Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V dešti nejde příjem satelitu

Od: xstanax® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, kdy venku začne pršet, začne blbnout příjem satelitu. Jdou jen určité programy - Family, ČT 24, Šlágr atd., ty hlavní začnou vypadávat. Konventor jsem koupil nový, ale nepomohlo to. Kdo s tím má zkušenost, budu rád za každou radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

6x

Buď malý průměr paraboly, nebo není optimálně nastavena. U satelitu to není jako u pozemního vysílání, u něj nepatrné pootočení úplně změní sílu signálu.

Při oblačnosti dochází k zeslabení signálu. Takže pokud máš malou parabolu, tak ti nezbývá rezerva signálu právě na horší počasí.

V zimě když sněží, tak se na parabolu nalepí sníh a ten brání odrazu signálu do konvertoru. Ale sníh je mechanická překážka. Podobné je to, když se posouvají mračna ve směru příjmu signálu - to taky signál zeslábne nebo se úplně ztratí. Jak se mračno přežene, tak signál zase naskočí.

Vždycky záleží na tom, jak velkou máš parabolu a jak moc přesně ji máš nasměrovanou na satelit.

Já u paraboly 85cm změnu v signálu skoro nepoznám, takže se mi obraz nerozpadává.

Pokud máš parabolu menší, tak ji musíš nastavit na nejsilnější signál, nebo pořídit větší parabolu, nebo se smířit s tím že obraz bude při špatném počasí vypadávat.

g68®

Mám středovou parabolu 140cm a ani ta není imunní vůči hodně špatnému počasí. Silný déšť/bouřka nebo velké sněhové vločky a ztrácím signál taky.

hodnocení

4x
Satelit potřebuje přímou viditelnost na družici, stačí mala odchylka nebo vzrostlé stromy a signal je nekvalitní.

hodnocení

Satelit s malou parabolou fungoval 15 let. Pak jsem zjistil prasklinu na konventoru a vyměnil jej. Parabolu jsem zvýšil kvůli vzrostlým stromům. Teď je bez překážek. Měl jsem televizi venku, abych ideálně dosáhl nejlepšího příjmu. Počasí bylo zrovna ideální, všechny programy šly. Myslíte, že bych měl ještě ladit naklonění, svislou polohu? Ta je stabilní od začátku. Jaké minimální procento příjmu bych měl mít?

sasa*

Zavolal bych profika a nastavit na nejsilnější příjem. Co posloucháš za sat, v jaké lokalitě ...

riva

Na naklonění to není tak citlivé. V jednom se to lépe nastavuje s nějakou web kamerou, které kouká na televizi, kde máš obraz se sílou signálu a u antény na mobilu tuto kameru sleduješ.

g68®

Existuje jednoduchý měřák, tzv pípák. Dáš ho mezi koax a konvertor a on ti ukazuje ledkami a pískáním sílu signálu, napájí ho ten koax. Stačí jemně zatlačit na kraj praboly a pípák změní tón buď k lepšímu nebo k horšímu. Ty pak víš, kde máš rezervy. Může jít klidně o milimetry.

jirib
Pípák pípá na každé družici...a že jich je...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]