Nejste přihlášen/a.
To rozum nebere! Ikdyž jem slaboproudař a až do důchodů se tím živil. Nejde o zkrat na vedení
V paneláku kamarédka předělávala koupelnové (umakartové) jádro a to, co se bouralo jí vnuk nahradil hliníkové kabely mědí už od jističů. Třídrátově. Ale dvě nová nástěnná světla stéle po vypnutí slabě svítí.
Vysvětloval mi to že je to kombinací starého dvojdrátového vedení a nového třídrátového. Nepochopil jsem jak se obvod uzavírá a přes co. Prý už se to párkrát stalo i jinde, ale stejně to nechápu.
Asi ten samý problém v mojí garáži. Je tam 380V rozhozené na různé okruhy světel a zásuvek na 230V.
Tam mám na stojanu pověšenou mini vrtačku na 230V. Má na sobě vypínač. Já mám v jedné ruce bovden s malým brouskem a ve druhé ruce obrobek. Jelikož mi zatím nenarostla 3. Ruka (kterou bych vrtačku zapínal) Tak jsem si vyrobil z bílé dvojité lifky PSA, kde je zásuvka pro vrtačku a v druhém díle lifky je celoplošný vypínač s DOUTNAVKOU, na který šlapu a tím vrtačku spouštím.
Když práci dokončím, tak vypínač na vrtačce vypnu. Jenže doutnavka v pedálu stále slabě svítí. Nechápu. Pedál ze zdi se špatně vytahuje – je to zarovnané a nejde s tím nic vymyslet.
Moc děkuji za jakou koli radu, kterou pochopím.
Michal
Jak vyřešit problém s částečným svícením LED žárovky zapojené za chráničem?
diskuse.elektrika.cz/...
LED slabě svítí i po vypnutí nebo problikává při vypnutém vypínači
mean-well.cz/...
Trápí vás problikávání nebo slabý svit po zhasnutí žárovek či zářivek?
Tento fenomén není úplně neobvyklý, občas se může vyskytovat. Nemusíte se tedy bát, že by to byla závada na přístroji. LED světelný zdroj to nijak nepoškozuje a ani se to neukáže na měsíčním výpisu elektřiny. Přestože to je neškodné, tak lze tento problém lehce vyřešit. Poradíme vám, jak na to!
P.S:
Netřeba psát tučným písmem ...
Vysvetlenie je proste, dva rovnobezne vodice tvoria kondenzator, ktorym prechadza maly striedavy prud, ten postacuje ledkam na mierny svit.
I přes to, že je vypínač ve vypnuté poloze? Kde si bere fázi, která je přerušena? Prosím o malůvku, třeba rukou...
Proč malůvku? Představte si svazek káblů, třeba tři k zásuvkám a jeden k těm světlům. V tom ke světlům se naindukuje dost šťávy k tomu, aby blikaly ledky...
K vypinacu idu dva vodice a tie tvoria kondenzator, cim su vodice dlhsie, tym je kapacita vacsia, typicky pripad su korespodencne vodice pri schodistovej kombinacii. V beznom pripade, kde je krabica pod stropom, postacuju aj tie 2m od krabice po vypinac. Pripadne ak je kabel k svetlu v subehu s inymi kablami zasuviek.
No pre pochopenie. Na to,aby vám nesvietila doutnavka na vypínaču musíte mať vypínač,ktorý prerušuje fázu a zároveň aj nulu. Tak ako je fáza pripojená k iným spotrebičom,tak aj nula od ospotrebičov je spojená do jedného bodu v rozvadzači a k vášmu vypínaču sa to dostane cez iné spotrebiče a naindukuje sa v doutnavke.
Chápu k vypínaču ano!. Mám vypínač bez doutnavky. Přeruším fázi vypínačem. Do svítidla mi jde jen N. Přes co ledka svítí? Z krabice do vypínače cca 2,5m vodiče cy 1,5. Z vypínače do svítidla cca 2m a některé ledky stále žhnou.(Neblikají)
A to ještě dodám k zamyšlení, proč svítí (prosvěcuje ) Led reflektor 10W s čidlem pir. Po vypnutí čidla mírně prosvěcovaly ledky.Měřil jsem odběr a byl 30mA. Vynásobím-li 230V = 7VA spotřeby. Vráceno na prodejnu, vyměnili za jiný a dtto.
. Vrátil jsem s poznámkou, že jiný už nechci. Věřím, že to byly nějaké divné kusy Kanlux.
Tady je důvod možná jiný, téměř všechny spínače světel odepínají nulák (protože všude jinde je fáze vpravo) fáze je stále do přístroje připojená!
takže ten svod stačí u ledek
Nejsem si jist, zda je odpojení ochranného vodiče tím správným řešením problému.
Použijte k tomu určenou součástku / kondenzátorek
LED svítidlům a páskům stačí málo energie na rozběh zdroje například jen z kapacity rozvodů, kupříkladu postačí kontrolky na ovládacích prvcích. Pokud Vám problikávají nebo lehce trvale svítí LED žárovky, pásky, nebo jiná LED svítidla po vypnutí vypínače (zejména schodišťového-křížového), odstraníte tento problém paralelním zapojením kondenzátoru dimenzovaného ma vrcholovou hodnotu efektivního napětí 230V (t.j. 325 V)
Tady v popise mají 275 V, což čtu jako že trvale snese střídavé napětí 275 V.
Ano lidé si kupují ledky ,aby ušetřili. Když dám ke každému led svítidlu kond M1 zvyšuji ihned odběr o 2W! 10 svítidel= 20W ! Proč? (Proč je tam nedá výrobce?)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.