Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předzesilovač gramofon

Od: mate odpovědí: 9 změna:
Zdravím, mám gramofon Tesla nzc 030 a aktivní bedny, pasivní používat nechci. Potřebuji ale předzesilovač a nejsem si jistý jaký typ mám pořídit, může někdo poradit? Díky PS: s gramofonem nemám jinak sebemenší problém a nikdy jsem neměl, že je to krumpl jsem již četl jinde tak prosím jen o tu radu :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Druh předzesilovače se řídí použitou vložkou. Pro magnetodynamickou je jiný, pro krystalovou je také jiný. Tuším, že NZC 030 má krystalovou vložku, takže je třeba předzesilovač s velkým vstupním odporem, jinak krystalová vložka laicky řečeno půjde do zkratu, tudíž nedá žádný signál. Pro upřesnění, magnetodynamická vložka nepotřebuje předzesilovač s velkým vstupním odporem, ale je třeba, aby měl určité napěťové zesílení a kromě toho ještě kmitočtovou korekci, aby následující zesilovač byl schopen signál správně zpracovat.

Konkrétních typů je mnoho a já už se tím skoro 30 let nezabývám. Ale Google to umí najít.

hodnocení

0x
Gramofon má předzesilovač v sobě a pětikolíkový audio výstup pro externí zesilovač (či vaše aktivní repro).
Žádný výstup signálu přímo z přenosky nemá, ten byste si tam musel stejně dodělat.
Takže jen vyrobit/koupit redukci pětikolík-jack (či cinche, nevím co potřebujete), připojit aktivní repro a mělo by to normálně fungovat.
mate

To právě nefunguje, aktivky na PC i přes mobil hrají úplně perfektně a nahlas. Na gramofonu výškově a potichu. Mám redukci pětikolik jack a z toho cinch do beden. Někde jsem se dočetl jen to, že je to nezesílený výstup din 5. Díky

vibe2*

Podle mého názoru je ten 5-ti kolík výstup z přenosky = vstup předzesilovače, viz schema zde

svetelektro.com/...

svetelektro.com/...

Krystalová / piezoelektrická přenoska VK4302 do NZC030 je zde

tv-servis.cz/...

" To právě nefunguje, aktivky na PC i přes mobil hrají úplně perfektně a nahlas. Na gramofonu výškově a potichu. Mám redukci pětikolik jack a z toho cinch do beden."

Jak je zapojena ta redukce? Porovnejte se schematem - viz výše.

Jaká je v gramofonu přenoska? Ra původní (viz výše)?

mate
schemata nejsou úplně moje doména, nicméně přenosku jsem kupoval před několika lety tuto eshop-servis.cz/...

hodnocení

0x

Je v něm keramická vložka a ta bedny evidentně nevybudí. Na DIN je přímý výstup z přenosky. Nechal bych tam zkratovací špunt a výstup bych vyvedl z výstupu zesilovače. Pro sichr by možná bylo dobré tam dát dělič 2:1. Podle vztahu k historické hodnotě by bylo možné zabudovat do gramofonu panelový jack nebo přiletovat odpory přímo na reproduktorové konektory, takže by se dal později uvést do původního stavu nebo udělat spojovací kabel s krabičkou a odpory. Koncový zesilovač spolehlivě vybudí linkový vstup beden.

mate

Tak zkusím jednoho známeho zda by to zvládl, pokud se nepřijde na jednodušší řešení :) Sám si na to netroufnu.

vibe2*

Jenže koncový zesilovač v gramofonu by musel být nastaven na úroveň linkového výstupu (755mV RMS / 2V pp @ 0dB) a uživatel by musel dávat pozor, aby vstup nepřebudil...

Tady

teslakatalog.cz/...

je katalogový list MBA 810DAS - na vstupu je 40 až 100 mV, na výstupu je při napájení 12 V napětí cca. 2,5 V.

---

Snad to známému pomůže.

Nemusí. Když to bude kreslit, tak na gramofonu stáhne hlasitost. Není to kritické. To přece uslyší. Děličem se mírně zlepší odstup, natvrdo spojené to ale bude fungovat také.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]