Dobrý den, Bydlíme v nově zařízeném bytě a kromě tohoto problému tu s elektřinou žádný problém zatím nebyl. V jednom pokoji se až zvláště často stává, že při rozsvícení praskne žárovka. Jenže kvůli tomu spadne jak hlavní proudový chránič, tak to vybaví i hlavní jistič na chodbě u elektroměru. Občas to vybaví i jistič okruhu na kterém jsou světla, ale to není pravidlem. Problém je, že mě nenapadá čím to je způsobeno, nebo popřípadě jak se toho zbavit. Žárovky používáme 25W klasické.
Při přerušení vláka vznikne oblouk, ve kterém se odpaří vlákno, vznikne plazma, která je vodivější než vlákno a to může vyhodit i hlavní jistič.
Dejte tam LED a nestane se to.
olinl
Souhlas s LED žárovkami nebo případně montáží LED svítidla. Klasické žárovky s wolframovými vlákny už nejsou tak kvalitní jako kdysi, zato LED světelné zdroje se oproti začátkům zlepšily.
U žárovek je to naprosto normální. Přepálením vlákna někdy vznikne oblouk. Není to vada elektroinstalace. Prostě a jednoduše se jističe nahodí. Žádná škoda tím nevznikne.
Že jističe vyhodí elektrický oblouk v žárovce tu bylo již opakovaně vysvětlené a opravdu se to tak stává.
Ale jistě není v pořádku, že to vyhodí hlavní jistič, který má pravděpodobně 25A a nevyhodí to světelný okruh s jističem asi 6A. Jsou sice různé třídy jističů, ale ten světelný okruh by měl určitě vyskočit. Na to by se měl podívat odborník.
Nehledejte problém tam, kde není... vyhození jističe světelného obvodu (1x10/B) a k tomu i jističe hlavního (3x25/B) docházelo a dochází poslední dobou u "hodně" nekvalitnich klasických žárovek; do baněk se dostává vzduch a tím dochází k velmi intenzivnímu "hoření" wolframového? vlákna. Výsledkem je výše uvedené... A pokud je špatný středový kontakt objímky, vyhoří postupně tento kontakt a žárovka přestane svítit. Že by kvůli tomu žárovka "bouchla", není zvykem... Kdysi jsme v průmyslových aplikacích měnili vadné žárovky i 1000W, ANO, 1kW na 220V v té době, skoro nikdy nevypadlo jištění daného obvodu... žárovka prostě zhasla. A to se na odpolední směně vyměnilo i pár desítek žárovek (které jinak svítily trvale) z celkového počtu několik stovek). V té době skoro nic jiného nebylo, jen žárovky. Postupně přicházely rtuťové výbojky, mnohem později halogenové reflektory... až dnes LED, ale ne všude... A co místo klasické žárovky nevalné jakosti? Buď kvalitni nebo LED..
Pokud jsou to skutečně žárovky s vláknem, je to běžné, žárovky nevalné kvality způsobí tvrdý zkrat. Ale asi to budou ledky (25W je na vlákno málo na led akorát) pak je to úplně normální, taky dělají zkrat, většinou na kondenzátoru, občas i výrobci používají kondenzátory na nižší napětí, než je potřeba.
3,5 W a svítí, jako 40 E klasická žárovka. Jinde u nás za takové peníze LED žárovku s tak dobrý poměrem cena/účinnost (138 lm/W) nekoupíte, je to energetická třída D, mnohde prodávají F i dráž.
Může to být i vada elektroinstalace,horsi PEN,pobliz dvě fáze a je tam vyšší napeti.. příp. Žárovky šmejd. To vyhození jističe při prepaleni vlákna je správně,vznikly oblouk má menší odpor než vlákno a vyhodí to jistič.
Tak já s odpověďmi některých rádců nesouhlasím. Přece není normální, aby bylo obvyklé, že při každém spálení žárovky vyběhne jistič či pojistka. Před několika lety jsem vyměnil lustr a najednou začala u tohoto světla praskat žárovka. Došel jsem ke zjištění, že u tohoto lustru z velkého hobby marketu je zmršena objímka a žárovka nemá pořádný kontakt. Po úpravě už je klid a stejná žárovka je doposud. Taky jsem přemýšlel, že jsou vadné žárovky (koupil sem akční balík 100W). Tak to vidím já...
Že při spálení žárovky vybaví jistič je normální. Normální není že vybaví proudový chránič. Chtělo by to projít celý rozvod včetně přípojky, v podstatě provést revizi instalace.
sasa*
Ano, obvzvláště pak,jestli to je opravdu proud. chránič. Často si to laici pletou! (Hlavně ti, kteří aby byli zajímaví používají
obraty, jako Fíčko apod. Již jsem se setkal s chatařem, když jsem přijel na opravu...víte, nevím jak vám to mám gestikulovat,ale sousedovi vypíná fíčko...)
25W to je jak bludička. Žárovky některých výrobců nenjen přestanou svíti, ale dokonce se ss velkým efektem rozprskne i sklo, ale ty už zřejmě i výprodeje vyprodali a tak se dají koupit jen poměrně kvalitní " průmyslové žárovky".
Někdy praskají žárovky při přehřátí v místě, kde se nemohou dobře chladit, v nějakém těsném krytu, ale u běžné lampičky to nehrozí.
Pokud žárovka praská u jednoho podezřelého spotřebiče, a stejné žárovky v jiných spotřebičích (lampičkách, lustrech, atd.) bylo by dobré ho zkontrolovat
asd1
NIkdy jsi neviděl lustr s několika žárovičkama?
A praskat to opravdu nemusí kvůli šmejdským žárovkám ale kvůli chybě v elektroinstalaci.
asd1, tomuto vysvětlení nevěřím, ale Vy jste napsal přesně toto: "ale kvůli chybě v elektroinstalaci." nikoliv o žárovce, takže kde je chyba v elektroinstalaci.
@ads1 Abychom si správně rozuměli. Pod pojmem "žárovka" má tazatel na mysli baňku s kusem rozžhaveného drátu. Ta ale nemá žádnou indukčnost, takže žádné napěťové špičky nehrozí.
No hrozi špička proudu pri zkretu vzdy. Stačí aby to zachytil diferenciální transformátor v chranici a vybavi. Předpokládám ze hlavni vodic prochází jadrem jako u mericiho zrafa. Ale nekamenovat, neměl jsem chranic rozebran.
Tak v každém případě není zaručena selektivita obvodu... Buď je hlavní jistič rychlejší než jistič obvodu osvětlení, nebo naopak jistič světelného obvodu je pomalý.Pokud mají oba stejnou charakteristiku, předpokládám, že jsou oba charakteristiky B, tak potom bude chyba v tom.. Jinak tento jev není až tak neobvyklý.. Teď ještě jak často vám praskají ty žárovky.. V dávných dobách jsme koupili 60W žárovky Philips a ty měly takovou vadu, že vlákno co drží na těch dvou drátcích se vyhřálo a zkroutilo vývodové drátky co vycházejí ze skla, byly takové hodně slabé a vždy krásný zkrat..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.