Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká internetová rychlost lze dosáhnout v Čr?

Od: danko* odpovědí: 37 změna:

Zdravím, potřeboval bych velmi rychlý internet a bohužel co jsem zatím našel je jen 1gbit/s nevíte o nějakém poskytovateli, který nabízí třeba až do 10Gbit/s?

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Jen se zeptám, k čemu je třeba taková rychlost?
halamus

Třeba chce mit server a poskytovat služby, například streamované video. Ale to se řeší jinak.

danko*
hodnocení

Pracuju na stránce, kde vykupuji věci a jde o to, že kdo dřív přijde, ten dřív bere, proto se snažím si snížit co nejvíc ms a mít co nejrychlejší připojení

ka

Tvá představa fungování "stránek" je dost naivní.

Ta problematika "rychlosti" je natolik obsáhlá, že by ses neměl do větších projektů pouštět a radši začít u menších.

To je ale spíš otázka latence, než absolutní rychlosti připojení. Takovou úlohu bych vůbec neřešil připojením někam domů. Ty gigabyte za sekundu jsou podložené nějakým výpočtem v souvislosti s návštěvností nebo je to ve stylu čím víc gigabyte, tím víc Adidas?

makak
hodnocení

1x
Když zaplatíš,nejsou problém gigabity. Ale to se musíš ptát jinde,ne tady na poradne důchodců, co znaji akorat kroucenou dvoulinku...
danko*
hodnocení

Dobře, díky za info

ouje
Například mělnický TrioNet má linku o rychlosti 5/2 Gb/s za 650 Kč měsíčně, individuálně lze dohodnout i dvojnásobné rychlosti. Mostecký Softex standardně poskytuje jen gigabit, ale lze u něj domluvit symetrických 10 Gb/s.
Tazatel neuvedl, zda to chce agregované či vyhrazené garantované, jestli to chce domů do bytu, do rodinného domu, jestli to chce do kancelářské budovy, a k jakému účelu, jestli zálohované

hodnocení

0x

Podle tohoto článku novinky.cz/... z května 2023 je nejrychlejší nabízené připojení 2000 Mb/s tedy 2 Gb/s a nabízí jej Cetin ve vybraných lokalitách.

10 Gb (a více) je na páteřní síti CESNETu, ale k tomu Tě nikdo nepřipojí.

Ono taky 10Gb není z pohldu pasivních i aktivních prvků žádná sranda. Kus drátu už nestačí

lmgify

10G je na optice tuctovka už hezkých pár let.

Dostalo se to na takové cenové dno, že na Youtube jsou videa, jak si udělat doma vlastní 25(!) Gb/s síť.

@imgify Jo? Provideři u nás na vsi nabízejí optiku maximálně 1000/300 Mb/s. Nejrychlejší nabídky co jsem viděl byly ty 2 Gb/s... tedy až do toho článku o 8 Gb/s co nabízejí v Olomouci... Tady to zjevně až taková tuctovka není.

A mně osobně momentálně stačí a vyhovuje 300/300 co tu mám. Na hry, běžný provoz a TV streamy ve 4K to v naší domácnosti stačí. Rychlejší (a dražší) mi přijde zbytečný, když není symetrický a najrychlejší upload co tu nabízejí je stejně těch 300.

hhh
Dovol otázku, k čemu potřebuješ, využiješ upload 300 Mbit :)
Nehledě na to, že ty údaje jsou agregovaný, zkus poslat odkaz na výsledek Speedtest.NetN/...ějak si tu rychlost neumím v realitě představit, papír snese všechno, třeba to pojede aspoň poloviční rychlostí
lmgify

@gotrekzagary: Měl jsem na mysli tuctovost 10G z pohledu technického řešení, dostupnosti výrobků a ceny.

Jestli někdo má do baráku dotaženou optiku (FTTH/FTTB/FTTC), tak cenový rozdíl nabízet na tom 300M nebo 10G je úplně minimální.

Samozřejmě chápu ten problém sloučení a přepínání desítek, stovek nebo tisíců 10G linek někam "ven" (NIX).

@hhh Asi Tě zklamu, ale těch 300/300 tu jede stabilně. Už jsem to měřil mnohokrát na mnoha různých měřících webech v nejrůznější denní či noční hodinu...

Co se týká využití uploadu... hodil se když jsem byl na homeoffice a sypal jsem do/z práce hromady souborů.

Jaká internetová rychlost lze dosáhnout v Čr?

@Imgify Tak to jo... špatně jsem pochopil jak jsi to myslel.

hodnocení

0x

Na optické přípojce CETINu 2 Gb/s up a 1 Gb/s down. Ale musíte mít štěstí na lokalitu. Vše ostatní je pro smrtelníka nedostupné. Vyšší konektivitu můžete dostat někde v serverhousingovém centru, ale domů si to těžko přitáhnete.

Já z domu pracuji a mám tarif 1G/512M a v podstatě nepozoruji, že nesedím v kanclu. On není problém nízký úpload, ale podstatná část tarifů má ořezaný upload. Než byla tato možnost, bylo maximem 50M/5M a to bylo zcela nepoužitelné právě kvůli tomu uploadu.

Pardon za překlep: není problém nízký úpload -> není problém relativně nízký download

xxx
A na co ti nestaci 50 Mbit download doma?
xxx
Jinak to je nepravda, cetin nabizi 100/25 (ve skutecnosti to je 150/30 resp co se spoji linka). Staci na to i stary vdsl2 modem s profilem 17a.
Pro vyssi rychlost nez 150 je potreba novejsi modem s profilem tusim 35b.

@xxx: Nestačí mi na práci. Já pracuju výhradně doma. A psal jsem, že nestačí především ten upload, tj. těch 5 Mb/s. TCP komunikace probíhá vždy obousměrně, uvádí se právě ten poměr 10:1 (down/up), ale v momentě, kdy je těch spojení moc a upload se začne saturovat, začne v té chvíli drhnout i download. Nedá se to pak použít ani na vzdálený přístup přes grafický terminál. A to nemluvím o nutnosti přes to downloadovat/uploadovat větší soubor, třeba zálohu databáze. Já se potřebuju věnovat práci a ne čekat, až se něco stáhne.

Bonding taky není dostupný všude. Není to jen otázka modemu.

Jinak CETIN tady zavedl optiku, protože je tu víc bytovek. V rodinných domech pod námi mají 20/2. Neumí ani těch 50.

xxx
Pises : “ Pardon za překlep: není problém nízký úpload”

111®
hodnocení

0x
Poptal bych se u ČTÚ.
danko*
hodnocení

dobře, zkusím napsat email. díky

jirib
hodnocení

0x
Rychlost není problém,ale aby jsi na to měl peníze a odpovídající zařízení...tedy spoj bod-bod s tvojí vybranou rychlostí...
danko*
hodnocení

peníze a zařízení nejsou až tak velký problém, jde mi jen o to, aby to bylo v Čr

jirib
Třeba 20.tis.měsíčně?
Na spoj počítej tak 300.tis.až domů...tedy někde od páteře.

kmet
hodnocení

0x

Lifehack: domluvit si tolik pipojeních 1Gb, kolik poskytovatel umoží a provozovat je paralelně ;)

danko*
hodnocení

Když si seženu dejme tomu od pody 2x 1 Gbit/s port, pak od další společnosti, tak to lze nějak napojit paralerně a bude to fungovat jako třeba 5Gbit/s? Jestli jsem to správně pochopil, tak to by bylo dobré řešení! díky

Ne. Datový tok se rozdělí takže část provozu půjde jinou cestou, řekl bych že někteří klienti budou mít "blíže" PODu a někteří to druhé.

Ale nakonfigurovat to nebude sranda, takové připojení se normálně používá pro zálohování - první vypadne a provoz se automaticky přesměruje na druhé.

kmet: taky je otázka, jakou rychlost a propustnost má poskytovatel. Nečekal bych, že když bude nabízet gigová připojení tak že bude mít sám n * 1G, to je teorie ale praxe je naprosto jiná.

vibe2*
hodnocení

0x

Tady

connect.zive.cz/...

právě teď (2. 10. 2023) píšou:

T-Mobile zrychluje internet. V Olomouci nabízí optiku s 8 Gb/s v obou směrech

danko*
hodnocení

Dobře díky, kouknu na kanceláře v Olomouci!

ouje
Budeš stavět ruskou spamovací trolí farmu pro Evropu? V Petrohradu už vás blokli?

lmgify
hodnocení

0x

Mělník, Most, Adamov ... 10 Gbps ( článek)

doplněno 02.10.23 21:43:

Názvy poskytovatelů v těch městech v tomto rok starém článku.

111®
hodnocení

0x
Ale pozor, neco jiného je datový tok a pak užitečně prenesena data.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]