Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zapojuji doma lustr, potřebuji jej předělat z jedno okruhového na dvou okruhový, na lustru je jen jeden fázový vodič.
Nevím zda bych sehnal celý kabel se dvěma fáz. vodiči a jedním nulákem. Na lustru mám tam navíc zemnící žlutozelený kabel, který nebude zapojený jelikož mi ze zdi vedou jen 2 fáze a jeden nulák. Potřeboval bych jej použít na fázi, je možné nějakým způsobem změnit označení kabelu? Může to tak být zapojené? Že žlutozel. bude fáze? Jak to přeznačit?
Díky za radu
Žlutozelený NESMÍTE přeznačit (je jedna vyjímka, ale to není Váš případ). Pokud máte dvouvodičový rozvod, použijte žlutozelený jako uzemnění lustru i jako nulák, původní modrý nulák lze přeznačit (na obou koncích) na druhou fázi (černá,hnědá, šedá)
doplněno 24.06.10 22:45:Na přeznačení lze použít smršťovací bužírku (po navlečení a ohřátí třeba zapalovačem se zmenší a drží), nebo omotáním elektrikářskou izolačkou, tu černou má doma většina kutilů.
doplněno 24.06.10 22:46:Jinak dnes, pokud vím, neexistuje (díky EU
doplněno 24.06.10 22:51:Jinak dnes, pokud vím, neexistuje (díky EU ) odpovídající přívod k dvojlustru. Tedy zelenožlutá kostra, modrý nulák, a dvě fáze, nejlépe hnědá a černá, takový kabel se nevyrábí. Používám 5x1,5J a jeden drát tam zbyde nezapojený, zákazník to holt zaplatí, já opět popemýšlím o pravidlech Evropské Unie a pak si dám pifko na uklidnění a potlačení neurotismu z nesmyslů...
Jak jsem pochopil,tak k zapojení obou okruhů na lustru máš k dispozici jeden vypinač,K přívodu k vypinači ti stačí jen jedna fáze,pak od vypínače(který bude zdvojen)budou pokračovat fáze dvě. Pokud k lustru vedou tři dráty,je jeden hnědý nebo černý,jeden modrý a třetí zelenožlutý.Pokud to tak je,mohl bys využít pro přívod druhé fáze ten modrý.Pro jistotu bych použil návlek hnědé bužírky na modrý drát.ŽZ pak bude sloužit jako zem a nulák.Další možnost je použít dálkový přepinač u světla.
JABRAKA
Ještě jednou pro upřesnění: v bytě jsem měl doposud dvouokruhový lustr, ze stropu mi trčí 3 dráty, dva černé - fáze, jeden modrý nulák. Koupil jsem si lustr, který má vodiče 1 hnědý - fáze, 1 modrý - nulák, 1zelený - zem. Mohu tedy použít od lustru po přeznačení třeba kouskem bužírky nebo elektrikářskou páskou modrý nulák na fázi a poté zelenožlutý na nulák? Zem mi ze stropu nejde proto nemusím přeci spojovat lustr nulák se zemí ne?
Pokud máte nyní jednookruhový lustr, tak černý ze stropu na černý do lustru. Druhý černý ze stropu zaizolovat (a raději odpojit ve vypínači), modrý nulák ze stropu propojit na modrý a zároveň žlutozelený do lustru.
Pokud nechcete zasahovat do vypínače, je zde i možnost oba černé ze stropu dát na černý do lustru.
doplněno 25.06.10 22:19:Aha moment, opět čtu původní otázku, a všiml jsem si, že pravděpodobně chcete z jedookruhového lustru přepojením uvnitř lustru udělat dvouokruhový.
doplněno 25.06.10 22:22:Pokud je to tak, musíte přidat do lustru další fázový drát na druhý okruh!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.