Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počítadlo hodin ke kompresoru

Od: papouch01® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

v první řadě by jsem rád řekl, že co se elektriky týče, jsem naprostý amatér a mé znalosti konči zhruba někde mezi zašroubováním žárovky a připojením nové zásuvky a veškeré připojení mi bude dělat kamarád elektrikář z práce.

Popis situace:

Mám vysokotlaký kompresor, který fouká 200bar,je to kompresor na plnění potápěčských lahví na zásuvku na 380 (nebo 400V) o to zas tolik asi nejde. Teď je tam stará hliníková zásuvka, která příjde vyměnit za novou, která bude sedět k motoru kompresoru. Někde cestou by jsem tam rád nechal připojit starý měřák, spíš jen pro orientační měření viz. foto.

O co jde:

V kompresoru by jsem po X najetých hodinách měl měnit olej, což mám samozřejmě v plánu, ale existuje nějaká "redukce", která by se například zastrčila do samice na zásuvku viz. přiložené foto a sama byla samice a do ní by se teprve strčil samec z motoru? A tato samice by měla display, který by ukazoval a počítal hodiny kdy motor jede a v okamžiku, kdyby byl motor vypnutý, nepočítal by se čas najetých motohodin?

A nebo, byla by nějaká krabička, která by šla připojit někde cestou na kabel a která by počítala zmíněné motohodiny a teoreticky kdyby počítala i spotřebu, nebylo by to na škodu, že by tam nestrašil ten starý elektroměr? Ale to není priorita.

Našel jsem tohle na aliexpressu, ale nevím jestli to je to co chci?

Za případné odpovědi, všem předem děkuji

aliexpress.com/...

Počítadlo hodin ke kompresoru
Počítadlo hodin ke kompresoru #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pokud to bude dělat elektrikář, tak jistě bude vědět, že počítadlo motohodin je u kompresoru naprosto běžné, jednoduše se zapojí. Akorát to nebude ,,někde mezi´´ ale v rozvaděči toho kompresoru

onpira.cz/...

Přesně určeno, velmi dobrá rada...

hodnocení

0x

Odkaz mi ukazuje porcelánovou misku - to ono nebude.

.

Jsou k dispozici bezkontaktní ampermetry, potřeboval bys někde jeden drát s fází, který bys měřil. Nebo se dá ten drát s fází omotat izolovaným drátkem a na tom měřit (takhle ty bezkontakty fungujou), běžně jsou proto prý i moduly na Arduino za pár kaček.

A jakmile ti to, byť jen přibližně, měří cosi jako proud (takže odlišíš běží/neběží), tak to každé Arduino už dokáže kumulovat a na nějaký display vyplivnout. Čili za pár stovek to jde doma postavit, otázka je, jestli přesně toto už někdo nenabízí hotové.

ml1
hodnocení

0x

Na obrázcích je elektroměr a třífázová vidlice.

Počítadlo motohodin je běžná věc, to se koupí ve vhodném provedení (na din lištu, do panelu a pod.) viz. např. bbelektro.cz/... odkázal bych na kv, ale stránky jim nějak nefungují, tohle ale má jakékoliv elektro.

Elektrikář bude vědět, stejně tak jako by měl vědět, jak zapojit ten krásný starý elektroměr (a protože nikdo nevíme vše, tak v tom elektroměru bývá pro jistotu vlepený štítek se zapojením).

hodnocení

0x
V pevné instalaci to půjde. Do rozvaděče nechte nainstalovat proudové relé které bude spínat počitadlo motohodin.
Na aliexpresu komponenty rozhodně nekupujte, nakoupí ve velkoskladu váš elektrikář.
doplněno 06.10.23 12:36: Do rozvaděče jsou sehnaní skladem elektroměry na din lištu.

bery*
hodnocení

0x
On by, při známém příkonu motoru, šel jako počítadlo motohodin použít i ten elektroměr :) Třeba při příkonu 1kw by každá kwh odpovidala jedny mth :)

sssr
hodnocení

0x
To počítadlo by mělo být až za posledním spínačem toho stroje, seriově k tomu motoru, ne?

V každém případe paralelně k motoru stroje.. Tedy za tlakovým spínačem... Tedy pokud to budou motohodiny, elektoměr by musel být v obvodu motoru, ale kulturnější je použít motohodiny...

sssr
Myslel jsem že počítá jen když prochází proud, ne když je tam napětí…

Elektroměr ano počítá, ten by opravdu mohl být zapojený v obvodu klidně mezikusu prodlužovačky... Motohodiny musí být paralelně k motoru.. Elektroměr by ti tedy počítal elektrickou práci, což by se dalo použít, protože příkon motoru nebude zcela vyrovnaný při plnění, což by teoreticky mohlo být zanedbatelné a pak by sis vydělil spotřebu příkonem motoru a měl bys snad i použitelné provozní hodiny...

hodnocení

0x

Měl bys použít něco tohoto typu...

2e-kompresory.cz/...

Musí to být aby to bylo košer na 400V.. Podle zástrčky , tak je tam 4 kolík a tedy tam nemáš legální vodič N. ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]