Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký nový mobil?

Od: pr odpovědí: 13 změna:

Protože můj 6 let starý mobil Xiaomi Redmi 4X pomalu dosluhuje tak se rozhoduji ho vyměnit za nový. Byl jsem s ním velmi spokojený, ale bohužel jsou už s ním dost velké problémy.
Chtěl bych něco novějšího co by mi mohlo vydržet zase nějaké roky než to zestárné natolik, že s tím budou problémy a bude třeba přemýšlet o nějakým novějším. Moje požadavky jsou aby byl s co nejnovějším Androidem (nemusí to být nutně nejnovější poslední verze), RAM minimálně 4GB, uživatelská paměť minimálně 64GB, ale větší nebude na škodu, WiFi, GPRS a EDGE nepotřebuji (stačí mi WiFi), bluetooth, fotoaparát s alespoň průměrným focením, NFC není na škodu, ale nutně to nepotřebuji, GPS by byl dobrý, ale není to nutnou podmínkou, dual SIM není podmínkou (stačí 1 SIM karta, ale 2 nebudou vadit), možnost použití paněťové karty, snímač otisků prstů (nejlépe na zadní straně), notifikační dioda by nebyla na škodu, ale tu už asi bohužel na žádným současným mobilu nenajdu, FM rádio nepotřebuji, ale pokud bude tak to nebude vadit. Hry na mobilu nemám v úmyslu hrát, protože z puberty jsem už hodně dávno vyrostl a proto nepotřebuji nějaký superrychlý mobil. Rád bych aby to byl mobil do maximálně 3500Kč, ale čím levnější tím lépe. Také bych rád aby mobil měl menší rozměry, ale mám dojem, že menší pod 6,5"v současnosti už asi bohužel nikdo nevyrábí, kromě "hloupých"tlačítkových pro důchodce a že je trend aby mobil měl co největší displej bez ohledu na to jestli je to praktické a dobře použitelné. Jsem si vědom, že mobil který by přesně splňoval moje požadavky asi těžko najdu a proto jsem připravený na nějaké drobnější ústupky a kompromisy.
Prozatím mne zaujal Xiaomi Redmi 12C 4GB/128GB ( mobilni-telefony.heureka./...) a Motorola Moto G32 4GB/128GB ( mobilni-telefony.heureka./...). Oba tyto mobily by snad mohly vyhovovat mým požadavkům. Xiaomi mne láká především kvůli levnější ceně. Motorola je sice dražší, ale zase mi připadá, že má o dost lepší parametry což by nebylo naškodu. Zajímá mne jaký máte kdo názor na tyto 2 mobily nebo co jiného by jste mi ještě mohli poradit.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Asi vás nepotěším. Taky jsem přecházel z Redmi 4A na POCO M3, což byl šmejd, takže hned pak Redmi Note 11s a přecházel jsem rok. A to tak, že po prvních pár dnech jsem nový mobil vzteky mrsknul do šuplíku, na té 4A vyměnil baterku a nabíjecí konektor a ještě několik měsíců u ní zůstal. Na starém mobilu fungovalo vše, třebas už zpomaloval, na novém nefunguje nic. :-/ Taky jsem si myslel, že s dvojnásobnou RAM bude vše fungovat líp. Naopak, vzhledem k chování nových verzí androidu je 4 GB málo, protože jak volná klesne pod 1,5 GB, systém začne zabíjet aplikace.
Napíšu pro mě hlavní mínusy:
1. Už nejde spolehlivě zamčít aplikace v RAM. Systém nekompromisně zabíjí aplikace na pozadí. Běžící navigaci, Whatsapp!, právě hrající mp3 přehrávač 3. strany.. Nejde tomu zabránit.
2. Je zakázáno automatické nahrávání hovorů. Pro mě sklerotika úplná katastrofa. Nàhražky nefungují.
3. Jednou za několik měsíců se telefon zrestartuje. Poškodí přitom formát SD karty (fotky šlo nakonec v PC zachránit) a navíc sebere oprávnění některým aplikacím, aniž byste to tušil. Takže třeba přestanou zvonit upomínky kalendáře, tudíž nepřijdete na už zaplacenou prohlídku podzemí, jako já. Whatapp ztratí vazbu na kontakty, navigace přístup k gpd, gps logger přestaneovocat.
Mobil už používám cca rok a dá se říct, že ho čím dál víc nenávidím, ale nevím o dobré spolehlivé náhradě, která by zamčené aplikace nokdy nezabila (jako to uměl 4A se směšnými 2 GB) a která by měla povolené automatické nahrávání hovorů (bez pitomích hlášek protistraně) a přitom měla tak solidní HW, jako mà Xiaomi.
pr
hodnocení

Z tvoji odpovědi jsem se toho příliš nedověděl kromě toho, že RAM 4GB je málo a je to téměř nepoužitelné. Já na tom Xiaomi Redmi 4X mám RAM 3GB a nemyslím si, že by to bylo nějak hodně málo i když více GB by asi bylo lepší. Nejsem žáden expert a odborník na mobily, ale spíše si myslím, že problémy které s tímto mobilem mám jsou způsobované i něčím jiným než pouze málo GB RAM. Mobil mi často hlásí, že je v něm málo místa a i když ho trochu pročistím a odinstaluji některé aplikace tak stejně za nedlouho se mi zase mobil něčím (neznámo čím) zaplni. Navíc mi občas z mobilu samy mizí některé aplikace. Předpokládám, že asi Google a jejích Android ovládají mobil a sami rozhoduji za mne co je pro mne nejlepší, co bych měl určitě používat a co ne atp.. Také Android 7 už nevyhovuje některým aplikacím a nejde je nainstalovat nebo po aktualizaci se znefunkční. Pokud jde o to nahrávání hovorů tak to mi také vadi, že to s některou aktualizaci přestalo fungovat. Ono to sice funguje, ale hovor se nahraje většinou s velmi slabým hlasem protistrany tak, že to je pak k ničemu. Nemylím, že by ty všechny problémy byly způsobované hlavně malou paměti RAM i když i to na tom může mít určitý podil. Spíše si myslím, že na tom možná má nemalý podil Google a jejích Android kde nás tím chtějí co nejvíce ovládat a donutit abychom se chovali tak jak chtějí oni bez ohledu jestli se nám to líbí nebo ne a to asi žáden mobil nedokáže ovlivnit.

Jaký mobilů a s kolika minimálně GB RAM by podle tebe mohl být dobrý?

jm
hodnocení

1x
Obecně platí, že základní funkce potřebují 4gb RAM, mobil pod 4/64 bych už nekupoval.
Malé mobilní telefony ještě dělají, ale opět, pro tlusté prsty bych bral od 5" výš.
Po zkušenostech s telefony u dětí ulefone Armor X ve verzích PRO je mohu doporučit. Po užívání rok a půl.. a druhý zase jeden rok- uživatelsky ok.
Hlavně nekupuji tři telefony ročně jako sestra...
Zkuste mi dát pár tipů na slušné telefony do 5,5" do 10tis. Díky
pr
hodnocení

Taky si myslím, že v současnosti je pro mobil minimem asi RAM 4GB a uživatelská paměť 64GB i když mj. i např. kvalita procesoru může mít vliv na kvalitu celého mobilu. Proto bych pod 4/64 GB při výběru nového mobilu jít nechtěl. Větší RAM a paměť, ale určitě na škodu nebude. Škoda, že už mobily nepodporují instalaci některých aplikaci na paměťovou kartu což umožňovalo šetřit uživatelskou paměť mobilu. Já na výkon mobilu nejsem až tolik náročný. Hry na mobilu nehraji kromě tak asi 3 - 4x ročně šachy, občas nějaké video nebo přehrávání hudby, ale to pro mne není priorita, občas něco vyfotím nebo nahraju vějaké krátké video, internet pouze přes WiFi, VoIP, práce s bankovnictvím různých bank, nějaké asi ne příliš náročné aplikace (jízdní řády, mapy, kalkulačka atp.) a to si myslím, že na velikost RAM nebude až tak náročné a těch 4GB by snad mohlo v pohodě stačit. Mobil používám hlavně pro telefonování a užitek a ne především pro zábavu.

mathew
hodnocení

1x

4 GB RAM mám teď a nečekám, že to ještě vydrží roky, protože už je to dost na hraně takže bych vzal něco co má víc.

6GB RAM a 64GB úložitě. mobilni-telefony.heureka./...

Starší model, ale výkon podobný jako předchozí navíc je menší mobilni-telefony.heureka./...

Sice mimo rozpočet, ale jen 5,45"displey mobilni-telefony.heureka./...

pr
hodnocení

Ty Ulefone mobily mají parametry asi docela dobré, ale rozhodně se mi nelíbí jejích tvar. Hlavně ta zadní strana ne rovně tvarovaná podle mne ty telefony hodně kazí. Je to něco co je určené asi především pro mladé lidí v hluboké pubertě a to já už dávno nejsem a cítil bych se s něčím takovým před lidmi ne příliš dobře. Něco takového už příliš není pro staršího člověka což je docela škoda. Já bych radějí něco s normálním běžným rovným tvarem.

Ten tvar není tak ani paráda, jako spíše účelnost zodolněného provedení. I jako starší člověk (předpokládám, že je vám 80 když mně je 70) snad můžete mít něco co je funkční a ne jen uhlazeně krásné. Ona i ta funkčnost může být krásná.

pr
hodnocení

Ať už ten tvar mobilů Ulefone má jakoukoliv účelnost nebo význam tak něco takového rozhodně nechci abych se to pak musel stydět vytáhnout před lidmi. Mít bych to sice mohl, ale bohužel nechci. Až tolik let jak předpokládáš mi ještě není, ale jsem o trochu mladší a pubertu už mám hodně dávno za sebou.

pr
hodnocení

Našel jsem ještě Samsung Galaxy A14 A145R 4GB/64GB ( mobilni-telefony.heureka./...). Ten mi také připadá být dobrý. Jaký máte kdo na tento mobil názor?

pr
hodnocení

Tak nakonec jsem koupil mobil Motorola Moto G32 6GB/128GB. ( mobilni-telefony.heureka./...). Za 3090 Kč i s dopravou je to snad dobrý mobil s dobrými parametry a bude snad dobře sloužit.

makak
Jen u levných motorol někdo nadával, že čtečka otisku nefunguje pro bankovní appky a pod, že tam chybí nejaky bezpečnostní certifikát...
Jinak Motorolu sem taky v rodině nějakou už kupoval, zatím spokojenost. Hlavně je tam čistý android a není to zaplevelene zbytečnými aplikacemi.
pr
hodnocení

To, že u te Motoroly asi nefunguje čtečka otisků prstů pro bankovní aplikace jsem už také někde četl, ale prozatím jsem to ještě nevyzkoušel. Ono ta čtečka otisků prstů je tam dost nevhodně a neprakticky umístěná na boku do vypínacího tlačítka. Nějaké zbytečné aplikace tam sice jsou, ale není jich tolik jako v jiných mobilech a některé se dají odinstalovat. Není to po všech stránkách ideální mobil, ale takový se asi mezi levnějšími a možná i dražšími mobily najít nedá aby úplně ve všem vyhovoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]