Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osvětlení obývacího pokoje

Od: robcar® odpovědí: 6 změna:
Prosím o radu. Kolik luxů by měl mít lustr do pokoje 6x4 metry, aby byl dostatečně osvícený? Jde o obývák, kde by neměly být dušičky. Mám aktuálně LED lustr, který je sice hezký a mění barvy, ale světla je nedostatek. Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Skor odporucam prejst na viac lokalnych zdrojov, nez na jeden luster v strede.

krtek6
hodnocení

2x

to záleží na mnoha faktorech...na rozmístění nábytku, kde je okno, výšky stropů atd...já mám podobně velký obývák...a nechával jsem si to počítat...a mám tam asi 5 zón na osvětlení...nemám jedno centrální jak bývalo kdysi...

hodnocení

1x

Máš bílé zdi?

Nebo tmavý nábytek a dřevěný strop? -> tohle totiž mám já a dost to žere světlo.

I původní 100W žárovka byla nic moc.

jirib
Tak dej 150W...není problém.
Se stmívačem neuděláš chybu.
Naplno potřebuje člověk svítit jen při nějaké akci.

Při úklidu, ale 150W s emi nevejde do lustru.

Papírovou kouli z IKEA fakt nehci a žárovku na kabelu ze zdi taky ne :).

Ale já si nestěžuji. Jen píšu tazateli a ptám se ho.

mll
hodnocení

0x

Pro podobné prostory je normální 250 luxů. Podíval bych se do tabulek, kolik se opravdu předepisuje.

Ale Vy se asi ptáte na lumeny a tam záleží, jak se rozprostřou do prostoru, na kolik luxů se promění. A to záleží na jeho uspořádání, barvě a čistotě svítidla, stěn a povrchů vůbec. Asi bych odkázal na učebnici elektro nebo přímo světla aspoň pro průmyslovky, kde je postup výpočtu dobře popsaný (učebnice profesora Habela má jako přílohu i tabulku s indexy odrazu stěn různé barvy). Možná tam budou i nějaké empirické poučky, jaký výkon a kam dát na jak.velkou místnost (z průmyslovky si pamatuju soubor obrázků/nákresů, na vysoké jsem měl světlo jen jako takový apendix (povinně volitelný předmět)).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]