Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
včeta jsem si objednal od CZC tuto chytrou zásuvku - czc.cz/... a zjistil jsem, že na rozdíl od obrázku ta má nemá středový zemní kolík. Nicméně mimo vyloženě obstarožních prodlužovaček je kompatibilní a funkční s každým kabelem, který jsem do ní strčil. Můžu tu zásuvku používat bez nejmenších starostí normálně nebo bych ji měl spíše vrátit. Děkuji za případné odpovědi.
Ostružník
Pokud je to tento typ, a jinak ti to nevadí, tak to bezpečně používat lze.
Pasují dotoho jen kompatibilní zástrčky, které si zem berou z krajních kontaktů. zasunutím starých/našich typů brání boční výřezy.
Pokud to není ono (bez zemnících kontaktů), tak může jít o nebezpečný šmejd.
Ano, je to tento typ. Má plíšky nahoře a dole. Zásuvka funguje podle předpokladů, nicméně se trochu jejího používání obávám. Mám v ní zapojený prodlužku s počítačem a příslušenstvím.
A zástrčka prodlužky je typu F? Se zemnícími kontakty, tedy dvěma plíšky na obvodu? Pak je vše zabezpečeno...
Je-li to bezpečné v německu (rakousku, itálii (v té itálii je to navíc běžně bez těch bočních zářezů a starou českou vidlici tam jde zasunout, což je nebezpečné) a dalších zemích), mělo by to být bezpečné i v česku. Problém by mohl být třeba s revizí, pokud by se vyžadovala, ale to doma nikdo nepotřebuje (ne protože to není bezpečné, ale protože to není normou vyžadovaný typ). Někde jsem četl tvrzení, že ty plíšky se snadněji ulomí než kolík. Ale zase když se ulomí kolík, tak nezbyde nic, plíšky jsou tam dva. (A vidět ulomený, nebo uvolněný kolík neni nic neobvyklého.)
Problém schuko u nás se řeší neustále. Už jen protože to na nás obchodníci stále zkouší. Docela by mě zajímalo, jak by se tvářil německý zákazník, kdyby mu místo schuko na obrázku přišla zásuvka s kolíkem. Pochybuju, že se tamní prodejci o něco takového vůbec pokouší. Přitom jsou na tom stejně jako my - většina věcí má univerzální vidlici.
Je to ok, ak :
- tam zapojite len plochu dvojpolovu zastrcku, aku ma napr holiaci strojcek
- tam zapojite 3 polovu, ktora ma namiesto dierky pre kolik hore a dole pliesok
Ci je to ok si viete overit ohmmetrom, ak ukaze nule blizke cislo medzi kostrou spotrebica triedy I a kolikom zasuvky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.