Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatný příjem TV vysílání

Od: joguba odpovědí: 17 změna:

Mám problémy s příjmem Tv signálu u TV Philips. Přijímám převážnou většinu Tv stanic v dobré kvalitě mimo programy ČT. Horní část obrazovky (asi 1/3) j normálně viditelná a spodek je rozkouskovaný. Když dám informace,tak síla signálu je kolem 80% a kvalita zhruba stejně. Ostatní naladěné programy jsou O.K. Mohl by být vadný tuner Tv?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vadný tuner těžko, nemůže být vadný na jednom kanále. Spíš slabý signál programů ČT. Bez upřesňujících informací neumím více říci.

petrm
hodnocení

0x

Bohužel neuvádíte důležitou informaci zdroj signálu (individuální anténa, STA, kabelová TV...). Vždy doporučuji nejdříve se poptat u sousedů, zda nemají stejný problém, než začít něco štelovat.

Řešil jsem podobný problém před rokem. Měl jsem kabelovou TV UPC a všechny ČT programy zlobily, ostatní fungovaly. Týkalo se to kanálu 21, síla signálu 95%, kvalita 85%. Bohužel po přechodu z UPC na Vodafone je komunikace s techniky problematická, asi po měsíci mi došla trpělivost a přešel jsem na pozemní signál.

111®
hodnocení

0x

Jde o to jestli se to stalo náhle, nebo je to již dlouho co se to děje. Ale potřebujeme vědět jakou máte anténu, jestli společnou v paneláku nebo svoji na rodinném domku. Jestli máte jen TV nebo také Set-top-box. Jestli máte nějaké rozbočení na více TV . U individuální antény jestli má zesilovač a odkud je napájen, samostatně nebo z jiného zařízení /TV , STB/. Pak který vysílač přijímáte a jak je daleko..

hodnocení

0x
S pozemním příjmem ČT jsem taky měl velké problémy.
Na vině je jednokanálová síť na které ČT vysílá. Pokud jsou ve směru ze kterého chytáš signál dva vysílače za sebou, tak se to hádá a televize z toho má tak těžkou hlavu, že často úplně vypadne signál.
petrm

Problém jednokanálových sítí pamatuji při přechodu z analogu na digitál někdy v roce 2008. Myslel jsem, že už se to dávno podařilo vyřešit, aby se signály nerušily.

To nevím, jestli se to podařilo vyřešit, ale dle všeho nikoliv.
Chytám v Krkonoších Cukrák, tím směrem, jen asi o 40 či 50 km dál mám Votice. No peklo. Televizák tady tenkrát byl skoro celý den. Anténu otáčel tam a zpátky, dával na různý místa a všude se to hádalo. Nakonec mám anténu natočenou kamsi stranou. V drtivý většině případů to funguje dobře, ale občas to začne kostičkovat až se obraz úplně ztratí. Někdy naskočí za minutu, jindy za půl hodiny.
111®

tady je problém ve výkonech vysílačů /asi/. Z blžšího dorazí signál dřív ale ze vzálenějšího je silnější. Takže co si vybrat TV neví. Anténář zřejmě využil boční laloky antény a tím se mu podařilo vyeliminovat silnější signál.

Jinak všechny MUXY jsou jednokanálové

petrm: No, při přechodu na dvb-T2 odbornící vymysleli novou variantu starého problému. Prakticky na všech hlavních vysílačích je multiplex ČT na kanálu 26 a když máte smůlu, bydlíte někde, kam dosvítí několik vysílačů. A protože jednofrekvenční sítě správně fungují jen do určité vzájemné vzdálenosti vysílačů, jakmile se do toho namíchá dostatečně silný signál vzdálenějšího vysílače, nebo ještě hůř, několika vzdálenějších vysílačů, máte problém s příjmem ČT. Zejména je to zřetelné za inverzí, ale někdy stačí jen funkční anténa na střeše - ČT pak zuřivě kostičkuje, vypadává, případně přijímač ohlásí: "Žádný signál" a předloží vám černou plochu.

petrm

Jestli si dobře pamatuji, tak se tvrdilo, že problém se vyřeší tak, že některé vysílače budou s vertikální polarizací a jiné s horizontální. Ale je potřeba mít správně instalovanou anténu.

@petrm: To je právě jednofrekvenční síť (SFN) jenže pro vysílače v SFN existuje limit vzdálenosti, jak daleko ty vysílače mohou být, aby to fungovalo. Když máte pech a dosáhnou k vám i vzdálenější vysílače, nastávají popsané/.... Já mám kromě SFN z Cukráku a Žižkova tu smůlu, že mi sem dosáhnou vysílače z Ještědu a Černé hory v dostatečné síle, aby zajistily na venkovní anténu vcelku kvalitní příjem i za normálních podmínek, natož za inverzí. Řeším to prastarou pokojovkou bez zesilovače - ta už vzdálene vysílače nezachytí - za cenu ztráty příjmu regionálního muxu na K46..kde je naštestí jen regionální Praha TV, která je i v muxu 24

petrm

To snad ani není možné, aby Cukrák, Žižkov, Ještěd a Černá hora byly z jednoho směru. To musejí být nějaké odrazy. Já jsem měl kdysi problém, že se mi rušily signály Cukrák a Žižkov na anténě na okně, ale Cukrák byl nějaký odraz, přímou viditelnost jsem na něj neměl, protože okno je na sever a Cukrák na jih.

@petrm: Kilidně to může být odraz, nebo zadní příjem. Každopádně je to pro DVB-T2 nepříjemně silný a stabilní odraz. A stejně dobře na tu venkovní anténu funguje i mux 22 na K28. Akorát 23 na K31 trochu zlobí. Jediné, co to dokáže zarušit, je solidní bouřka někde mezi mnou a vysílačem. V dobách analogu a DVB-T to byla docela výhoda, servisní přestávky vysílačů znamenaly jen nutnost přepnout na jinou předvolbu.;)

bapp
hodnocení

0x

Otevrit zlate stranky a pozvat si antenare?

zkratka potrebujete zmerit a orenastavit antenu/anteny. Dnes se vysila v tzv MUXech a ruzne multiplexy mohou vysilat odjinud... CT ma vlastni multiplex. Me zase nejde nic nez kanaly CT :) Ale neresim to. Protoze nemam TV :))

111®

a jak víš že třeba nemá jen blbý kabel?

111®
hodnocení

0x
A tazatel nereaguje. Tak to asi vyresil. Ani nenalise jaká je anténa a jestli má zesilovač atp.

hodnocení

0x

Pokud jde o běžné pozemní vysílání, toto nastalo po přechodu na DVBT2. U tohoto příjmu je vyšší náročnost na kvalitu a intenzitu signálu. Jinak různé vysílače pak vysílají různé multiplexy, na nichž pak jsou "umístěny" a vysílány, na různých kanálech, jednotlivé programy. Takže z jednoho směru můžete přijímat signály určitých stanic jak z bližšího vysíleče (převaděče) a třeba tu ČT pak až z nějakého vzdálenějšího. Tento problém mám a řeším na chatě, v kopcovitém terénu a vzdálenějších vysílačích, rovněž. A v DVBT nebyl. Jedinné řešení pak je, kvalitnější anténa s větším ziskem a malým šumem. Nejlepší a nejspolehlivější, ale taky dražší řešení je, pozvat TV technika, který příjmové podmínky spolehlivě a přesně proměří a navrhne nejvodnější řešení.

111®
hodnocení

0x
Nejlépe je pouzit smerovou antenu. Pak je dobre vědět jakou ms vyzařování charakteristiku. Podke toho de pak da eliminovat nevhodný smer. Dignsl na prd a k tomu zesilovac je pohroma. Normali smrtelník nemá nárok to varesit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]