je právě jednofrekvenční síť (SFN) jenže pro vysílače v SFN existuje limit vzdálenosti, jak daleko ty vysílače mohou být, aby to fungovalo. Když máte pech a dosáhnou k vám i vzdálenější vysílače, nastávají popsané/.... Já mám kromě SFN z Cukráku a Žižkova tu smůlu, že mi sem dosáhnou vysílače z Ještědu a Černé hory v dostatečné síle, aby zajistily na venkovní anténu vcelku kvalitní příjem i za normálních podmínek, natož za inverzí. Řeším to prastarou pokojovkou bez zesilovače - ta už vzdálene vysílače nezachytí - za cenu ztráty příjmu regionálního muxu na K46..kde je naštestí jen regionální Praha TV, která je i v muxu 24
To snad ani není možné, aby Cukrák, Žižkov, Ještěd a Černá hora byly z jednoho směru. To musejí být nějaké odrazy. Já jsem měl kdysi problém, že se mi rušily signály Cukrák a Žižkov na anténě na okně, ale Cukrák byl nějaký odraz, přímou viditelnost jsem na něj neměl, protože okno je na sever a Cukrák na jih.
@petrm: Kilidně to může být odraz, nebo zadní příjem. Každopádně je to pro DVB-T2 nepříjemně silný a stabilní odraz. A stejně dobře na tu venkovní anténu funguje i mux 22 na K28. Akorát 23 na K31 trochu zlobí. Jediné, co to dokáže zarušit, je solidní bouřka někde mezi mnou a vysílačem. V dobách analogu a DVB-T to byla docela výhoda, servisní přestávky vysílačů znamenaly jen nutnost přepnout na jinou předvolbu.
Pokud jde o běžné pozemní vysílání, toto nastalo po přechodu na DVBT2. U tohoto příjmu je vyšší náročnost na kvalitu a intenzitu signálu. Jinak různé vysílače pak vysílají různé multiplexy, na nichž pak jsou "umístěny" a vysílány, na různých kanálech, jednotlivé programy. Takže z jednoho směru můžete přijímat signály určitých stanic jak z bližšího vysíleče (převaděče) a třeba tu ČT pak až z nějakého vzdálenějšího. Tento problém mám a řeším na chatě, v kopcovitém terénu a vzdálenějších vysílačích, rovněž. A v DVBT nebyl. Jedinné řešení pak je, kvalitnější anténa s větším ziskem a malým šumem. Nejlepší a nejspolehlivější, ale taky dražší řešení je, pozvat TV technika, který příjmové podmínky spolehlivě a přesně proměří a navrhne nejvodnější řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.